3
tammi
2012
0

Vaihtoehdot selkeytyvät

Kohtasin eilen Nelosen järjestämässä nettiväittelyssä Kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön. Keskustelu käytiin ilman toimittajaa – ikään kuin nyrkkeilyottelu ilman kehätuomaria.

Keskustelussa painottuivat ehdokkaiden aikaisemmat teot ja sanat. Varsinkin Niinistö vei meitä vanhojen kaiveluun. Tämä oli hyvä, sillä tällä tavoin tulevat esille ehdokkaiden todelliset arvot, tavoitteet ja toimintatavat.

Keskustelussa käytiin läpi lähi historiaa aina Holkerin hallituksen vahvan markan politiikasta Suomen EU- ja EMU jäsenyyteen.

Yksi kiivaimmista sananvaihdoista liittyi Kreikan tukemiseen.

Ihmettelin omalta osaltani sitä, että Niinistö ei neuvonut etukäteen kahden kesken valtiovarainministeri Jyrki Kataista torjumaan Kreikan tukipakettia. Julkisuuden kauttahan oli kaikkien tiedossa, että Ranska ajoi euroalueen tukijärjestelyjä ja pyrki torjumaan kokonaan IMF:n mukana olon.

Tässä hän toimi toisin kuin minä: kun asia tuli esille hallituksen ministerivaliokunnassa ehdotin Kreikan asettamista velkasaneeraukseen. Katainen vastasi, että velkajärjestelyn vaihtoehto oli jo hylätty, kun hän pääsi mukaan neuvotteluihin.

Niinistö ryhtyi vasta jälkikäteen julkisuudessa arvostelemaan tehtyä ratkaisua. Tässä hän tuli kohdistaneeksi kritiikin kärjen valtiovarainministerinä toimineeseen oman puolueensa puheenjohtajaan. Puhemiehen asemassa toimivalle tämä oli täysin sopimatonta.

Keskustelimme toki myös tulevaisuudesta. Tämänkin keskustelun perusteella vaalien vaihtoehdot selkeytyvät suomalaisille.

Kävi ilmi, että turvallisuuspolitiikasta olemme täysin eri mieltä. Minä haluan, että Suomi säilyttää asemansa sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana. Niinistö haluaa, että Suomi liittoutuisi ensi sijassa Euroopan unionin kautta, mutta jos tässä ei päästä riittävän pitkälle, liittymällä suoraan Natoon.

Niinistö ajaa kovia budjettileikkauksia ja puolustelee Lipposen hallitusten ratkaisuja, joilla leikattiin rajusti mm. lapsilisiä, eläkkeitä ja ennen EU-kansanäänestystä luvattuja maataloustukia. Niinistöhän esitti miljardien leikkauksia jo äskettäisen laman keskellä ja potki tässäkin nilkoille oman puolueensa puheenjohtajaa.

Kuntauudistuksesta Niinistö antaa ymmärtää olevansa eri mieltä kuin oma puolueensa, mutta selvää kantaa hänen suustaan ei tässäkään asiassa saa.

Oma arvioni on, että voitin selvin pistein ottelun kaikki erät. Parhaimmin pärjäsin vastatessani kilpailijan hyökkäysyrityksiin. Hän unohti suojauksen, ja sain perille pari mojovaa suoraa.

Jotkut katselijat kaipasivat rennompaa otetta ja huumoria. Tiukassa väittelyssä tämä ei ollut mahdollista. Tässä suhteessa minulla on vielä paljon opittavaa Cassius Clayn tyylistä – hän otteli ja iski hymyssä suin.

Nettiäänestyksen voittivat kokoomusnörtit, jotka olivat käynnistäneet tehokkaan kampanjan.

Jokainen voi jälkikäteen muodostaa oman mielipiteensä ottelusta katsomalla keskustelun Nelosen nettisivulta:

http://www.nelonen.fi/uutiset/presidentti2012/niinisto-vs-vayrynen

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Syntyykö Suomeen presidentin vaihtuessa perustuslaillinen kriisi?
Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Huonomminkin olisi voinut käydä
Tervetuloa Väyrysen työryhmään!