6
tammi
2012
0

Presidenttinä vastustan tiukasti keskittämispolitiikkaa

Puhereferaatti Savonlinnassa, Mikkelissä ja Jyväskylässä.

Keskittävä kuntauudistus ja metropolipolitiikka uhkaavat johtaa ennen näkemättömään varallisuuden uusjakoon ja toimeentuloerojen kasvuun.

Pääkaupunkiseudun kuntien tavoitteena on, että niiden väkiluku kasvaisi seuraavien kahden vuosikymmenen aikana yli 400 000 hengellä. Myös Turulla ja Tampereella on hurjat kasvutavoitteet.

Jos tämä keskittävä metropolipolitiikka toteutuu, kaikki Suomen maakunnat menettävät väestöään ja alkavat taantua. Maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa asuntojen ja kiinteistöjen arvot romahtavat ja suurkaupunkien rikkaat rikastuvat entisestään. Suurkaupungeissa pienituloisten asema käy yhä ahtaammaksi, kun entisestäänkin kohtuuttomat asuntojen hinnat ja vuokrat kohoavat voimakkaasti.

Myös kuntauudistus tähtää asutuksen ja vaurauden keskittämiseen. Maakuntien kokoisten kuntien muodostaminen johtaa reuna-alueiden tyhjenemiseen ja keskuskaupunkien rajuun kasvuun. Suurkuntien sisällä varallisuus- ja toimeentuloerot kasvaisivat kohtuuttomasti. Kuntahallinnon keskittäminen puolestaan hävittäisi lähidemokratian.

Suomalaisen yhteiskunnan raju keskittäminen olisi vastoin kestävän kehityksen periaatteita. Suomenkin tulee turvautua tulevaisuudessa nykyistä enemmän maaseudun rikkaisiin uusiutuviin luonnonvaroihin. Siksi tarvitsemme elävän maaseudun ja elinvoimaiset maakunnat. Meidän tulee elää siten kuin opetamme: kun edistämme luonnontaloudellisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävää kehitystä koko maailmassa, meidän on toteutettava sitä myös omassa maassamme.

Presidenttinä vastustaisin tiukasti tätä keskittämispolitiikka, sillä se on vastoin tärkeimpinä pitämiäni arvoja: oikeudenmukaisuutta, demokratiaa ja kestävää kehitystä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Syntyykö Suomeen presidentin vaihtuessa perustuslaillinen kriisi?
Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Huonomminkin olisi voinut käydä
Tervetuloa Väyrysen työryhmään!