16
tammi
2012
0

Väyrynen lupaa: Presidenttinä asetan työryhmän pohtimaan vaihtoehtoa keskittämispolitiikalle

Puhe tiedotustilaisuudessa Keminmaalla, Julkaisuvapaa klo 15.

Presidentti Martti Ahtisaari asetti heti valituksi tultuaan työryhmän etsimään keinoja työllisyyden parantamiseksi. Tämä aihepiiri oli tuolloin hyvin ajankohtainen.

Jos tulen valituksi, asetan työryhmän selvittämään nykyisen keskittämispolitiikan vaikutuksia ja pohtimaan sille vaihtoehtoa, joka suuntaisi Suomen kehitystä kestävämpään, oikeudenmukaisempaan ja demokraattisempaan suuntaan.

    x  x  x

Suomessa on meneillään ennen näkemätön keskittämisen vimma.

Hallitus tukee pääkaupunkiseudun kuntien tavoitetta lisätä väkilukuaan seuraavien kahden vuosikymmenen aikana yli 400 000 hengellä. Jos tämä toteutuu, kaikki Suomen maakunnat menettävät väestöään ja alkavat taantua.

Hallituksen kuntauudistus johtaisi puolestaan siihen, että maakuntien reuna-alueet tyhjenisivät ja kaikki keskittyisi suurimpiin keskuksiin.

Hallituksen kuntauudistus ja keskittävä aluepolitiikka uhkaavat johtaa ennen näkemättömään varallisuuden uusjakoon ja toimeentuloerojen kasvuun.

Maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa asuntojen ja kiinteistöjen arvot alenisivat, kun taas suurkaupungeissa varallisuusarvot nousisivat. Suurkaupungeissa pienituloisten asema kävisi yhä ahtaammaksi, kun entisestäänkin kohtuuttomat asuntojen hinnat ja vuokrat kohoaisivat voimakkaasti.

Kuntahallinnon keskittäminen hävittäisi lähidemokratian.

Hallituksen keskittämispolitiikka ei vastaa kansan enemmistön tahtoa.

Keskittämispolitiikkaa ajavat voimakkaimmin citykokoomuslaiset, mutta puolueessa on myös maaseutua ja maakuntia puolustavia kansanedustajia. SDP:ssakin on erilaisia näkemyksiä. Tukea Kokoomus saa erityisesti cityvihreiltä, jotka ovat harhautuneet uskomaan, että maaseudun tyhjentäminen ja ihmisten keskittäminen kivikyliin olisi hyväksi ympäristölle.

Keskittämisestä hyötyvät vain suurkaupunkien rahamiehet. Kaikki muut siitä kärsivät.

Suomalaisen yhteiskunnan raju keskittäminen olisi vastoin kestävän kehityksen periaatteita. Suomenkin tulee turvautua tulevaisuudessa nykyistä enemmän maaseudun rikkaisiin uusiutuviin luonnonvaroihin. Siksi tarvitsemme elävän maaseudun ja elinvoimaiset maakunnat.

Presidentin on pyrittävä huolehtimaan siitä, että elämme siten kuin opetamme: kun edistämme kestävää kehitystä koko maailmassa, meidän on toteutettava sitä myös omassa maassamme.

Presidenttinä huolehtisin siitä, että parhaimmat asiantuntijat selvittävät keskittämispolitiikan vaikutukset yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen, kansanvallan toteutumiseen ja kestävään kehitykseen. Työryhmän tulisi myös tehdä ehdotuksia siitä, kuinka kehityksen suuntaa olisi muutettava. Mukaan kutsuisin sekä eri puolueisiin lukeutuvia että sitoutumattomia asiantuntijoita.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Syntyykö Suomeen presidentin vaihtuessa perustuslaillinen kriisi?
Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Huonomminkin olisi voinut käydä
Tervetuloa Väyrysen työryhmään!