31
joulu
2011
0

Loppusuora avautuu

Vuoden vaihtuessa presidentinvaalikampanja kääntyy loppusuoralle.

Tammikuun 1. päivänä käynnistyy 20 maakunnallisen vaalijuhlan sarja Kemistä, Oulusta ja Kokkolasta. Seuraavina päivinä vuorossa ovat Joensuu ja Seinäjoki. Vaalijuhlien lomassa jatkan muuta vaalitoimintaa.

Vaaleihin mennessä esiinnyn lukuisissa haastatteluissa ja keskusteluissa. Tiistaina 3. tammikuuta minua haastatellaan ruotsiksi FST-kanavalla ja seuraavana päivänä suomeksi TV-1:n presidenttitentissä.

Myös televisiomainonta alkaa 1. tammikuuta. Jo sitä ennen netissä voi katsella ja kuunnella sekä kuudenvuodenpuhettani että ensimmäisiä TV-mainoksia.

Kampanja on sujunut suunnitelmien mukaan. Vaalitilaisuuksissa on ollut runsaasti väkeä. Keskustan kannattajat ovat lähteneet innokkaasti mukaan vaalityöhön. Mukana on ollut kasvavassa määrin myös muiden puolueiden kannattajia.

Jostakin syystä kannatukseni kasvu ei ole vielä täysin heijastunut mielipidetutkimusten tuloksiin. Kun puolueen kannatus on tuntuvasti noussut ja kun vahvaa tukea on tullut yli puoluerajojen, uskon olevani jo selvästi kakkostilalla ja pääsemässä toiselle kierrokselle.

Olen saanut teiltä runsaasti arvokkaita neuvoja. Olen pyrkinyt ottamaan ne huomioon. Tämä ei ole helppo tehtävä, sillä ohjeet käyvät usein päinvastaisiin suuntiin. Jotkut esimerkiksi toivovat enemmän presidentillistä arvokkuutta ja toiset taas hauskuutta ja kepeää huumoria.

Eniten arvostelua olen saanut korostetusta itsevarmuudestani. Tämä kritiikki on ymmärrettävää.

Jopa yliampuva itsevarmuus on ollut tietoinen valinta. Kampanjan alkuvaiheessa oli tarpeen vahvistaa kannattajien uskoa ja luottamusta. Toisaalta monet pitivät liioiteltua itsevarmuutta itseironiana ja hyvänä huumorina. Tästä joukosta monet ovat siirtyneet kannattajikseni. Joukossa on myös tosikkoja, joihin mikään huumori ei pure.

Arvostelijoista monet ovat toisten ehdokkaiden kannattajia, joilla ei ole vaaliväittelyssä muuta asetta kuin väite kilpailijan ylimielisyydestä ja leuhkuudesta.

Kampanjan edetessä ja kannatuksen kasvaessa esiintymiseni on muuttumassa ja korostettu itsevarmuuteni häviämässä. Tilalle on tullut ja tulee uskottava luottamus mahdollisuuksiin nousta toiselle kierrokselle ja voittaa se.

Kun olen saanut teiltä neuvoja, annan puolestani muutamia vihjeitä siitä, kuinka vaalityötä olisi tehtävä.

Puhukaa ensiksikin ehdokkaanne puolesta rohkeasti kaikille ihmisille, myös muiden puolueiden kannattajille, jäsenille ja jopa luottamushenkilöille. Kokemukseni osoittaa, että kannattajia on mahdollisuus saada yli puoluerajojen.

Toiseksi on tärkeää korostaa, että kysymyksessä on henkilövaali. Koettakaa löytää ehdokkaasta myönteistä sanottavaa.

Kolmanneksi: jos väittävät vastaan ja arvostelevat, voitte minua toki puolustaa, mutta ei kannata ryhtyä enemmälti väittelemään. Sanokaa lopuksi vaikka näin: ”eihän se meidänkään Paavo täydellinen ole, mutta on hän näistä ehdokkaista paras”.

Lämmin kiitos tähänastisesta tuestanne. Viedään tämä hanke voitolliseen päätökseen.

Hyvää uutta vuotta teille kaikille!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Syntyykö Suomeen presidentin vaihtuessa perustuslaillinen kriisi?
Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Huonomminkin olisi voinut käydä
Tervetuloa Väyrysen työryhmään!