11
touko
2014
0

”Euroalueella on siis kaksi toimivaa vaihtoehtoa: täysimittainen liittovaltio tai rahaliiton purkaminen.”

Tämän blogin otsikko ei ole minun kynästäni, vaikka voisi hyvin olla. Siteeraus on peräisin professori Vesa Kanniaisen johtaman työryhmän tutkimusraportista.

Kanniaisen työryhmä esittää painavat todisteet siitä, että Suomi ja muut euroalueen maat ovat kokeneet yhtenäisvaluutan vuoksi suuria taloudellisia menetyksiä. Tulevaisuudessa vaikeudet kasvavat.

Työryhmän raportti ei tullut ainakaan minulle täytenä yllätyksenä. Jo viime kesänä Kanniainen esitti julkisuudessa samansuuntaisia näkemyksiä. Samaan aikaan yhtenäisvaluuttaa kritisoi julkisuudessa myös toinen professori, taloushistorioitsija Markku Kuisma. Lähetin molemmille vuonna 1997 ilmestyneen kirjani ”Paneurooppa ja uusidealismi”, jossa olin kyennyt aika tarkkaan ennustamaan, kuinka Euroopalle ja Suomelle yhtenäisvaluutan toteuduttua käy.

Markku Kuisma laati kirjani saatuaan blogin, jossa totesi minun osuneen arvioissani oikeaan. Selostan kirjassani ”Suomen linja” Kuisman kirjoituksen sisällön. Vesa Kanniainen kiitti sähköpostitse kirjasta ja totesi minun olleen aikanaan oikeassa: yhteistä rahaa ei olisi koskaan pitänyt Eurooppaan luoda.

Vesa Kanniaisen työryhmä esittää ”täysimittaisen liittovaltion” välttämiseksi Suomelle kaksi vaihtoehtoa, jotka käyvät täysin yksiin omien ajatusteni kanssa. Olen kuitenkin tarjonnut keskusteluun myös kolmatta mahdollisuutta.

Työryhmän raportin mukaan Suomi voisi irrottautua euroalueesta yksinään. Itse pidän tätä mahdollisuutta poliittisesti hyvin vaikeana toteuttaa. Siksi olen pohtinut sitä mahdollisuutta, että useampi euroalueen maa ottaisi euron rinnalla uudelleen käyttöön kansallisen valuutan. Näin voisivat menetellä ainakin Välimeren alueen maat ja Suomi.

Tämä ratkaisu lähestyisi sitä Karl Lamersin ja Wolfgang Schäublen vuonna 1994 esittämää ajatusta, että yhtenäisvaluutassa (single currency) olisivat olleet mukana vain ydin-Euroopan maat. Muut EU-maat olisivat käyttäneet euroa yhteisenä rahana (common currency) kansallisen valuutan rinnalla. Saattaa olla, että tämänkin ajatuksen läpivieminen olisi poliittisesti vaikeaa.

Toinen Kanniaisen työryhmän esittämä vaihtoehto oli, että kaikki euroalueen maat ottaisivat euron rinnalla uudelleen käyttöön kansallisen valuutan. Tämä olisi se ratkaisu, jota me Suomen Keskustan europarlamentaarikot (Olli Rehniä lukuun ottamatta) ja molemmat Ruotsin Keskustapuolueen edustajat Euroopan parlamentissa syksyllä 1995 esitimme. Vastustimme siirtymistä yhtenäisvaluuttaan, mutta kannatimme euron käyttöönottoa yhteisenä rahana, jonka rinnalla kansalliset valuutat olisivat säilyneet.

Eurovaaliehdokkaiden tulisi ottaa kantaa Kanniaisen työryhmän esittämiin vaihtoehtoihin. Jos ehdokas ei hyväksy Suomen joutumista osaksi ”täysimittaista liittovaltiota”, hänen tulisi kertoa, kannattaako hän rahaliiton purkamista vai Suomen eroamista euroalueesta. Minulle sopivat molemmat vaihtoehdot, mutta myös euroalueen osittainen purkaminen, kunhan Suomi jää liittovaltio-ytimen ulkopuolelle.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Vielä ehtii
Uusia jäseniä ”Vapaus valita” -kontaktiryhmään
Kontaktiryhmä ”Freedom of Choice” saanut laajaa kannatusta
Parlamentin jäsenet vaativat vahvempaa roolia EU:lle YK:ssa