8
joulu
2015
8

Uusia jäseniä ”Vapaus valita” -kontaktiryhmään

Viime viikolla perustettu kontaktiryhmä ”Vapaus valita” (Freedom of Choice) on saanut merkittävää vahvistusta kun saksalaisten europarlamentaarikkojen muodostaman ALFA-ryhmän kaikki viisi jäsentä liittyivät siihen. Kontaktiryhmän kokoaminen käynnistyi suomalaisten ja italialaisten europarlamentaarikkojen aloitteesta.

ALFA-ryhmä kuuluu Euroopan parlamentin ECR-ryhmään. Sen jäsenet ovat tunnettuja talousasiantuntijoita. ALFA-ryhmän jäsenet kuuluivat alun perin AfD-puolueeseen, mutta erosivat siitä sen äärioikeistolaisuuden vuoksi. Alfa-ryhmän puheenjohtajana toimii professori Berndt Lucke.

ALFA-ryhmän julkaisemassa tiedotteessa Lucke toteaa, että ”Euroopan unionin on perustuttava läheisyysperiaatteelle ja valtioiden omalle vastuulle. Tämä tarkoittaa, että valtioiden on oltava vapaita myös jättämään rahaliitto.”

Lucke korostaa, että kontaktiryhmän työ voi onnistua vain siten, että oikeistopopulistiset ja vasemmistoradikaalit puolueet eivät pääse toimintaan mukaan. ”Emme halua, että vakava ja todellinen eurokriittisyys millään muotoa muuttuisi välineeksi tuollaisten ryhmien aivan toisten tavoitteiden ajamisessa. Tästä olemme toimintaryhmän muiden alullepanijoiden kanssa yhtä mieltä.”

Kontaktiryhmään kutsuttiin alun perin erityisesti maltillisia ja edistysmielisiä poliittiseen keskustaan kuuluvia jäseniä.

Kutsukirjeessä korostettiin valinnan vapautta kaikilla politiikan osa-alueilla. Turvallisuuspolitiikassa tämä tarkoittaa jäsenmaiden vapautta päättää omasta puolustuksestaan ja säilyttää sotilaallinen liittoutumattomuutensa.

Aloitteessa vastustettiin päätösvallan keskittymistä unionin tasolle. Siinä vaadittiin, että päätökset tulee tehdä demokraattisesti ja niin lähellä ihmisiä kuin mahdollista.

ECR-ryhmästä ”Vapaus valita”-kontaktiryhmään on liittynyt myös Pirkko Ruohonen-Lerner.

Tähän mennessä mukaan on tullut jo yli 25 europarlamentaarikkoa neljästä maasta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä on muutettava
Milloinkahan Sailas ja Virtanen ryhtyvät kannattamaan Suomen euroeroa?
EuroThinkTankin raportti antaa tukea Suomen euroeron toteuttamiselle
Onko komissiolla B-suunnitelmaa TTIP-sopimuksen kariutumisen varalle?