2
huhti
2014
0

Alexander Stubb on pahasti suomettunut

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on Ukrainan tilanteeseen vedoten peruuttanut Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission kokouksen. Hän perustelee päätöstään EU:n huippukokouksen linjauksella, että sellaiset asiat, jotka eivät liity suoranaisesti Ukrainan kriisiin, siirretään tuonnemmaksi.

Stubbin päätös on uskomaton. Suomen ulkopolitiikan korkein johto – tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen – on päättänyt olla noudattamatta EU:ssa tehtyä nimenomaista päätöstä, että korkean tason tapaamisista Venäjän kanssa pidättäydytään. Suomen politiikkana tulee muutoinkin olla, että emme anna Ukrainan kriisin vaikuttaa Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

Ministeritasolla on toimittu toisin. Ennen Stubbin ratkaisua puolustusministeri Carl Haglund ja liikenneministeri Merja Kyllönen peruuttivat tapaamisensa oman kollegansa kanssa.

Talouskomissiossa käsitellään laajasti Suomen ja Venäjän välistä käytännön yhteistyötä. Mukana ovat elinkeinoelämän ja useiden ministeriöiden edustajat. On syytä pelätä, että kokouksen peruuttaminen heijastuu kielteisellä tavalla meille tärkeään yhteistyöhön.

Alexander Stubbin päätös on pahimman lajin suomettumista. Suomen tulee toimia itsenäisesti EU:n puitteissa ja suhteissaan Yhdysvaltoihin. Meidän ei tule seurata orjallisesti Venäjään kovimmin suhtautuvien maiden linjaa etenkään silloin, jos omat kansalliset etumme tästä kärsivät. Stubb meni nyt pidemmälle kuin yhdessä tehdyt päätökset olisivat edellyttäneet.

Toivottavasti Venäjällä ymmärretään, että kysymyksessä on yhden ministerin harkitsemattomuus, eikä Suomen yleinen linja.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Venäjä-pakotteiden ”keskikastista” rauhanteon etulinjaan
Suosituimmuusjärjestelyistä apua Ukrainan kriisiin?
Ilkka Kanerva välittäjäksi Ukrainan kriisiin
Sitä niittää, mitä kylvää