9
touko
2012
0

Jäsenäänestys on hoidettava hyvin

Valmistautuminen Keskustan puheenjohtajan valintaa koskevaan neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen on meneillään. Ehdokkaat kiertävät ahkerasti maata. Meidän kannattajamme perustelevat oman ehdokkaansa paremmuutta toisiin nähden.

Oma kampanjani on sujunut hyvin. Erityisen iloinen olen siitä, että olen saanut paljon nuoria kannattajia. Tulevaisuuskin on turvattu, sillä nuorimmat tukijani eivät ole vielä edes kouluiässä.

Nuorten mielipiteet tulivat esille myös Ylen äskettäin teettämässä mielipidetutkimuksessa. Yle uutisoi:

”Nuoret suosivat kokemusta, sillä nuorimmassa ikäluokassa Paavo Väyrystä kannatti johtoon yli kolmannes, eli 32 prosenttia. Myös pyyhkeen kehään heittäneen Mauri Pekkarisen noste olisi ollut nuorten parissa lähes viidenneksen luokkaa. . . Tuomo Puumala ja Juha Sipilä saavat nuorilta keskustalaisilta heikon kannatuksen, Puumala 8 prosenttia ja Sipilä 6 prosenttia.”

Minulta on kysytty, miksi en voisi tukea jonkun nuoremman valintaa puheenjohtajaksi ja opastaa häntä eräänlaisena mentorina, valmentajana.

Kokemukseni tästä ovat valitettavasti huonot. Viime eduskuntavaalien edellä yritin vaikuttaa puolueen johtoon, mutta minua ei kuunneltu. Vaalitappion jälkeen jatkui sama meno, ja kannatus aleni edelleen.

Itse asiassa puolueen johtamiseen on tarjolla juuri sellainen mentoroinnin malli, jota tuolla kysymyksellä on ajettu takaa. Jos tulen valituksi puolueen puheenjohtajaksi, tuen kaikkia puolueen nuoria kykyjä, sekä naisia että miehiä. Nuoret leijonat saisivat kasvaa, hankkia kokemusta ja kilpailla siitä, kuka ottaa lähi vuosina puolueen johtaakseen.

Jäsenäänestys tarjoaa meille loistavan mahdollisuuden vahvistaa puoluetta ja valmistautua kunnallisvaaleihin. Jäsenluettelot ja jäsenten yhteystiedot saadaan ajan tasalle. Jäsenäänestyksen yhteydessä voimme hankkia uusia jäseniä. Samalla voimme ehkä myös saada uusia ehdokkaita kuntavaaleihin.

Jäsenäänestykseen osallistumisen tulisi olla mahdollisimman helppoa.

Useimmissa kunnissa äänestyspaikka on avoinna ainakin kahtena päivänä. Laaja-alaisissa kunnissa ja kaupungeissa äänestys järjestetään yleensä useammassa paikassa. Ainakin muutamissa kunnissa kiertävä äänestyspaikka sijoitetaan matkailuautoon. Äänestyksen järjestämisestä päättävät kunnallisjärjestöt ja pitäjäosastot.

Jäsenäänestys on neuvoa-antava. Jos tulos on selvä, sillä on kuitenkin ratkaiseva vaikutus puoluekokouksen päätöksentekoon.

Lopullinen päätös on puoluekokouksella. Siksi on tärkeää, että osastot valitsevat edustajansa ja että he osallistuvat kokoukseen.

Kierrän vielä ennen jäsenäänestystä useassa maakunnassa. Tänään olen liikkeellä Varsinais-Suomessa ja huomenna Satakunnassa. Perjantaina ja lauantaina ovat vuorossa Pohjois- ja Ylä-Savo, sunnuntaina Pirkanmaa. Myöhempi ohjelmani on luettavissa kotisivuni kalenterista (www.vayrynen.com/kalenteri).

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Hyviä ja huonoja uutisia
Kansan valtaa
Metropolipolitiikka näyttää jatkuvan