5
tammi
2023
30

Pohjanrannassa keskustellaan ensin alkiolaisuudesta, sitten ulkopolitiikasta

Kuten 24.12. julkaisemassani blogissa kerroin, Pohjantähti-keskus järjestää tammi-maaliskuussa Keminmaalla Pohjanranta-keskusteluja, joissa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Sisältö on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja alustajat edustavat erilaisia taustoja ja näkemyksiä.

Aloitamme 7. ja 8.1. aiheenamme alkiolaisuus 2020-luvulla. Seuraavat Pohjanranta-keskustelut käydään ulkopolitiikasta 28. ja 29. tammikuuta.

Ulkopolitiikka-keskustelujen alustajiksi ovat lupautuneet Pekka Visuri ja Heikki Talvitie, jotka luennoivat kylmän sodan kauden päättymisestä. He ovat julkaisseet äskettäin kirjan, jossa käsitellään Neuvostoliiton hajoamista ja Suomen siirtymistä kohti uutta Eurooppaa.

Muina alustajina ovat Matti Lackman, Vilho Harle ja Tapio Varis. Sekä Lackman että Harle ovat Pohjantähti-keskuksen hallituksen jäseniä.

Omalta osaltani luennoin Ukrainan sodasta ja Suomen Nato-jäsenyydestä uuden kirjani pohjalta.

Seminaarissa on luvassa räväkkää keskustelua Suomen ulkopolitiikasta, Euroopan tulevaisuudesta ja maailmanlaajuisesta kehityksestä.

x x x

Ensi viikonlopun seminaarissa teemana on alkiolaisuus 2020-luvulla.

Yhtenä alustajana on Kari Hokkanen, joka on toimittanut Santeri Alkion päiväkirjat ja perehtynyt muutoinkin Alkion elämään ja ajatteluun. Tytti Isohookana-Asunmaa täydentää etänä Hokkasen luentoa.

Ossi Martikainen luennoi alkiolaisuuden filosofisista juurista. Nuoremman polven näkemyksiä esittää kansanedustaja Katri Kulmuni.

Vilho Harle luennoi ”köyhän asiasta” ihmiskunnan kohtaloissa.

Omana teemanani on alkiolainen arvomaailma kestävän kehityksen perustana.

Seminaarissa kuulemme näkemyksiä alkiolaisuudesta Keskustaa laajemmasta näkökulmasta. Niitä esittävät Timo Soini, Kari Arvola, ja Mikael Jungner.

Timo Soini on vaalinut alkiolaisuutta SMP:n ja Perussuomalaisten puitteissa. Kari Arvola on kirjailija, joka on aikanaan toiminut vasemmiston piirissä. Hän on kirjoittanut myös alkiolaisuudesta.

Arvola ja Soini ovat mukana etäyhteyksin.

Yllättävin alustajista on Mikael Jungner.

Kun Keskustan gallup-kannatus oli pudonnut 9 prosenttiin, Mikael esitti rohkaisevan kommentin: ”Alkiolaisen kehitysuskon kysyntä kasvaa vielä vahvasti vuoden 2027 vaaleihin tultaessa”.

Tämä antoi minulle virikkeen pyytää Jungner alustajaksi seminaariimme.

Mikael Jungner on Maalaisliiton ja Keskustapuolueen kansanedustajana toimineen Olavi Lahtelan tyttären poika. Olavin isä oli puolestaan Maalaisliiton pitkäaikainen kansanedustaja Matti Oskari Lahtela.

Mikaelilla on siis vahvat maalaisliittolaiset juuret. Hänen äitinsä oli mukana Keskustan toiminnassa, mutta pojan tie vei SDP:n riveihin. Nykyään Mikael toimii Liike Nyt -puolueen puitteissa.

Mikael Jungnerin eno kirjailija Markku Lahtela vaikutti aikanaan Keskustan silloisten nuorten ajatteluun. Minunkin.

On mielenkiintoista kuulla Mikaelin ajatuksia alkiolaisuudesta.

x x x

Seminaari järjestetään Keminmaalla kylpylähotelli Pohjanrannassa.

Seminaarin ohjelma on rakennettu siten, että junayhteydet toimivat hyvin sekä Tampereen että Kuopion kautta. Seminaari alkaa lauantaina klo 14 ja päättyy sunnuntaina lounaaseen.

Seminaari on avoin kaikille ja se on aterioita lukuun ottamatta maksuton. Kylpylähotelli Pohjanranta (info@pohjanranta.com) tarjoaa majoitus- ja ateriapaketteja.

Seminaarin ohjelma avautuu tästä linkistä.