24
joulu
2022
38

Pohjanranta-keskustelut alkavat – ensin esillä alkiolaisuus 2020-luvulla

Pohjantähti-keskus järjestää tammi-maaliskuussa Keminmaalla Pohjanranta-keskusteluja, joissa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Sisältö on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja alustajat edustavat erilaisia taustoja ja näkemyksiä.

Aloitamme 7. ja 8.1. aiheenamme alkiolaisuus 2020-luvulla. Tämä teema sisältyy Keskustan toimintasuunnitelmaan, mutta otamme aiheeseen laajemman näkökulman.

Keskustan riveistä yhtenä alustajana on Kari Hokkanen, joka on toimittanut Santeri Alkion päiväkirjat ja perehtynyt muutoinkin Alkion elämään ja ajatteluun.

Ossi Martikainen luennoi alkiolaisuuden filosofisista juurista. Nuoremman polven näkemyksiä esittää kansanedustaja Katri Kulmuni.

Minun teemanani on alkiolainen arvomaailma kestävän kehityksen perustana.

Seminaarissa kuulemme näkemyksiä myös Keskustaa laajemmasta näkökulmasta. Niitä esittävät Timo Soini, Kari Arvola ja Mikael Jungner.

Timo Soini on vaalinut alkiolaisuutta SMP:n ja Perussuomalaisten puitteissa. Hän esiintyy seminaarissa etäyhteyksin.

Kari Arvola on kirjailija, joka on aikanaan toiminut vasemmiston piirissä. Hän on kirjoittanut myös alkiolaisuudesta.

Yllättävin alustajista on Mikael Jungner.

Kun Keskustan gallup-kannatus oli pudonnut 9 prosenttiin, Mikael esitti rohkaisevan kommentin: ”Alkiolaisen kehitysuskon kysyntä kasvaa vielä vahvasti vuoden 2027 vaaleihin tultaessa”.

Tämä antoi minulle virikkeen pyytää Jungner alustajaksi seminaariimme.

Mikael Jungner on Maalaisliiton ja Keskustapuolueen edustajana toimineen Olavi Lahtelan tyttären poika. Olavi oli puolestaan Maalaisliiton pitkäaikaisen kansanedustajan Matti Oskari Lahtelan poika.

Mikaelilla on siis vahvat maalaisliittolaiset juuret. Hänen äitinsä oli mukana Keskustan toiminnassa, mutta pojan tie vei SDP:n riveihin. Nykyään Mikael toimii Liike Nyt -puolueen puitteissa.

Mikael Jungnerin eno kirjailija Markku Lahtela vaikutti aikanaan Keskustan silloisten nuorten ajatteluun. Minunkin.

On mielenkiintoista kuulla Mikaelin ajatuksia alkiolaisuudesta.

Seminaari järjestetään kylpylähotelli Pohjanrannassa.

Seminaarin ohjelma on rakennettu siten, että junayhteydet toimivat hyvin sekä Tampereen että Kuopion kautta. Seminaari alkaa lauantaina klo 14 ja päättyy sunnuntaina lounaaseen.

Myöhemmissä Pohjanranta-keskusteluissa käsitellään mm. ulkopolitiikkaa, alue- ja maatalouspolitiikkaa, ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, talouspolitiikkaa ja sosiaalipolitiikkaa.