23
syys
2022
120

Sotapropagandaa ja sodan retoriikkaa

Suomessa on vallalla voimakkaampi Ukrainan sotaan liittyvä propaganda kuin muissa perinteissä länsimaissa.

Osittain sotapropagandan voimakkuus selittyy sillä, että historiallisista syistä Suomen kansan keskuudessa on ollut vallalla pelkoa ja suoranaista vihaa Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Siihen näköjään helposti vedotaan.

Voimakas sotapropaganda selittyy osittain myös sillä, että Ukrainan sotaa on käytetty perusteena Suomen huonosti harkitulle päätökselle hakea jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Suomessa sodan retoriikkaan kuuluu, että ministerit ja johtavat virkamiehet muistavat puhua Putinin hyökkäyssodasta. Sota henkilöidään presidentti Vladimir Putiniin, ja usein viestiä terästetään epiteeteillä ”brutaali”, ”raakalaismainen” ja ”kansainvälisen oikeuden vastainen”.

Tätä kaikkea Venäjän hyökkäys on.

Tällä retoriikalla toisaalta peitetään muita tosiasioita.

x x x

Suomalainen sotaretoriikkaa kätkee alleen ennen muuta sen, että Ukrainan sota alkoi jo yli kahdeksan vuotta sitten.

Helmikuussa 2014 Kiovassa toteutettiin länsimaiden tukema laiton vallankaappaus, jossa valtaan nousseet uudet vallanpitäjät ryhtyivät vainoamaan maan itäosissa ja Krimin niemimaalla asunutta maan venäjänkielistä vähemmistöä. Ukrainaa alettiin viedä sotilasliitto Natoon. Seurauksena olivat sisällissota ja Krimin valtaus.

Vuoden 2015 alussa taistelut kiihtyivät, ja Yhdysvallat aikoi Puolan ja Baltian maiden tukemana antaa Ukrainalle aikaisempaa voimakkaampaa aseistusta. Ranska ja Saksa saivat neuvotelluksi Minsk II -sopimuksen, jolla tilanne rauhoitettiin.

Kuluneiden kahdeksan vuoden aikana Donbassin venäjänkielisillä separatistialueilla menehtyi Ukrainan asevoimien tulituksessa noin 10 000 ihmistä, sekä sotilaita että siviilejä.

Suomessa käytössä oleva sodan retoriikka peittää alleen senkin, että nyt on meneillään myös Yhdysvaltain käynnistämä ”uusi kylmä sota”.

Maailma pyritään jakamaan yhtäältä Yhdysvaltain johtamaan demokraattisten maiden rintamaan ja toisaalta Kiinan ja Venäjän johtamaan autoritaaristen valtioiden ryhmittymään. Ukraina on tämän kylmän sodan kuuma ydin.

Amerikkalaiseen sodan retoriikkaan kuuluu myös sana ”provosoimaton”, jolla pyritään häivyttämään Yhdysvaltain vastuuta Venäjän hyökkäyksen käynnistymisestä.

Kuitenkin mm. Washington Postin hankkimat tiedot osoittavat, että provosointi oli voimakasta. Siihen kytkettiin myös uhka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

Yhdysvallat pyrkii pitkittämään Ukrainan sotaa. Kuten Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala äskettäisessä TV-haastattelussa sanoi, Yhdysvalloissa ajatellaan, että ”jos Venäjää ei kyetä pysäyttämään Ukrainassa, niin on aika vähän toiveita pysäyttää Kiina”.

Kuten edellisessä blogissani kirjoitin, näyttääkin Kiina nousevan Venäjän rinnalle ”uuden kylmän sodan” toisena pääkohteena. Kolmantena on Saksa.

x x x

Ukrainan sota on siirtymässä uuteen vaaralliseen vaiheeseen.

Venäjän toteuttama osittainen liikekannallepano osoittaa, että se ei aio tyytyä sodassa häviäjän asemaan.

Harkovan alueella koettu tappio ei sinänsä ollut kovin vakava takaisku, mutta se osoitti, että länsimaiden antamalla voimakkaalla aseavulla Ukraina voi saada aikaan suurta vahinkoa Venäjän asevoimille.

Kuten edellisessä blogissani kirjoitin, Venäjä oli jo ilmeisesti luopunut hyökkäyksestä Odessaan ja Harkovaan. Niiden valtaamiseen uusia joukkoja tuskin pyritään käyttämään. Sen sijaan tarkoitus lienee varmistaa nyt vallattujen alueiden säilyminen Venäjän määräysvallassa.

Jos Ukraina olisi ollut valmis toteuttamaan Minsk II -sopimuksen ja luopumaan Nato-jäsenyydestä, Venäjän hyökkäys olisi voitu välttää. Sodan aikaisemmassa vaiheessa olisi ollut mahdollista hakea ja löytää kompromissi enemmistöltään venäjänkielisten alueiden tulevaisuudesta.

Nyt Venäjä ilmeisesti aikoo liittää kaikki valloittamansa alueet itseensä. Tämä merkitsee myös sitä, että se saattaa katsoa ydinasestrategiansa mukaiseksi käyttää taktisia ja pienimuotoisia ydinaseita, jos näitä alueita vastaan hyökätään.

On syntymässä tilanne, josta varoitin 3. heinäkuuta kirjoittamassani blogissa ”Voisiko Venäjä käyttää Ukrainassa ydinaseita?”.

Nyt vihdoinkin pitäisi saada tämä mieletön sota loppumaan.