20
touko
2020
15

Eduskunnan on vihdoinkin tehtävä tenä

Tuomas Malinen julkaisi tänä aamuna erinomaisen blogin, jossa hän vaati, että Suomen on erottava euroalueesta. Hän esitti, että eroamispäätös olisi valmisteltava salassa ja toteutettava sen jälkeen ripeästi.

Valitettavasti en voi uskoa siihen, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan euroeroa.

Avainasemassa ovat pääministeri Sanna Marin, pääministerin sijainen valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen. Marin ja Kulmuni ovat kyllä ottaneet kantaa euroalueen jäsenmaiden keskinäisen yhteisvastuun lisäämistä vastaan, mutta samalla korostaneet euron hyödyllisyyttä Suomelle ja tarvetta pitää euroalue ja EU koossa. Tuppurainen on Alexander Stubbin veroinen federalisti ja eurouskovainen, euroismin kiivas kannattaja.

Toivo on asetettava eduskuntaan ja sen perustuslakivaliokuntaan. Olen matkan varrella useaan otteeseen vedonnut eduskuntaan, että se tekisi tenän eikä hyväksyisi enää yhtään askelta siihen suuntaan, että maamme yhteisvastuu muiden jäsenmaiden veloista kasvaisi.

Kesäkuun 9. päivänä 2016 julkaisin blogin ”Entä jos eduskunta tekisi tenän?

Edellisenä päivänä olin ollut kuultavana eduskunnan talousvaliokunnassa, joka valmisteli lausuntoa kansalaisaloitteesta kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Euroopan unionissa käsiteltiin tuolloin niin sanottua viiden presidentin suunnitelmaa todellisen talous- ja rahaliiton synnyttämiseksi euroalueelle. Kirjoitin, että siinä mukana oleminen olisi tuhoisaa Suomen kansantaloudelle.

Viime kädessä kysymys oli Suomen valtiollisestakin itsenäisyydestä. Professori Antti Tanskanen olikin kiteyttänyt vaihtoehdot: euro ja liittovaltio tai markka ja itsenäisyys.

Kerroin blogissani kysyneeni, mitä tapahtuisi, jos eduskunta tekisi tenän eikä enää hyväksyisi ainuttakaan askelta kohti kasvavaa yhteisvastuuta ja liittovaltiota. Kukaan ei ollut osannut kertoa, mitä tällöin tapahtuisi.

Palasin asiaan 17.2.2019 julkaisemassani blogissa ”Suomen tulee tehdä tenä”.

Hallitus käsitteli silloin muutoksia Euroopan vakausmekanismiin (EVM). Ne olivat lisäämässä euroalueen jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta ja heikentämässä Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Jan Hurri oli kirjoittanut tästä Ilta-Sanomiin kaksi erinomaista arviota (17.2.2019 ja 15.2.2019).

Kirjoitin, että hallitus rikkoisi omaa ohjelmaansa, jos se hyväksyisi EVM:n muutokset. Jos taas Suomi tekisi tenän, kehitys kohti ”todellista talous- ja rahaliittoa” saattaisi pysähtyä tai euroalue saattaisi alkaa sisäisesti eriytyä. Tämä olisi Suomen etu.

Nyt on syytä toistaa entistäkin painokkaammin vaatimus, että eduskunnan on tehtävä tenä. Nyt esillä olevat ratkaisut yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueella ja EU:ssa ovat vastoin perussopimusta. Suomen osallistuminen niihin olisi vastoin Suomen perustuslakia. Perustuslain tulee olla Suomen turva, kuten blogissani 12.4. ”Perustuslaki Suomen turvaksi” kirjoitin.

Edelleenkään kukaan ei ole osannut vastata kysymykseen, mitä tapahtuisi, jos eduskunta tekisi tenän.

Erotettaisiinko Suomi EU:sta tai euroalueesta? Tuskin.

Johtaisiko tämä siihen, että euroalue alkaisi sisäisesti eriytyä, kuten blogissani 17.2.2019 arvelin? Tämä voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.

Johtaisiko tämä siihen, että euroalue kokonaan tai osittain hajoaisi? Tämäkin voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.

Kokonaan hajoaminen tarkoittaisi sitä, että kaikilla euroalueen mailla olisi euron rinnalla käytössään kansalliset valuutat. Tätä ehdotin Euroopan parlamentissa, kun siellä vuonna 1995 käsiteltiin euron käyttöönottoa.

Osittainen hajoaminen tarkoittaisi sitä, että osa jäsenmaista eroaisi euroalueesta ja ottaisi euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan. Suomi olisi eroavien joukossa.

Näihin kysymyksiin saamme vastauksen sen jälkeen, kun eduskunta tekee tenän ja hylkää esillä olevat ehdotukset yhteisvastuun lisäämisestä EU:ssa ja euroalueella. Suomi joka tapauksessa pelastuisi.

Tästä on jokainen kansanedustaja henkilökohtaisessa vastuussa.