22
joulu
2015
14

Euroerolla vahva kannatus

Ylen teettämä mielipidetutkimus osoittaa, että Suomen eroamisella euroalueesta on vahva ja nouseva kannatus. Vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoo, että ilman euroa Suomi pärjäisi heikommin. Eroamista euroalueesta kannattaa tässä vaiheessa jo yli kolmannes siihen kantaa ottaneista.

Euroalueesta eroamista epäröidään sen vuoksi, että siitä aiheutuvia ongelmia ja kustannuksia on julkisuudessa paisuteltu. Jos euroero toteutetaan järkevästi, siitä ei aiheudu mainittavia kustannuksia, ja saavutettavat hyödyt kattavat ne nopeasti.
Euroeron kannatus kasvaa edelleen, kun suomalaiset tulevat laajemmin tietoisiksi siitä, että oman valuutan käyttöönotto antaa mahdollisuuden luopua palkkojen alentamisesta, eläkeindeksien jäädyttämisestä ja kipeimmistä valtion menoleikkauksista. Oma kelluva valuuttamme devalvoituisi ja tämän ansiosta taloutemme lähtisi nopeasti vahvaan kasvuun, mikä hyödyttäisi kaikkia suomalaisia.

Toisaalta suuri enemmistö suomalaisista ei hyväksy sitä, että joutuisimme osaksi velkaunionia ja ylikansallista liittovaltiota. Tältä voimme välttyä vain irrottautumalla euroalueesta. Oman valuutan ansiosta pääsemme talouspolitiikan osalta samaan asemaan Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa.

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on saanut tuekseen jo yli 52 000 suomalaista. Aloitteen saamista eduskuntakäsittelyyn viivästyttää se, että Väestörekisterikeskus voi aloittaa allekirjoitusten tarkistamisen vasta muutaman viikon kuluttua. Siksi keräys jatkuu 16. tammikuuta saakka.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä on muutettava
Milloinkahan Sailas ja Virtanen ryhtyvät kannattamaan Suomen euroeroa?
EuroThinkTankin raportti antaa tukea Suomen euroeron toteuttamiselle
Onko komissiolla B-suunnitelmaa TTIP-sopimuksen kariutumisen varalle?