26
maalis
2012
1

Jäseniä kuunnellaan

Keskustan puoluehallitus päätti viime perjantaina äänin 19-15, että puolueen puheenjohtajan valinnasta suoritetaan puolueen sääntöjen 30 §:n mukainen neuvoa-antava jäsenäänestys.

Päätös oli viisas. Jäseniä kuunneltiin ja kuunnellaan.

Jäsenäänestyksen mahdollisuus otettiin sääntöihin kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa. Jäsenten vaikutusmahdollisuuksia haluttiin lisätä. Olisi ollut peräti outoa, ellei tätä mahdollisuutta olisi nyt käytetty.

Jäsenäänestys antaa meille mahtavan mahdollisuuden vahvistaa puoluetta.

Presidentinvaalien yhteydessä saimme jäsenemme ja kannattajamme taas innostumaan puoluetyöhön. Jäsenäänestys tarjoaa heille mahdollisuuden vaikuttaa puolueen tulevaisuuteen. Jäsenäänestyksen yhteydessä voimme saada runsaasti uusia jäseniä, ja sitä voidaan käyttää myös ehdokkaiden hankkimiseksi syksyn kuntavaaleihin.

Puoluehallituksessa ei ehditty paneutua jäsenäänestyksen käytännön järjestelyihin. Riittävää huomiota ei kiinnitetty siihen, että voimassa olevan ohjesäännön mukaan äänioikeus on vain niillä, jotka ovat jäsenrekisterissä kahta kuukautta ennen jäsenvaalin toimittamista. Tällöin mahdolliset puutteet jäsenrekistereissä saattaisivat aiheuttaa epäselvyyksiä. Pahinta olisi se, ettei jäsenäänestystä voitaisi käyttää lainkaan uusien jäsenten hankkimiseen.

Ohjesääntö on vanhentunut, ja se on laadittu lähinnä eduskuntavaalien ehdokasasettelua varten. Viime kevään puoluevaltuustossa hyväksyttiinkin presidenttiehdokkaan valintaa varten ohjesääntö, jonka mukaan jäseneksi voi liittyä äänestyksen yhteydessä.

Huhtikuun lopulla pidettävän puoluevaltuuston kokouksen päätöksellä on tehtävä mahdolliseksi jäseneksi liittyminen myös puheenjohtajuutta koskevan jäsenäänestyksen yhteydessä. Tällöin mahdolliset jäsenyyteen liittyvät epäselvyydet voidaan joustavasti selvittää. Toisaalta voimme hankkia puolueelle tuhansia uusia jäseniä.

Vaikka jäsenäänestys järjestetään, puolueen puheenjohtajan valitsee puoluekokous. Siksi on tärkeää, että paikallisosastot ja kunnallisjärjestöt pitävät kokoukset, joissa puoluekokousedustajat valitaan. Jäsenten tahto toteutuu sitä paremmin, mitä enemmän puoluekokouksessa on virallisia edustajia.

Toivotan puoluekokousedustajat tervetulleiksi käymään myös Pohjanrannassa. Vaikka minua pidetään pihinä miehenä, lupaan, että talo tarjoa kaikille puoluekokousedustajille kupillisen kuumaa kahvia!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Keskustan järjestöväki on joutunut Ollin korttien kerääjäksi
Hyviä ja huonoja uutisia
Kansan valtaa
Metropolipolitiikka näyttää jatkuvan