19
loka
2022
45

Peruutan suostumukseni olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa

Tänään Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidemittaus osoittaa, että Ylen aikaisemmin teettämän tutkimuksen tulokset pitävät paikkansa. Keskustan kannatus on nyt noin 10 prosenttia.

Olen tehnyt kaikkeni Keskustan syöksykierteen katkaisemiseksi.

Vuoden 2020 alussa julkaisin kirjan ”Yhteinen vuosisatamme”. Siinä kerroin syyt siihen, että Keskusta oli vuoden 2019 eduskuntavaleissa saanut historiansa heikoimman tuloksen, 13.8 prosenttia, ja menettänyt kannatustaan sen jälkeenkin.

Suurin syy on, että Keskusta on vuodesta 2010 lähtien noudattanut poliittista linjaa, joka ei ole nauttinut äänestäjien luottamusta. Ennustin, että alamäki jatkuu, jos meno ei muutu.

Viimeisen yritykseni puolueen pelastamiseksi tein kesäkuussa järjestetyssä puoluekokouksessa.

Lappeenrannassa pitämässäni puheessa kerroin syyt puolueen kannatuksen romahtamiseen.

Siihen mennessä kannatus oli pudonnut vuoden 2019 jälkeen kahdella prosenttiyksiköllä. Viimeiset mittaukset osoittavat, että pudotus on ollut nyt jo 3.5 prosenttiyksikön luokkaa.

Puoluekokouksessa pyrin saamaan aikaan keskustelua puolueen linjasta asettumalla ehdolle puheenjohtajan vaaliin. Keskustelua ei syntynyt.

Tämän lisäksi pyrin aloitteen pohjalta saamaan aikaan päätöksen uuden periaateohjelman laatimiseksi. Tämän puolueen johto tyrmäsi.

Viime viikkoina on käynyt ilmi, että näköpiirissä oleva vaalitappio aiotaan panna minun syykseni.

Panin erityisesti merkille puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon Demokraatti-lehdelle syyskuun lopulla antaman haastattelun.

Demokraatti pyysi Saarikkoa kommentoimaan minun viimeaikaisia lausuntojani muun muassa Ukrainassa käynnissä olevasta sodasta:

Saarikon vastaus oli suora. Hänen ulkopoliittinen ajattelunsa ei vastaa puolueen eikä minun linjaani, Saarikko linjaa.

Väyrysen eduskuntavaaliehdokkuuteen hän ei kuitenkaan ota yhtä suoraa kantaa. Onko hyvä, että hän on mahdollisesti kansanedustajaehdokkaana?

  • Piiri tekee nämä päätökset ja luotan keskustapäättäjien kokonaisharkintaan, Saarikko vastaa.

Siihen hän ei enää halunnut ottaa kantaa, millaista kokonaisharkintaa hän piiriltä toivoisi.”

Olen päättänyt vapauttaa Keskustan Peräpohjolan piirin vastuusta. Peruutan suostumukseni olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Uskon, että piirin alueelta löytyy jo tiedossa olevien lisäksi muitakin hyviä ehdokkaita.

Kirjoituksessa mainittu teos on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Se on myös kuunneltavissa äänikirjana.