1
joulu
2021
8

Maailmanparantajat Politiikka-Suomessa ja ”Dissidentissä”

Huomenna torstaina TV1 esittää kuudennen osan suositusta Politiikka-Suomi -sarjasta. Jakson nimi on ”Maailmanparantajat”.

Kuten nimikin sanoo, ohjelmassa ovat esillä eri puolueiden nuoret, joilla on ollut unelmia ja jotka ovat halunneet rakentaa parempaa maailmaa.

Minullakin oli nuorena unelmia ja on vieläkin. En kuitenkaan osallistunut nuorisopolitiikkaan.

Lapsuuteni ja nuoruuteni täytti toiminta nuorisoseurassa. Olin lyhyen aikaa mukana opiskelijapolitiikassa, mutta jo vuonna 1970, 23-vuotiaana, tulin mukaan ”aikuisten” politiikkaan kansanedustajana ja pääministerin sihteerinä.

Olen kuitenkin esillä myös ”Maailmanparantajat” -jaksossa.

Ohjelmassa kerrotaan Esko Ahon, Timo Laanisen, Matti Vanhasen ja muiden 1970-luvun keskustanuorten toiminnasta.

Heille Keskustan puheenjohtajan vaihtuminen vuoden 1980 Turun puoluekokouksessa oli tärkeä askel heidän työssään omien unelmiensa toteuttamiseksi ja paremman maailman rakentamiseksi.

x x x

Keskustan puheenjohtajan vaihtaminen oli esillä koko 1970-luvun ajan.

Minä olin Johannes Virolaisen vastaehdokkaana jo vuonna 1972, 25-vuotiaana. Tulin silloin valituksi varapuheenjohtajan tehtävään.

Vuonna 1978 Virolaisen vastaehdokkaana oli Ahti Pekkala.

Turun puoluekokouksen lähestyessä käynnistettiin järjestelmällinen työ puheenjohtajan vaihtamiseksi. Kampanjaa johtivat Olavi Martikainen, Markku Kauppinen ja Esko Aho.

Politiikka-Suomen ensimmäisessä jaksossa Ahti Karjalaista haastatellut Tarmo Ropponen väitti kysymyksessään hänen olleen avainasemassa nostamassa minua Keskustan puheenjohtajaksi. Kuten Dissidentti-ohjelman ensimmäisessä osassa kerroin, tämä ei pitänyt paikkaansa.

Niin sanottu K-linja oli puheenjohtajan ja puoluesihteerin valinnassa jakautunut.

Karjalainen ja hänen lähipiirinsä vastustivat minun valintaani. Jos minut olisi valittu, Kääriäistä ei olisi hyväksytty puoluesihteeriksi. Sille paikalle olisi pitänyt saada Karjalaisen luottomies.

Jopa presidentti Urho Kekkonen puuttui asiaan kutsumalla K-linjan johtomiehiä Tamminiemeen. Saatuaan tiedon Turun puoluekokouksen puheenjohtajavaalin tuloksesta, Kekkonen sanoi, että ”yksikin ääni olisi riittänyt”. Tällä hän viittasi äänestystulokseen vuoden 1956 presidentinvaalien valitsijamiesten kokouksessa.

Näistä asioista olen kertonut kirjassani ”On totuuden aika 1”, joka on luettavissa korisivuni kirja-arkistosta.

x x x

Seuraavassa ”Dissidentissä” keskustelemme Susanna Junttilan kanssa Politiikka-Suomen ”Maailmanparantajat” -jaksosta.

Keskustelumme painottuu Johannes Virolaiseen. Hävittyään Turussa puheenjohtajaäänestyksen, hän kehotti tyytymään tulokseen. ”Pulinat pois”, hän sanoi.

Tämän jälkeen puolueen sisäinen valtataistelu kuitenkin jatkui. Se pelkistyi Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen väliseksi kamppailuksi presidenttiehdokkuudesta.

Virolaisen tultua valituksi Keskustan ehdokkaaksi, ryhdyimme Seppo Kääräisen kanssa kaikin voimin tukemaan hänen kampanjaansa.

Presidentinvaalien jälkeen pääsimme Virolaisen kanssa hyvään keskinäiseen yhteistyöhön. Puolue eheytyi.

Dissidentin keskusteluissa esiin nousee myös Mauno Koiviston toiminta 1980-luvulla, jolloin hän minua suorastaan vainosi. Sain Virolaiselta arvokasta tukea näissä kamppailuissa.

Vuoden 1994 presidentinvaaleissa Virolaisen tuki oli korvaamattoman tärkeä.

Valitettavasti tiemme erkanivat Suomen EU-jäsenyyttä käsiteltäessä.

Omalta osaltani vastustin jäsenyyttä, joka uhkasi Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Tarjolla oli osallistuminen EU:n sisämarkkinoihin Euroopan talousalueen kautta ja pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen.

Johannes Virolainen asettui EU-jäsenyyttä voimakkaasti tukemaan. Hän kuului niihin, jotka halusivat saada etäisyyttä Venäjään ja hakivat turvaa sitä vastaan.

Näistäkin asioista keskustelemme ”Dissidentin” seuraavassa jaksossa.

x x x

Politiikka-Suomen 6. jakso ”Maailmanparantajat” esitetään TV1:ssä huomisiltana klo 19. Jo nyt se on katsottavissa Ylen Areenasta.

Dissidentissä” keskustelen siitä Susanna Junttilan kanssa lauantaina 4.12. klo 9.

Huomenna torstaina klo 15 Alfa-TV esittää uusintana viime lauantain ”Dissidentin”, jonka aiheena oli Politiikka-Suomen ensimmäinen jakso ja erityisesti Ahti Karjalaisen osuus siinä. Jakso on katsottavissa myös Alfa-TV:n Permannosta.