25
marras
2021
11

Suoraa toimintaa Suomen itsenäisyyden puolesta

Tänään 25.11. klo 19 Ylen TV-1 esittää viidennen osan ohjelmasarjasta Politiikka-Suomi.

Politiikka-Suomen tämäniltaisen jakson nimi on ”Suoraa toimintaa”. En ole siinä lainkaan esillä. Nuoresta pitäen olen pyrkinyt edistämään tärkeinä pitämiäni asioita edustuksellisen demokratian keinoin.

Tästä toimintatavastani olen kuitenkin yhden kerran poikennut. Suorana toimintana voidaan pitää sitä, että käynnistin syksyllä 1994 eduskunnassa jarrutuskeskustelun, jolla päätöksentekoa Suomen EU-jäsenyydestä lykättiin Ruotsissa pidettävän kansanäänestyksen yli.

Suoralla toiminnallani puolustin Suomen itsenäisyyttä.

x x x

Ruotsissa ja Norjassa kansan enemmistö vastusti oman maansa EU-jäsenyyttä.

Keväällä 1994 Suomen, Ruotsin ja Norjan hallitukset sopivat, että ne pyritään viemään unioniin domino -vaikutusta käyttäen. Myötämielisimmin jäsenyyteen suhtautuivat suomalaiset. Siksi kansanäänestys järjestettiin ensin täällä.

Eduskunnassa järjestetyllä jarrutuskeskustelulla onnistuimme lykkäämään Suomen ratkaisun Ruotsin kansanäänestyksen yli, mutta siellä pelattiin mediapeliä.

Ruotsissa oli käytössä sitova kansanäänestys. Kansalle ei kerrottu, että Suomessa oli ollut vain neuvoa-antava kansanäänestys ja että meidän EU-ratkaisumme oli jarrutuskeskustelun ansiosta vielä auki. Kansaa päinvastoin aivopestiin sanomalla, että Ruotsinkin pitää mennä unioniin, kun Suomi joka tapauksessa liittyy.

Nämä domino- ja mediapelit veivät Suomen ja Ruotsin unioniin. Tämä oli paha virhe.

Me olimme vuoden 1994 alussa jo päässeet Euroopan talousalueen kautta EU:n sisämarkkinoille. Jos olisimme jääneet Norjan ja Islannin tavoin sen puitteisiin, olisimme säilyttäneet itsenäisen ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikkamme ja oman alue-, maatalous- ja ympäristöpolitiikkamme.

Emme olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon. Olisimme voineet ryhtyä rakentamaan yhdessä Pohjolan yhteisöä.

Näistä asioista olen kertonut seikkaperäisesti teoksessani ”Itsenäisen Suomen puolesta” (ss. 187-219).

Siinä kerrotaan myös siitä, että ”Suoraa toimintaa” -ohjelman yhtenä päätähtenä esiintyvä Satu Hassi syytti minua julkisuudessa mielenvikaiseksi. Käytökseni eduskunnassa ei ollut hänen mielestään täysjärkistä, se oli ”sairaskertomus”.

Politiikka-Suomi käsittelee Suomen liittymistä Euroopan unioniin 23. joulukuuta. Dissidentissä paneudumme asiaan tammikuulla.

x x x

Dissidentti-ohjelmasarjan tuottaa Pohjantähti-keskus. Vedämme sitä yhdessä keskuksen johtajan Susanna Junttilan kanssa.

Ohjelmasarjan tunnuksena käytämme Kari Walldénin maalausta ”Kukkia sukupolvelle X”. Sain sen lahjaksi, kun tulin 50 vuoden ikään.

Emme kuitenkaan Vuokon kanssa kuulu sukupolveen ”X”. Siihen lukeutuvat meidän lapsemme.

Vuokon kanssa olemme niitä paljon puhuttuja ”boomereita”. Kuulumme sotien jälkeen syntyneisiin suuriin ikäluokkiin.

Susanna on vasta 36-vuotias, ja hän kuuluu sukupolveen ”Y”.

Nuoresta iästään huolimatta Susanna on toiminut kuntapolitiikassa neljän valtuustokauden ajan. Parhaillaan hän toimii Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Walldénin taulu symbolisoi sitä, että Dissidentissä toteutuu paitsi sukupuolten, myös sukupolvien välinen vuorovaikutus.

Dissidentti on ohjelmasarja toisinajattelijoille ja oman tiensä kulkijoille. Siinä tuodaan esiin tosiasioita ja näkemyksiä, jotka eivät saa riittävästi julkisuutta valtamediassa.

Dissidentin ensimmäisissä jaksoissa käsittelemme Ylen tuottamassa ansiokkaassa dokumenttisarjassa ”Politiikka-Suomi” käsiteltäviä asioita. Olemme saaneet sen tekijöiltä käyttöömme videoklippejä, joilla voimme elävöittää keskusteluja.

Pyrkimyksenämme on sijoittaa Politiikka-Suomessa käsiteltäviä asioita laajempaan yhteyteen.

Ensi lauantaina klo 9 Alfa-TV:ssä esitetään Pohjantähti-keskuksen tuottaman ohjelmasarjan ”Dissidentti” ensimmäinen jakso. Siinä taustoitetaan Politiikka-Suomen ykkösosassa esille tulleita asioita.

Keskustelemme Susanna Junttilan kanssa Ahti Karjalaisesta.

Esiinnyn Politiikka-Suomen ensimmäisessä jaksossa Karjalaisen kiitettynä nuorena avustajana. Myöhemmin hän minua kitkerästi arvostelee. Lauantain Dissidentissä kerron Karjalaisen toiminnasta ja meidän keskinäisistä suhteistamme.

x x x

Itsenäisen Suomen puolesta” on luettavissa ja kuunneltavissa äänikirjana kotisivuni kirja-arkistosta.

Dissidentti-ohjelma on nähtävissä Alfa-TV:ssä (kanava 15) lauantaiaamuisin klo 9. Sen jälkeen ohjelman jaksot ovat katsottavissa Alfan arkistosta sivulta www.permanto.fi.

Politiikka-Suomen jaksot ovat katsottavissa Ylen Areenasta.

Suosittelen myös kuunneltaviksi Ylen Areenasta Politiikka-Suomen haastatteluista koostettuja audioita. Omani on kolmantena.