8
helmi
2021
12

Sain juuri suruviestin.

In Memoriam – Karl Erik OLSSON

Sain juuri suruviestin.

Läheinen työtoverini Euroopan parlamentissa, Karl-Erik Olsson, on kuollut 82 vuoden iässä. Olsson toimi siellä Ruotsin Keskustapuolueen edustajana vuosina 1995-2004.

Karl-Erik Olsson oli aatteellinen keskustalainen. Hän oli Ruotsin entinen maatalousministeri ja puolueensa entinen varapuheenjohtaja.

Kehitimme yhdessä europarlamentaarikkojen pohjoismaista yhteydenpitoa ja yhteistyötä. Meidän aloitteestamme ryhdyttiin järjestämään yhteisiä pohjoismaisia aamiaistapaamisia.

Keskustan europarlamentaarikkojen yhteistyötä varten muodostimme yhteistyöryhmän Nordiska Centern.

Meidän aloitteestamme liberaaliryhmä asetti työryhmän, joka laati lajissaan ensimmäisen ohjelman EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämiseksi. Sillä oli suuri vaikutus Suomen hallituksen myöhemmin tekemään aloitteeseen.

Vaikka Olsson oli kannattanut oman maansa EU-jäsenyyttä, olimme yhtä mieltä siitä, että unionia tulisi kehittää itsenäisten valtioiden liittona.

Vastustimme yhdessä yhtenäisvaluutta euroon siirtymistä. Kannatimme euroa yhteisenä valuuttana, jonka rinnalla kansalliset valuutat säilyisivät.

Aatteellisena keskustalaisena, hajautetun yhteiskunnan rakentajana, Karl-Erik Olsson oli miellyttävä ja mielenkiintoinen keskustelukumppani.

Lisätietoa Olssonin toiminnasta ja meidän keskinäisestä yhteistyöstämme on luettavissa kotisivuni (paavovayrynen.fi) kirja-arkistossa olevasta teoksestani ”Itsenäisen Suomen puolesta” (ss. 223-226). Teos on myös kuunneltavissa äänikirjana.