6
kesä
2020
29

Kulmunin ero saattaa pelastaa Keskustan

Kun ryhdyin eilisaamuna kirjoittamaan blogiani ”Joukkueen” tulee kantaa vastuu, minulla ei ollut aavistustakaan, että Katri Kulmuni aikoisi erota valtiovarainministerin tehtävästä.

Tarkoitukseni oli antaa Katrille tukea osoittamalla, että Keskustan alamäki ei ollut hänen syytään. Vastuussa siitä oli se ”joukkue”, joka on puoluetta viimeisen vuosikymmenen ajan johtanut.

Arvelin, että ”joukkue” pyrkisi sysäämään syyn puolueen alamäestä Katrin niskoille ja valitsemaan keskuudestaan sille uuden keulakuvan.

Kun sain kuulla Katrin aikovan erota, lähetin hänelle viestiä, ettei hän näin tekisi. Kiirehdin myös saattamaan kirjoitukseni julkisuuteen ja Katrin tietoon.

Ensin pidin Kulmunin ratkaisua virheenä. Eroamisensa sijaan hän olisi voinut antaa potkut kelvottomasti toimineelle erityisavustajalleen.

Katrin eron jälkeen on tullut vahvistusta sille epäilylle, että ”joukkue” on ollut vaihtamassa myös puolueen keulakuvaa. Luopuminen valtioneuvoston jäsenyydestä ei näytä ”joukkueelle” riittävän.

Katri halutaan syrjäyttää myös puolueen puheenjohtajan tehtävästä.

x  x  x

Keskustalle Kulmunin ministeriero tarjoaa mahdollisuuden uudistua ja vahvistua. Kaikki riippuu Katrista itsestään.

Kymmenen vuotta sitten Katri Kulmuni oli alkiolaisen aatteen läpitunkema nuori. Vaikka Katri joutui sittemmin ”joukkueen” vietäväksi, aatteellinen pohjavire on hänen toiminnassaan säilynyt.

Viimeksi kuluneen vuoden kokemukset ovat hänelle paljon opettaneet. Politiikassakin se vahvistaa, mikä ei koidu kuolemaksi.

Oulun puoluekokouksessa Katri voi saada vahvan valtakirjan, jonka turvin hän voi johtaa puoluetta itsenäisesti ja yhdistää sen. Oma kokemukseni 1970- ja 1980-luvuilta osoittaa, että tämä on mahdollista.

Katrin ympärille on saatava puheenjohtajaa tukeva monipuolinen joukkue. Avainasemassa on puoluesihteerin valinta. Katri tarvitsee tuekseen oman ”seppokääriäisensä”. Keskustan järjestö- ja koulutustoiminnan nykyinen alennustila on suorastaan järkyttävä.

Keskustan vaikeudet ovat niin suuret, ettei niistä ole mahdollista millään keinoilla nopeasti nousta. Tarvitaan taas ehkä vuosikymmenen mittainen määrätietoinen työ. Siihen Katrin tulisi nyt ryhtyä.

Voimaa Katrille ja meille kaikille antaa tietoisuus siitä, että alkiolainen ihmisyysaate on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Voimaa Katrille ja meille kaikille voi antaa menneiden vuosikymmenten iskulause: ”itseemme uskoen, toisiimme luottaen, voittomme on varma”.

x  x  x

Oli hirvittävä virhe, että Keskusta lähti raskaan vaalitappionsa jälkeen mukaan punavihreään hallitukseen. Korona-viruksen synnyttämä tilanne on sen aiheuttamia ongelmia pahentanut.

Hallituksesta ei ole kuitenkaan mahdollista noin vain lähteä. Kun hallituksessa ollaan, on puolueelle eduksi, ettei se puheenjohtajansa ministeriyden kautta täysin samaistu hallituksen toimintaan.

Hallitukseen osallistumistaankin Keskustan on syytä harkita. Vaihtoehtona nykyhallitukselle ei olisi vastuun vältteleminen, vaan sen jakaminen, kuten olen esittänyt aikaisemmissa blogikirjoituksissani ”Suomeen on saatava kaikkien puolueiden hätätilahallitus” ja ”Hätätilan uhatessa ei ole varaa politikointiin”.

Olen muuten sitä mieltä, että meidän tulee yhdessä maksaa Katrin esiintymiskoulutukset. Puolueen tulee avata erityistili, jonka kautta voimme maksaa puolueelle ylimääräisen jäsenmaksun.

Vaikka minut tunnetaan säästäväisenä ja jopa pihinä miehenä, olen omalta osaltani valmis siihen tuntuvalla summalla osallistumaan.