29
tammi
2020
17

Harkitsen jäsenyyttä

Keskustan katastrofaalisen vaalitappion jälkeen monet ovat toivoneet, että palaisin mukaan Keskustan toimintaan.

Tämä lienee ollut ajatuksena, kun minutkin kutsuttiin 28. elokuuta Keskustan puoluetoimistossa järjestettyyn varttuneiden keskustalaisten tapaamiseen. Entisen puoluesihteerin Eero Lankian aloitteesta järjestetyssä kokouksessa päätettiin pyytää mahdollisimman pikaista tapaamista syyskuun alussa valittavan uuden puheenjohtajan kanssa. Lupasin tulla mukaan.

Tapaaminen Katri Kulmunin kanssa saatiin aikaan Apollonkadun puoluetoimistossa 30. lokakuuta. Sen yhteydessä puheenjohtaja toivoi minun palaavan puolueen jäseneksi. Saman hän oli sanonut aikaisemmin julkisestikin, joskin vähemmän diplomaattisesti.

Johtopäätökseni esitin ja vastaukseni annoin seuraavana päivänä 1.11. julkaisemassani blogissa ”Miten Suomessa voi vaikuttaa?”. (paavovayrynen.fi/blogit)

Kirjoitin:

”En usko, että Keskustassa edelleenkään olisi vaikuttamisen mahdollisuuksia meille, jotka emme hyväksyneet viime vaalikauden politiikkaa.

Toisaalta en usko siihen, että Keskusta voisi nykymenolla nousta takaisin suurten puolueiden joukkoon. Uuden puoluejohdon kannanotoissa ja toiminnassa on monia myönteisiä piirteitä, mutta tiliä menneeseen ei ole tehty. Tehdyt virheet on tunnustettava, että ne voitaisiin korjata.”

Kerroin aikovani pysyttäytyä parin vuoden ajan puoluepolitiikan ulkopuolella ja arvioida tämän jälkeen tilannetta uudelleen.

Lupasin kuitenkin toimia mielelläni Keskustan puoluejohdon ja järjestöväen konsulttina, jos arvioitani ja mielipiteitäni halutaan kuulla.

Tammikuun 11. päivänä julkaisemassani blogissa ( paavovayrynen.fi/blogit ) jouduin kertomaan, ettei palveluksiani ollut pyydetty. Tätä vaikuttamisen mahdollisuutta ei siis edelleenkään ollut käytettävissä.

Niinpä kerroin päättäneeni konsultoida kirjoittamalla kirjan, joka ilmestyy muutaman viikon kuluttua. Kirjassani lupasin kertoa näkemykseni viime kevään murskatappion syistä ja siitä, millä tavoin puolue voisi taas palata suurten joukkoon.

Nyt tämä teos ”Yhteinen vuosisatamme” on valmistunut. Kirja julkistetaan ensi maanantaina järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.

Kirjoitustyön aikana olen saanut vahvistusta sille marraskuun alussa esittämälleni arviolle, että nykymenolla Keskusta ei voi nousta takaisin suurten puolueiden joukkoon. Viimeisimmissä mielipidetutkimuksissa puolueen kannatus on ollut jopa alhaisempi kuin loka- ja marraskuussa julkaistuissa mittauksissa.

Toisaalta olen alkanut uskoa siihen, että Keskustan aatteelliseen ja poliittiseen linjaan on ehkä sittenkin mahdollista vaikuttaa. Katastrofaalisen tappion jälkeen puolueessa on pakko suorastaan rohkaista avointa aatteellista ja poliittista keskustelua. Yksinvaltaista johtamistapaa ei enää siedetä.

Näillä perusteilla olen päättänyt sittenkin harkita sitä mahdollisuutta, että vastaisin esitettyihin toivomuksiin myönteisesti ja liittyisin jälleen Keskustan jäseneksi. Harkinnan tuloksista kerron kirjani julkistamisen yhteydessä.