3
huhti
2019
25

Johtaako Yleisradiota hallintoneuvosto vai Mediapooli?

Katsoin eilen hotellihuoneessani Kemijärvellä eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden vaalikeskustelua. Se jaksoi kiinnostaa vain puolen tunnin ajan. Flunssan vuoksi ryhdyin nukkumaan tavallista aikaisemmin.

Studiossa oli yhdeksän keskustelijaa. Vaikka Tähtiliike on eduskuntapuolue, meidät oli kutsuttu tähän eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden keskusteluun. Emme tietenkään osallistuneet. Meidän paikkamme olisi ollut ja on muiden eduskuntapuolueiden joukossa.

Kun Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmien johtaja Jouko Jokinen oli ilmoittanut Tähtiliikkeelle hallintoneuvoston 4.12. tekemästä linjauksesta, jonka perusteella meidät suljetaan eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien ja –keskustelujen ulkopuolelle, tein asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Hallintoneuvoston oikeusasiamiehelle antamasta vastineesta kävi yllättäen ilmi, ettei se ollut tehnytkään Jokisen meille ilmoittamaa päätöstä. Sen antamat ohjeet päinvastoin edellyttivät meidän mukanaoloamme eduskuntapuolueiden joukossa:

”Radion ja television erillisissä puoluekohtaisissa vaaliohjelmissa edustettuina ovat eduskuntapuolueet. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet pääsevät esittelemään näkemyksiään erillisessä näiden puolueiden vaalikeskustelussa.”

Lisäksi hallintoneuvosto korosti vastineessaan:

”Periaatteet ovat jo useampien vaalien ajan olleet lähes saman sisältöiset. Periaatteissa ei ole nyt eikä niissä ole ollut aiemmin mainintaa eduskuntapuolueiden kansanedustajien lukumäärästä vaaliohjelmiin liittyen. Tämänkaltaiset, ohjelmalliset linjaukset, ovat olleet vastaavan toimittajan päättämiä ja linjaukset on esitelty vaaliohjelmien esittelyn yhteydessä.”

Vastineen liitteenä oli vastaavan toimittajan Jouko Jokisen selvitys. Hän perusteli ratkaisuaan:

”Vaaliohjelmista on tehtävä sekä toimituksen että erityisesti yleisön näkökulmasta hallittavia ja mahdollisimman laadukkaita. Vaaliohjelmien rakenteen kannalta yhdeksän puoluetta on yläraja.”

Eilinen pienpuolueiden keskustelu saattaa Jokisen perustelun outoon valoon. Kuinka vaaliohjelmien yläraja koskee eduskuntapuolueita, mutta ei pienpuolueita?

Kun vaalikeskusteluihin oli tulossa 19 puoluetta, oli päätettävä, kumpaan niistä osallistuu kymmenen ja kumpaan yhdeksän puoluetta. Jokinen poikkesi räikeällä tavalla hallintoneuvoston ohjeistuksesta, kun hän päätti jakaa keskustelijat siten, että yksi eduskuntapuolue tuli suljetuksi nimenomaan niille tarkoitettujen ohjelmien ja keskustelujen ulkopuolelle.

On kysyttävä: ”Onko vastaavalla toimittajalla ollut jotakin muuta oheistusta, kun hän on poikennut hallintoneuvoston päättämistä periaatteista?”.

Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Mauno saari on yrittänyt nostaa blogeissaan esiin Suomeen perustetun Mediapoolin toimintaa.

Saari kirjoitti 7.3.:

”Suomeen on muodostettu Mediapooli, eräänlainen vaarattomalta kuulostava kerho tai klubi, jonka jäseniksi on liittynyt käytännössä koko tiedotusvälineistömme – lehdistö, Yle, Mtv, tärkeimmät kirjankustantajat.

Mediapoolin toimintaa rahoittaa valtio, valtion Huoltovarmuuskeskus.

Poolin tehtävä on torjua mm. Nato-vastaisuutta. Tulkinta ei ole minun. Se on luettavissa Huoltovarmuuskeskuksen/Mediapoolin nettisivuilta.” ( Blogi 7.3.2019 )

Kun Saari oli nostanut esiin Mediapoolin toiminnan, sitä ryhdyttiin salailemaan. Blogissaan 24.3. hän kirjoitti:

”Sen jälkeen, kun edellinen blogini tuli julki, tapahtui jotain outoa. Mediapoolista kertovilta nettisivuilta katosi aineistoa. Olen yrittänyt lukea huoltovarmuuskeskuksen, Medialiiton ja tämän poolin sivut tarkasti uudelleen, mutta turhaan!” ( Blogi 24.3.2019 )

On ilmeistä, että Jouko Jokinen on Mediapoolin keskeinen vaikuttaja. Vahvinta vaikuttamista ”Nato-vastaisuuden torjumiseksi” on tainnut olla se, että ainoa selkeästi Suomen Nato-jäsenyyttä vastustava eduskuntapuolue suljetaan vaalikeskustelujen ulkopuolelle.

Ottaako Jouko Jokinen Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan ohjeet hallintoneuvostolta vai Mediapoolilta?

Tähän liittyvät maanantain tapahtumat. Osallistuin siihen ainoaan Yleisradion järjestämään eduskuntapuolueiden vaalikeskusteluun, johon minut oli kutsuttu. Se järjestettiin Oulussa yhdessä sanomalehti Kalevan kanssa. Mukaan mahtuivat kaikki kymmenen eduskuntapuoluetta.

Areenassa olevasta tallenteesta puuttuu puheenvuoroni olennainen osa. Siinä totesin, että Virosta käsin pyritään vaikuttamaan Suomen yleiseen mielipiteeseen, jotta maamme liittyisi Natoon. Jatkoin, että Virossa toivotaan Suomen Nato-jäsenyyttä sen vuoksi, että ottaisimme vastuun sen puolustamisesta.

Kun pyysin eilisessä blogissani ( Pohjantähtilehti 2.4.2019 ) koko keskustelun julkistamista, Yleisradiosta kerrottiin, että puheenvuoroni katkos johtui suorassa lähetyksessä olleesta häiriöstä. Ehyttä tallennetta ei kuulemma ole olemassa.

Onko tämä selitys kaiken tapahtuneen jälkeen uskottava? Vai onko hybridivaikuttaminen edennyt niin pitkälle, että Ylen lähetyksiäkin hakkeroidaan ja häiritään?

Kun emme ole saaneet viestejämme Mediapooliin kuuluvan median kautta julkisuuteen, ostimme sunnuntain Helsingin Sanomista ilmoitustilaa, jolta on luettavissa kirjoitukseni ”Kansanvallan hätäkellot”.

Kirjoitin:

”Yleisradio on valtion omistama verovaroin rahoitettava tiedotusväline, jonka tulisi noudattaa ehdotonta tasapuolisuutta erityisesti valtiollisten vaalien yhteydessä. Yleisradion toiminnasta vastaa hallintoneuvosto, joka koostuu muiden eduskuntapuolueiden edustajista. Sen puheenjohtajan puolue Siniset on muodollisesti täsmälleen samassa asemassa kuin Tähtiliike.

Suomen valtapuolueet haluavat jatkaa viime vuosien politiikkaa. Suomea viedään sotilasliitto Natoon ja EU-liittovaltioon, maahanmuuttopolitiikka on holtitonta, köyhiä kyykytetään ja Helsingin seutua ruuhkautetaan maakuntia tyhjentämällä.

Tähtiliike on ainoa vastavoima tälle politiikalle. Siksi se pyritään vaientamaan.

Muun median on aika soittaa kansanvallan hätäkelloja.”

Ei ole ainakaan vielä kuulunut.