2
huhti
2019
17

Miksi Viro sensuroitiin, Yle ja Kaleva?

Osallistuin eilen Oulussa siihen ainoaan eduskuntapuolueiden vaalikeskusteluun, johon Yleisradio oli minut kutsunut. Ohjelma esitettiin vain Ylen Areenassa ja Kaleva-konsernin verkkolähetyksessä.

Illalla katsoin Areenasta tallenteen.

Sain kohtuullisesti puheenvuoroja. Niissä pystyin tuomaan esille muutamia Tähtiliikkeen tärkeimmistä teemoista.

Esitettyyn kysymykseen vastasin, että en ollut yllättynyt turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista.

Totesin, että kaikki muut keskusteluun osallistuneet puolueet ovat täydessä vastuussa siitä, että Suomeen päästettiin syksyllä 2015 Ruotsista yli 30 000 turvapaikanhakijaa. He olivat pääasiassa nuoria miehiä, joista jo ennakkoon tiedettiin, että suurin osa heistä ei tule turvapaikkaa saamaan.

Mustutin esittäneeni silloin pääministeri Juha Sipilälle ja ulkoministeri Timo Soinille, että Suomen olisi palautettava rajatarkastukset, kuten Saksa ja Itävalta olivat jo tehneet. Sanottiin, ettei tämä ole mahdollista ja perustettiin Tornioon järjestelykeskus siirtämään tulijoita eri puolille Suomea.

Myöhemmin Tanska, Ruotsi ja Norja kuitenkin palauttivat rajatarkastukset. Se olisi ollut mahdollista Suomelle aikaisemmin syksyllä, mutta tähän ei ryhdytty. Euroopan tuomioistuimen myöhemmin tekemän päätöksen mukaan Ruotsista Suomeen tulleet turvapaikanhakijat olisi voitu käännyttää rajalta.

Jatkoin: ”Oli aivan selvää, että siitä tulee ikäviä seurauksia, kun tällainen muuttoliike sallittiin. Mutta tästähän te ette halua keskustella. Tästä vastuussa ovat silloiset hallituspuolueet – myös Perussuomalaiset. Vasemmisto ja vihreät olivat sitä mieltä, että Suomella on ollut liian tiukka linja. Meillä on ollut holtiton maahanmuuttolinja ja sen seurauksista nyt kärsitään.”

Sain tuoduksi esille myös Tähtiliikkeen aluepoliittiset näkemykset. Vaadin keskittämispolitiikan lopettamista ja maakuntien elinvoiman turvaamista. Tästä jouduin suoranaiseen sanaharkkaan Juha Sipilän kanssa, jonka keskittävää metropolipolitiikkaa rohkenin arvostella.

Suomen jäsenyyttä euroalueessa ei keskustelussa tietenkään käsitelty. Jouduin ”varastamaan” hieman aikaa muussa asiayhteydessä voidakseni sanoa, että Suomi on kärsinyt kovasti jäsenyydestä euroalueessa ja että sen vuoksi valtion ja kuntien menoja on leikattu. Sanoin, että meidän tulisi pyrkiä irrottautumaan euroalueesta.

Olin pettynyt siihen, että tässäkään keskustelussa ei käsitelty ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, vaikka tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli sitä äskettäin toivonut.

Tämä aihepiiri tuli esille aivan lopussa, kun meiltä kysyttiin, olimmeko havainneet vieraan valtion tai toimijan vaikuttaneen kampanjointiin.

Muut keskustelijat näyttivät vain punaista ”ei”-lappua, minä myös vihreää. Sain perustella.

Vastasin, etten oikein tiedä, miten vieras vaikuttaminen määritellään. Totesin, että vaalikeskustelu on ollut poliittisesti tavattoman yksipuolista. Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei keskustella. En tiedä mistä keskustelun yksipuolisuus tulee, mutta vallalla on vahvaa Venäjä-vastaisuutta.

Mainitsin ulkopuolisena tahona Viron, jossa toivotaan Suomen liittyvän Natoon, että olisimme tarpeen tullen sitä puolustamassa. Sieltä käsin pyritään vaikuttamaan Suomessa käytävään keskusteluun.

Jatkoin, että ilmapiiriin vaikutetaan median kautta. Mitä kaikkea tapahtuu, en tiedä, mutta ilmapiiri on viimeisten neljän vuoden aikana Suomessa muuttunut aika lailla Venäjä-vastaiseksi. Sitä tahallaan ruokitaan siinä tarkoituksessa, että Suomi liittyisi Natoon tai että Euroopan unioni muutettaisiin sotilasliitoksi ja Suomi sitä kautta liittoutuisi. Tätä vahvat voimat ajavat.

Ällistyin siitä, että Areenan tallenteesta oli leikattu pois se kohta, jossa toin esiin Virosta Suomeen tulevan ulkopuolisen vaikuttamisen (noin kohdassa 1’44”).

Miksi näin tehtiin, Yle ja Kaleva?

Onko tässä takana se Suomen Nato-jäsenyyttä ajava Mediapooli, josta Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Mauno Saari on ansiokkaasti kirjoittanut ( 7.3. Kysymyksiä Suomen vapaalle medialle ja 24.3. Kadonneen aineiston arvoitus )? Samaa aihepiiriä käsittelee hänen puolisonsa Helsingistä Tähtiliikkeen ehdokkaana eduskuntaan pyrkivä Pirkko Turpeinen-Saari äskettäisessä blogissaan (31.3. Ensimmäiset Nato-eduskuntavaalit ).

Yleisradio Mediapooliin kuuluu. Kuuluuko Kalevakin?

Pyydän Yleä ja Kalevaa viipymättä julkaisemaan tallenteen lyhentämättömänä.