2
tammi
2019
18

Puoluevallasta kansan valtaan

Seitsemän tähden liike on Suomen oloissa ainutlaatuinen parlamenttipuolue, jossa ylintä päätösvaltaa käyttävät kansan suorissa vaaleissa valitsemat edustajat, eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet.

Muissa Suomen puolueissa parlamentaarikot joutuvat alistumaan puoluevaltaan. On nurinkurista, että vuonna 1999 parlamentarismin vahvistamisen nimissä säädetty perustuslaki on itse asiassa heikentänyt kansanedustajien asemaa.

Tästä syystä edustuksellinen kansanvalta ei toimi Suomessa. Puolueen johto määrää politiikan suunnan ja sisällön. Eduskunnassa ei edes keskustella monista sellaisista asioista, joilla on kansan ja myös kansanedustajien keskuudessa laaja kannatus.

Puoluevallan vahvistuminen Suomen poliittisessa elämässä on johtanut siihen, että eduskuntavaalit ovat alkaneet muistuttaa presidentinvaaleissa aikanaan sovellettua valitsijamiesjärjestelmää.

Kansanedustajaehdokkaan tärkein tehtävä näyttää olevan toimia ”valitsijamiehenä” ja edesauttaa oman puolueen puheenjohtajan pääsyä pääministeriksi tai muuhun keskeiseen tehtävään valtioneuvostossa. Hän joutuu sitoutumaan yksityiskohtaiseen vaaliohjelmaan, josta tulee hallitusohjelman perusta. Hallituksen muodostamisen jälkeen hallituspuolueen kansanedustajan osana on tukea kaikessa sen politiikkaa, usein vastoin omaa vakaumustaan ja tahtoaan.

Tultuaan merkityksi puoluerekisteriin Tähtiliike on ryhtynyt hankkimaan kansanedustajaehdokkaita. Julkaisemme ensi perjantaina Helsingin Sanomissa ja Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jolla ehdokaspaikat julistetaan haettaviksi.

Vuoden takaisten presidentinvaalien tuloksen perusteella meillä on hyvät mahdollisuudet saada vähintään yksi kansanedustaja jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä. Euroopan parlamenttiin voimme saada ainakin yhden edustajan.

Tähtiliikkeen ehdokkaiksi voivat päästä sekä sitoutumattomat suomalaiset että muiden puolueiden jäsenet.

Ehdokkaaksi voimme ottaa rehellisiä ja hyvämaineisia Suomen kansalaisia, jotka hyväksyvät Tähtiliikkeen säännöt ja tavoitteet ja jotka sitoutuvat liittymään Tähtiliikkeen parlamenttiryhmään.

Ehdokkaaksi valittavien tulee:

  1. puolustaa Suomen itsenäisyyttä vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä,
  2. puolustaa Suomen puolueettomuutta vastustamalla Suomen sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi,
  3. kannattaa hallittua siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa,
  4. taistella köyhyyden poistamiseksi ja tasa-arvon toteuttamiseksi kaikkialla,
  5. vahvistaa sekä maaseudun ja maakuntien elinvoimaa että suurkaupunkien asukkaiden hyvinvointia vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.

Tähtiliike pyrkii siihen, että ensi kevään eduskuntavaaleista tulee kansanäänestys Suomen suunnasta.

Myös Tähtiliikkeen ehdokkaat toimivat ”valitsijamiehinä” siinä mielessä, että yhteisellä työllä pyrimme saamaan Arkadianmäelle mahdollisimman monta edustajaamme. Valitut kansanedustajat päättävät kuitenkin itse ryhmän ja puolueen politiikasta.

Jo ennen vaaleja sitoudumme muuttamaan Suomen ulko-, Eurooppa- ja sisäpolitiikan suunnan toteuttamalla viisi keskeistä yhteistä tavoitettamme. Muissa asioissa Tähtiliikkeen ehdokkailla voi olla erilaisia mielipiteitä.

Tähtiliike ei julkaise yksityiskohtaista vaaliohjelmaa. Vaalien jälkeen eduskuntaryhmä määrittelee tavoitteet hallitusneuvotteluja varten ja ottaa kantaa esille tuleviin asioihin.

Pyrimme asettamaan täyden ehdokasmäärän kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä eli runsaat 200 ehdokasta. Vastaan ehdokkaidemme kouluttamisesta ja tuen kaikkien vaalityötä.

Omalta osaltani olen joutunut tekemään ehdokkuuteni suhteen vaikean valinnan Lapin vaalipiirin ja Uudenmaan välillä.

Lapin vaalipiiristä olen tullut valituksi eduskuntaan vuosina 1970, 1972, 1975, 1979, 1983, 1987, 2007 ja 2015. Uudenmaan vaalipiiristä olen tullut valituksi vuosien 1991, 1995 ja 1999 eduskuntavaaleissa. Vuonna 2003 en ollut ehdolla. Vuoden 2011 vaaleissa pyrin eduskuntaan Uudeltamaalta, mutta Keskustan kannatuksen romahdettua jäin valitsematta.

Ratkaisuni on, että asetun jälleen ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä. Uudenmaan edustajanakin, kuten Helsingin kaupunginvaltuustossa, olen vastustanut keskittävää aluepolitiikkaa ja tukenut koko maan tasapuolista kehittämistä. Jos tulen valituksi Uudeltamaalta, Lapilla on siis eduskunnassa kahdeksas edustaja.