7
elo
2018
8

Tähtiliike on Euroopan kärkeä

Suomen poliittisen elämän ilmiöt liittyvät erottamattomasti eurooppalaiseen kehitykseen.

Julkisuudessa suurimman huomion on Eurooppa-vaalien lähestyessä saanut kansallismielisen äärioikeiston yhteistyön tiivistyminen. Jussi Halla-ahon nousu Perussuomalaisten johtoon ja puolueen hajoaminen liittyivät tähän kehitykseen. Tukea näyttää tulevan Yhdysvalloista saakka.

Liikehdintää on ollut myös keskustan ja vasemmiston piirissä. Perustin Euroopan parlamentissa yhdessä Hannu Takkulan ja Italian viiden tähden liikkeen edustajien kanssa kontaktiryhmän ”Vapaus valita”. Mukaan tuli AfD –puolueesta irrottautunut saksalainen Alfa-ryhmä ja yksittäisiä jäseniä eri jäsenmaista.

Kontaktiryhmä kannatti jäsenmaiden oikeutta erota euroalueesta. Muutoinkin se pyrki palauttamaan valtaa jäsenmaille. Pidimme etäisyyttä ääriliikkeisiin sekä oikealla että vasemmalla.

Seitsemän tähden liike osallistuu Euroopan parlamentin vaaleihin. Uskon, että voimme saada sinne kaksi paikkaa, kun olemme ainoa edistyksellinen voima, joka pyrkii palauttamaan valtaa jäsenvaltioille ja toteuttamaan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa.

Uskon, että Euroopan parlamenttiin on muodostettavissa uusi keskusta-vasemmistolainen ryhmä, johon sekä Italian että Suomen tähtiliikkeet voivat kuulua. Saksasta saattaa löytyä uusiakin yhteistyökumppaneita.

Saksassa on syntymässä Aufstehen -niminen liike (http://seitsemäntähdenliike.fi/upload/File/Liike_Aufstehen_Saksassa.docx?829388, http://seitsemäntähdenliike.fi/upload/File/Spiegel_haastattelu.pdf?37396), joka muistuttaa Seitsemän tähden liikettä. Sekin pyrkii kokoamaan samoin ajattelevia yli puoluerajojen. Pontimena on ennen muuta pettymys vasemmiston harjoittamaan uusliberaaliin politiikkaan, joka myötäilee hallitsematonta globalisaatiota. Liike kannattaa rauhanomaista ulkopolitiikkaa. Se suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon ja pakolaisten vastaanottamiseen.

Olennainen ero on siinä, että Saksan Aufstehen –liikkeellä on vasemmistolaiset juuret, kun taas meidän Seitsemän tähden liikkeemme syntyi keskustan piirissä tyytymättömyydestä hallituksen liian oikeistolaiseen politiikkaan. On mielenkiintoista nähdä, kuinka ylös Aufstehen –liike nousee ja millaiseksi se kehittyy.

Joka tapauksessa Suomen tähtiliike löytää varmasti Euroopasta saman mielisiä yhteistyökumppaneita.