29
kesä
2018
11

Aatosta jaloa ja alhaista mieltä

Eilen perustetulla ”Seitsemän tähden liikkeellä” on yhtymäkohta kahden vuosikymmenen takaisiin aatteellisiin pohdintoihini ja toimintaani.

Liikkeen logo koostuu Otavan tähtikuviosta ja Pohjantähdestä. Otavan avulla Pohjantähden voi pohjoiselta tähtitaivaalta helposti löytää.

Kaksikymmentä vuotta sitten perustin Pohjantähti-opisto -nimisen kansanopiston antamaan kansainvälisyyskasvatusta ja Eurooppa-koulutusta.

Opiston nimi perustuu vuonna 1997 julkaisemaani teokseen ”Paneurooppa ja uusidealismi”, jossa esittelin Paneurooppa-liikkeen perustajan Richard Coudenhove-Kalergin poliittisia ja filosofisia ajatuksia. Hän kehotti ihmisiä palaamaan luontoon ja oppimaan taas suunnistamaan Pohjantähden avulla.

”Seitsemän tähden liike” perustettiin sen vuoksi, että häikäilemätön kaappausyritys on tuhonnut runsaat kaksi vuotta sitten perustamani Kansalaispuolueen nimen ja maineen.

Pyrimme edelleen pelastamaan Kansalaispuolueen. Jos tässä onnistuisimme ja ratkaisu saataisiin nopeasti, kävisimme ensi kevään vaaleihin sen puitteissa, mutta nimi olisi muutettava.

Jos puolue jäisi kaappareiden käsiin tai jos ratkaisu kovasti viivästyisi, keräisimme ”Seiska-liikkeelle” 5000 kannattajakorttia, veisimme sen puoluerekisteriin ja osallistuisimme vaaleihin sen puitteissa.

Viisi vuosikymmentä kestäneen poliittisen urani aikana en ole koskaan kohdannut sellaista epärehellisyyttä ja röyhkeyttä kuin tämän kaappausyrityksen yhteydessä.

Kansalaispuolueelle valittiin presidentinvaalien ajaksi väliaikainen johto, jonka piti väistyä siinä vaiheessa kun palaan eduskuntaan. Se ryhtyi kuitenkin sääntöjä ja yhdistyslakia rikkoen kaappaamaan puoluetta omaan määräysvaltaansa.

Ratkaiseva askel oli 20. helmikuuta pidetty puoluehallituksen kokous. Se järjestettiin tahallaan siten, että kaksi jäsentä, Sakari Linden ja allekirjoittanut, eivät päässeet paikalle. Pidimme kokousta laittomana ja vastustimme sen järjestämistä.

Kun epäilin, että kokouksessa erotettaisiin puolueen jäseniä ja otettaisiin uusia, varoitin kaikille jäsenille lähettämässäni kirjeessä, että laittoman kokouksen järjestäminen johtaisi moitekanteisiin ja vaatimukseen tehtyjen päätösten täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Saman varoituksen esitin puheenjohtajalle vielä kokouspäivänä lähettämässäni sähköpostiviestissä.

Näistä varoituksista kaapparit eivät piitanneet. Kokouksessa erotettiin yksitoista jäsentä sillä perusteella, että he eivät olleet siihen mennessä maksaneet jäsenmaksua. Erottamiset olivat laittomia, sillä jäsenmaksun maksamiselle ei ollut asetettu määräaikaa eikä sitä ollut laskutettu.

Minua, puolisoani Vuokkoa ja Seppo Hauta-ahoa ei voitu tällä perusteella erottaa, kun jäsenmaksut oli maksettu. Vuokko yritettiin erottaa kiistämällä hänen jäsenyytensä, vaikka hän oli yksi perustajajäsenistä.

Kaikkiaan erotettiin tai yritettiin erottaa kaksitoista jäsentä eli kolmannes silloisista 36 jäsenestä.

Uusiksi jäseniksi kaapparit ottivat kahdeksan omaa tukijaansa.

Kun minua ja Hauta-ahoa ei voitu erottaa maksamattoman jäsenmaksun perusteella, tekaistiin syytöksiä taloudellisista väärinkäytöksistä. Tällaiseen röyhkeyteen yltävät yleensä vain ammattirikolliset.

Laittomilla erottamisilla ja ottamalla uusia jäseniä kaapparit varmistivat itselleen enemmistön vuosikokouksessa ja valituttivat itsensä puolueen johtoon ensi kevään vaaleihin saakka.

Kaappareiden toiminta on ollut järjetöntä.

Jos he olisivat toimineet yhdistyslakia, puolueen sääntöjä ja jäsendemokratiaa kunnioittaen, he olisivat tulleet valituiksi ensi keväänä Kansalaispuolueen edustajina eduskuntaan. Nyt he ovat tuhonneet puolueen ja sen myötä oman poliittisen tulevaisuutensa.

Surullista.