7
kesä
2012
0

Tervetuloa Rovaniemelle – ja Pohjanrantaan!

Perjantaina käynnistyvä Keskustan puoluekokous on yksi puolueen yli satavuotisen historian tärkeimmistä.

Vuosi sitten koimme kaikkien aikojen suurimman vaalitappion. Menetimme 16 eduskuntapaikkaa, ja kannatuksemme putosi alle 16 prosenttiin. Vaalien jälkeen alamäki jatkui, ja elokuun mielipidemittauksissa kannatuksemme oli 12-13 prosentissa.

Presidentinvaalien yhteydessä kannatuksemme kääntyi nousuun. Tammi-helmikuulla olimme jo 18 prosentissa ja mielipidemittausten kakkosena. Presidentinvaaleissa saadun nosteen jälkeen kannatus on jälleen alentunut.

Keskustalla ei ole varaa jäädä pidemmäksi aikaa keskisuurten puolueiden sarjaan, josta saattaisimme pudota pienten puolueiden joukkoon, kuten Ruotsissa ja Norjassa veljespuolueillemme on käynyt. Tähtäimen tulee olla syksyn kuntavaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Voittamalla syksyn kuntavaalit voimme torjua hallituksen tuhoisan kuntauudistuksen ja luoda samalla pohjaa voitokkaille eduskuntavaaleille.

Eduskuntavaalien jälkeen Keskustan on päästävä hallitukseen. Jotta tämä olisi mahdollista, Keskustan tulee nousta suurimmaksi puolueeksi. Jos jäämme kakkoseksi tai kolmoseksi, sinipuna hyvin todennäköisesti jatkaa.

Seuraavatkin eduskuntavaalit ovat pääministerivaalit, joissa suurimpien puolueiden puheenjohtajat kilpailevat siitä, minkä puolueen ja kenen johdolla seuraava hallitus muodostetaan. Keskustan uuden puheenjohtajan tulee kyetä voittamaan tässä taistelussa jo vajaan kolme vuoden kuluttua Timo Soini, Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen.

Uuden puheenjohtajamme tulee kyetä tarjoamaan välittömästi vahva vastapaino Kataisen hallituksen ulko-, Eurooppa- ja sisäpolitiikalle.

Ulkopolitiikassa levottomuutta aiheuttavat suunnitelmat Suomen Nato-yhteistyön syventämiseksi. Euroalue on hajoamisen partaalla. Kataisen hallituksen talouspolitiikka ei ole kestävällä pohjalla, ja se rakentaa keskittynyttä ja eriarvoista Suomea. Maaseudun ja maakuntien tulevaisuus on uhattuna.

Olen asettunut ehdolle puolueen puheenjohtajan tehtävään sen vuoksi, että uskon voivani auttaa puolueen palaamaan laakson pohjalta Suomen johtavaksi puolueeksi.

Puolueelle saattaa olla hyötyä siitä, että puheenjohtajalla on pitkä ja monipuolinen poliittinen kokemus. Puolueelle saattaa olla hyötyä siitä, että puheenjohtaja ei ole nyt eduskunnan jäsen, vaan hän voi käyttää aikansa ja voimansa puolueen hyväksi.

Meillä puheenjohtajaehdokkailla on ollut hyvät kampanjat ja erinomainen yhteishenki.

Puheenjohtajan valinta on puoluekokousedustajien käsissä. Heidän mielipiteitään ei kukaan ole pystynyt selvittämään.

Neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen osallistuivat ne, jotka kantavat suurinta huolta puolueen tulevaisuudesta. Voitin 36,7 prosentin ääniosuudella. Juha Sipilän äänisaalis oli 32,6 ja Tuomo Puumalan 30,3 prosenttia. Myös Helsingin Sanomien eilen julkaisemassa mielipidetutkimuksessa sain suurimman kannatuksen.

Edessä on jännittävä puoluekokous. Puheenjohtajan vaalin ratkaisee se, mitä asioita puoluekokousedustajien enemmistö painottaa. Monet pitävät puheenjohtajan nuoruutta tärkeänä ja jopa itseisarvoisena asiana. Toiset painottavat kokemusta ja haluavat välttää turhien riskien ottamista tilanteessa, jossa puolueen tulevaisuus on uhattuna.

Olen kutsunut puoluekokousedustajat kahville Pohjanrantaan. Toivon, että kutsua noudatetaan. Pohjanrantaan on hyvät opasteet 4-tien varressa noin 14 kilometriä Kemistä Rovaniemen suuntaan. Kahvia on tarjolla sekä Rovaniemelle mentäessä että sieltä palattaessa. Tervetuloa!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Hyviä ja huonoja uutisia
Kansan valtaa
Metropolipolitiikka näyttää jatkuvan
Kansalaisaloite etenee – tarvittaessa otteet kovenevat