31
elo
2023
28

Juhlia, seminaareja ja arkista aherrusta

Lähipäivät ovat meidän perheessämme yhtä juhlaa.

Tänään vietämme Vuokon kanssa 55. hääpäiväämme.

Lauantaina 2.9. tulen ”presidentilliseen” ikään, kun täytän 77 vuotta. Vuokko on miltei päivälleen Donald Trumpin ikäinen. Olen runsaat kaksi kuukautta heitä nuorempi.

Jos haluat minua syntymäpäiväni johdosta onnitella, pyydän sinua lähettämään valitsijayhdistykselleni kannattajakortin, jolla tuet ehdokkuuttani vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Jos lähetät kortteja runsaasti, sinulle lähetetään vastalahjana kirjoittamiani kirjoja. Tässä linkki keräysohjeeseen: https://www.paavovayrynen.fi/2023/06/14/ryhdy-keraamaan-kannattajakortteja-tue-korttien-keraamista/

x  x  x

Huomenna ja lauantaina jatkuvat Pohjantähti-keskuksen järjestämät Pohjanranta-keskustelut Seinäjoella, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä (kts. tilaisuuksien tiedot blogin lopusta).

Professori Vilho Harle on jälleen tilaisuuksien pääalustaja.

Seinäjoella Harle vastaa kysymykseen ”Sota vai rauhan Ukrainalle?” ja Oulussa kysymykseen ”Mitä voimme oppia vanhojen kulttuureiden rauhanajattelusta?”.

Kemissä Harle puhuu hyvän ja pahan retoriikasta konfliktien sovittelun esteenä ja Rovaniemellä moniulotteisen ulkopolitiikan (kadonneesta) ideasta Suomen ulkopolitiikassa.

Omien puheenvuorojeni teemat olen valinnut paikan perusteella.

Suomen itsenäisyyttä puolustaneella ja Suomen EU-jäsenyyttä tiukasti vastustaneella Etelä-Pohjanmaalla teemani on: ”Globalismi ja federalismi tuhoavat Suomen maataloutta ja maaseutua”. Suuntaa on muutettava. On ryhdyttävä taas vahvistamaan Suomen itsenäisyyttä.

Oulussa puhun ulkosuhde- ja Eurooppa-politiikan vaikutuksista alueiden kehitykseen. EU-jäsenyys on heikentänyt Pohjois- ja Itä-Suomelle tärkeää aluepolitiikkaa. Nyt erityisesti näillä alueilla kärsitään yhteyksien katkeamisesta Venäjään. Suomella tulee olla itsenäinen ulko- ja Eurooppa-politiikan linja.

Kemin Kulttuurikeskuksen seminaarissa puhun siitä, kuinka ihmisoikeusperustainen linja suisti Suomen ulkopolitiikan raiteiltaan. Sen innokas kehittäjä Pekka Haavisto puhuu samassa paikassa pari tuntia myöhemmin.

Rovaniemellä teemoinani ovat EU:n pohjoinen ulottuvuus ja arktinen yhteistyö.

x  x  x

Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Pohjantähti-opiston kannatusyhdistys on toteuttanut viimeisten kahden vuoden ajan myös etäopetusta osana yleissivistävää toimintaansa.

Viime tammikuussa järjestimme Keminmaalla kolmena viikonloppuna Pohjanranta-keskusteluja. Tilaisuudet videoitiin, ja ne ovat olleet katsottavissa Pohjantähti-lehden kautta.

Elokuussa järjestimme Pohjanranta-keskusteluja Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Tämän viikon lopulla seminaareja jatketaan siis Seinäjoella, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä.

Nämä tilaisuudet on pidetty tiukasti erillään lähestyvien presidentinvaalien vaalitoiminnasta. Niiden yhteydessä on kuitenkin kaikkien valitsijayhdistysten edustajille annettu mahdollisuus kerätä vaaleihin liittyviä kannattajakortteja.

Helsingissä, Tampereella ja Turussa järjestetyt Pohjanranta-keskustelut eivät saaneet osakseen minkäänlaista julkisuutta, vaikka niissä käsiteltiin äärimmäisen ajankohtaista kysymystä, Nato-Suomen tulevaa ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa.

Vahvaa tieteellistä perustaa keskusteluille loi ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden huippuasiantuntija professori Vilho Harle.

Käytännön kokemusta ulkopolitiikan johtamisesta seminaareihin toi kaksi entistä ulkoministeriä, Timo Soini ja allekirjoittanut.

Soini on toiminut myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä.

Oma kokemukseni koostuu sekä ulkoministerin että ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävän hoitamisesta. Lisäksi olen toiminut eduskunnan ja Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa.

Olen ollut ja olen myös alan tutkija. Olen väitellyt tohtoriksi Suomen ulkopolitiikasta, ja olen kansainvälisten suhteiden dosentti Lapin yliopistossa.

Uutiskynnystä nämä tapahtumat eivät siis ylittäneet.

Kun Pohjantähti-keskuksen toiminta ei ole saanut mitään julkisuutta, päätimme julkaista Pohjantähti-lehden paperiversion huomenna ilmestyvän Maaseudun Tulevaisuus -lehden liitteenä.

Yksi sivu myytiin ilmoitustilaksi Suomen linja ry:lle. Siihen sisältyy kannattajakortti.

x  x  x

Juhlinnan ja seminaarien lisäksi ahkeroimme Vuokon kanssa myös yritystoimintamme parissa.

Kesän ponnistelut alkavat tuottaa tulosta. Jos kaikki menee hyvin, Jäämerentien varrella sijaitsevassa Pohjanportissa avataan jo ensi viikolla meidän ylläpitämämme SEO-asema, josta voidaan ostaa polttoainetta sekä bensiini- että dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin.

Sähköautoja voidaan edelleen ladata. Meillä on omia latauspaikkoja hybridiautoille. Energiayhtiö Helen tarjoaa puolestaan mahdollisuuden teholataukseen.

Pohjanportin kahvilassa on tarjolla juomien lisäksi sekä suolaisia että makeita herkkuja. Alkoholijuomiakin myydään.

Ostaa voi myös mukeja, kirjoja ja käsitöitä.

Pohjanportista asiakkaita opastetaan sekä Peräpohjolan maakuntaan että kahden kilometrin päässä sijaitsevaan kylpylähotelli Pohjanrantaan.

Tilaisuudet:

Seinäjoen pääkirjasto Jaaksi-sali (Alvar Aallon katu 14) pe 1.9. klo 11-13:

Väyrynen: Globalismi ja federalismi tuhoavat Suomen maataloutta ja maaseutua

Harle: Sota vai rauhan Ukrainalle?

Oulun Aleksinkulma (Aleksanterinkatu 9) pe 1.9. klo 17-19:

Väyrynen: Ulkosuhde- ja Eurooppa-politiikka vaikuttavat alueiden kehitykseen

Harle: Mitä voimme oppia vanhojen kulttuureiden rauhanajattelusta

Kemin Kulttuurikeskus (Marina Takalon katu 3) la 2.9. klo 11-13:

Väyrynen: Ihmisoikeusperustainen linja suisti Suomen ulkopolitiikan raiteiltaan

Harle: Hyvän ja pahan retoriikka konfliktien sovittelun esteenä

Rovaniemi Hotelli Santa Claus – Poro luentosali (Korkalonkatu 29)  la 2.9. klo 15-17:

Väyrynen: EU:n pohjoinen ulottuvuus ja arktinen yhteistyö

Harle: Moniulotteisen ulkopolitiikan (kadonnut) idea Suomen ulkopolitiikassa

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Yleisö voi osallistua keskusteluun.