18
heinä
2023
29

Pohjanranta-keskustelut jatkuvat Helsingissä – Timo Soini on yksi alustajista

Viime tammikuussa Pohjantähti-keskus järjesti Keminmaalla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneet Pohjanranta-keskustelut.

Elokuun alusta lähtien Pohjantähti-keskus järjestää ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa käsitteleviä Pohjanranta-keskusteluja eri puolilla Suomea.

Ensimmäiset järjestetään Helsingissä 4. elokuuta.

Seminaareihin pyritään saamaan mukaan johtavia asiantuntijoita sekä poliitikkojen että tutkijoiden keskuudesta.

x  x  x

Helsingin seminaarin aiheena on ”Nato-Suomen ulkosuhteiden tulevaisuus”.

Pääalustajina toimivat Vilho Harle ja Timo Soini.

Professori Harle edustaa akateemisen maailman huippua. Hän luennoi aiheesta ”Moniulotteinen ulkopolitiikka – teoria ja käytäntö”. Harlen alustus luo pohjaa keskustelulle Suomen tulevasta ulkosuhdepolitiikasta.

Timo Soinilla on puolestaan vankka käytännön kokemus ulko- ja Eurooppa-politiikasta. Hän on toiminut ulkoministerinä, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja europarlamentaarikkona. Soini kysyy alustuksessaan: ”Millainen Nato-maa Suomi voisi ja haluaisi olla? Mitä me haluamme ja mitä meiltä edellytetään?”.

Oma tehtäväni on avata seminaari ja toimia sen moderaattorina. Minulla on kaksi ”hattua”.

Olen toiminut sekä ulkoministerinä että ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikan kysymyksiin olen keskittynyt myös työssäni kansanedustajana ja europarlamentaarikkona.

Toinen ”hattuni” on akateeminen. Olen väitellyt valtiotieteen tohtoriksi Suomen ulkopolitiikasta, ja toimin kansainvälisten suhteiden dosenttina Lapin yliopistossa.

Tilaisuuden lopussa on paneelikeskustelu, johon yleisö pääsee osallistumaan.

x  x  x

Pohjanranta-keskustelut järjestää Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen ylläpitämä Pohjantähti-keskus.

Pohjantähti-opiston kannatusyhdistys perustettiin Keminmaalle 25 vuotta sitten, jolloin oli tehty päätökset Suomen liittymisestä Euroopan unioniin ja euroalueeseen.

Puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys otti erityiseksi tehtäväkseen Suomen itsenäisyyden vaalimisen.

Kannatusyhdistys haki ylläpitolupaa kansanopistolle, joka antaisi kansainvälisyyskasvatusta ja Eurooppa-koulutusta. Hakemus hylättiin.

Myöhemmin yhdistys haki ylläpitolupaa kansanopistolle, joka tarjoaa kasvatusta ja koulutusta erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Tämä hakemus tuli hyväksytyksi. Pohjantähti-kansanopisto toimii nykyään Kemissä.

Pohjantähti-opiston alkuperäistä yleissivistävää tehtävää toteuttaa Keminmaalla toimiva Pohjantähti-keskus.

Pohjantähti-keskus järjestää lähiopetusta lähinnä Keminmaalla. Nyt se ulotetaan koko maahan.

Viime aikoina keskus on siirtynyt myös etäopetukseen mm. Alfa-TV:lle tuotetun Dissidentti-ohjelmasarjan muodossa.

Alkuvuodesta Keminmaalla järjestettiin Pohjanranta-keskusteluja, joihin oli mahdollista osallistua etäyhteyksin ja jotka tallennettiin katsottaviksi Pohjantähti-lehden ja Polaris-TV:n kautta.

x  x  x

Suomessa on viime vuosikymmeninä tehty äärimmäisen tärkeitä maamme kansainväliseen asemaan ja ulkosuhteisiin liittyneitä ratkaisuja ilman, että niistä olisi ennakkoon keskusteltu.

Suomi vietiin Euroopan unioniin, vaikka olimme ETA-jäsenyyden kautta jo päässeet EU:n sisämarkkinoille.

Vasta nyt monet tajuavat, mitä jäsenyys ylikansallisessa unionissa on meille merkinnyt. Olemme joutuneet tukemaan taloudellisesti muita jäsenmaita. Maataloutemme on joutunut pahaan ahdinkoon, ja unioni pyrkii puuttumaan meidän oikeuksiimme päättää omien luonnonvarojemme käytöstä.

Euroon siirryttiin ilman avointa keskustelua ja kansanäänestystä. Raha- ja valuuttapoliittisen itsenäisyytensä säilyttäneet Ruotsi ja Tanska ovat pärjänneet paljon meitä paremmin.

Natoon liittymisestäkin päätettiin ilman julkista keskustelua ja ilman ennakkoon luvattua kansanäänestystä.

Nyt Suomi on luopunut puolueettomuusasemastaan ja liittynyt sotilasliitto Natoon.

Nato on puolustusliitto, mutta sillä ei ole yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Jäsenenäkin Suomi voi ja Suomen tulee harjoittaa kansallisia etujamme toteuttavaa itsenäistä ulkosuhdepolitiikkaa.

x  x  x

Suomeen on muodostettu uusi hallitus, ja meneillään on valmistautuminen ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Nyt on erityisen tärkeää keskustella siitä, millaista ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politikkaa Nato-Suomi harjoittaa.

Tässä tilanteessa Pohjantähti-keskus on päättänyt käynnistää Pohjanranta-keskustelujen sarjan eri puolilla Suomea.

Helsingin seminaarin jälkeenkin alustajiksi kutsutaan parhaimpia asiantuntijoita sekä poliitikkojen että tutkijoiden keskuudesta. Seuraavat tilaisuudet järjestetään Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Seminaarien yhteydessä annetaan mahdollisuus kannattajakorttien keräämiseen kaikkien niiden tueksi, jotka tavoittelevat valitsijayhdistyksen ehdokkuutta vuoden 2024 presidentinvaaleja varten.