13
touko
2023
15

Pohjanporttia kehitetään, Pohjantähti osoittaa suuntaa

Olen yrittäjä, joka harrastaa politiikkaa. Pitkään olin poliitikko, joka harrasti yritystoimintaa.

Henkilökohtaisia hillotolppia en ole itselleni koskaan hamunnut – en valtion viroissa enkä talouselämän piirissä. Tässä suhteessa olen ollut samanlainen kuin Johannes Virolainen, edeltäjäni Keskustan puheenjohtajana.

Katsoin äsken Ylen Areenasta ”Itse asiasta kuultuna” -ohjelman, jossa Virolaista haastateltiin pian sen jälkeen, kun hän oli hävinnyt puheenjohtajan vaalin Turun puoluekokouksessa kesällä 1980.

Areenassa on katsottavissa myös samassa ohjelmasarjassa esitetty Virolaisen edeltäjän, V. J. Sukselaisen haastattelu. Se oli tehty juuri ennen Turun kokousta. Sukselainen suositteli nuoremman puheenjohtajan valintaa.

Sukselainen toimi poliittisen toiminnan ohella Kansaneläkelaitoksen pääjohtajana vuosia 1954-1971. Puheenjohtajakaudellaan hän hankki maatilan. Sitä Sukselainen haastattelun yhteydessä ylpeänä esitteli.

Sekä Virolaisen että Sukselaisen haastattelu kannattaa katsoa.

Politiikasta ei ole ollut yritystoiminnassamme mitään hyötyä, päinvastoin.

Kun hankimme 25 vuotta sitten omistukseemme pahasti rappeutuneen Kemin kaupungin entisen vanhainkodin Niemi-Niemelän ja ryhdyimme sitä kunnostamaan, saimme vastaamme muiden puolueiden paikallispoliitikot.

Matkan varrella olemme joutuneet monenlaisen kiusanteon kohteeksi. Kaikesta on kuitenkin selviydytty.

Vuosien varrella olemme työllistäneet satoja ihmisiä. Lastensuojelu- ja mielenterveystyössä olemme tarjonneet turvaa, hoivaa ja kasvatusta monille sadoille lapsille ja nuorille.

x x x

Tulevana kesänä yritystoimintaa jälleen kehitetään.

Muutama vuosi sitten Jäämerentien varteen rakennettiin Pohjanportti, joka on opastuskeskus sekä Peräpohjolan maakuntaan että Kemijoen rannalla olevaan Kylpylä-hotelli Pohjanrantaan.

Idea Pohjanportin rakentamiseen syntyi siitä, että viranomaisten määräykset estivät kunnollisten Pohjanrantaan ohjaavien opastuskylttien pystyttämisen risteysalueelle. Tästä syntyi ajatus rakentaa risteysalueelle kahvila, jonka katolle voimme saada kyltin.

Siinä vaiheessa jäi avoimeksi se, millä Pohjanportin kannattavuus turvataan.

Aluksi ajattelimme, että Pohjanporttiin voitaisiin avata biokaasun tankkausasema.

Kaasu ajateltiin voitavan johtaa putkea pitkin noin kymmenen kilometrin etäisyydellä olevalta jäteasemalta, jonne oli suunnitteilla biokaasun tuotantoa. Sitten kaasumarkkinat menivät sekaisin, ja tämä hanke lykkääntyi tuonnemmaksi.

Olemme yrittäneet saada Pohjanporttiin jonkin liikennepolttoaineita myyvän ketjun ylläpitämän tankkausaseman.

Kun tämä ei ole onnistunut, olemme päättäneet perustaa oman SEO-aseman.

Pohjanporttiin asennettiin alun perin kolme hybridiautojen käyttöön soveltuvaa latausyksikköä. Sittemmin Helen on rakentanut Pohjanporttiin neljä yksikköä sähköautojen pikalatausta varten.

Jo ensi kesänä Pohjanporttiin avataan asema, josta voidaan tankata 95-oktaanista bensiiniä.

Pohjanportista tulee ihanteellinen lataus- ja tankkauspaikka hybridi-autoille. Muillekin bensaa myydään kilpailukykyiseen hintaan.

Pohjanportissa toimii korkeatasoinen kahvila-ravintola.

Kahden kilometrin päässä Pohjanportista toimii upea Kylpylä-hotelli Pohjanranta.

Viron Pärnussa on mahdollista lomailla omistamassamme hotelli Inge Villassa, jota johdetaan ja hoidetaan nyt perheemme omin voimin.

x x x

Pohjanrannassa on jälleen tarjolla monipuolisia kulttuurielämyksiä.

Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen ylläpitämä Pohjantähti-keskus tuottaa Ilmari Hannikaisen säveltämän laulunäytelmän ”Talkootanssit”. Minullakin on siinä rooli Isomäen talon isäntänä. Harjoitukset ovat käynnissä. Esitykset ajoittuvat heinäkuun alkupuolelle.

Alkukesästä Pohjarannassa järjestetään jälleen laulukurssi. Siihen liittyen tarjolla on konsertteja.

Parhaillaan Pohjanrannassa on esillä lahjakkaan keminmaalaisen nuoren taiteilijan Aino Appelgrenin maalaustaidetta. Siihen liittyen järjestetään 26.5. seminaari, jossa esitellään Emilia Appelgrenin ja Otto Valleniuksen taidetta ja elämäntyötä.

Kesäkuun puolivälissä avataan Anni Ylävaaran, Rosa Liksomin, kesänäyttely.

Koko kesän Pohjanrannassa järjestetään perjantaisin tansseja suosittujen yhtyeiden säestyksellä. Karaokessa jokainen voi esitellä taitojaan.

Alkuvuodesta Pohjantähti-keskus järjesti korkeatasoisia seminaareja, Pohjanranta-keskusteluja. Niitäkin vuoden mittaan jatketaan.

Pohjantähti-keskus osoittaa edelleen suuntaa Suomelle, Euroopalle ja koko ihmiskunnalle.

Pohjanportin rakennustöiden ja Pohjantähti-keskuksen toiminnan vuoksi vietän suurimman osan kesäkuusta ja heinäkuusta Kemin seudulla.

Elokuun olen varannut kampanjoinnille ensi vuoden presidentinvaalien yhteydessä järjestettävässä Keskustan esivaalissa.

Toivon, että puolue järjestää ehdokkaiden kesken keskustelutilaisuuksia eri puolilla maata.

Esivaalilla on ratkaiseva merkitys siinä toiminnassa, jolla pyrimme palauttamaan suomalaisten luottamusta Keskustaan.

Itse vaalissa Keskustan pitää kyetä haastamaan ja voittamaan Perussuomalaiset. Vain sitä kautta avautuu tie toiselle kierrokselle ja voittoon.