11
maalis
2023
23

Poliittisesta historiasta virikkeitä ajankohtaiseen keskusteluun

Tämän vuoden alussa Pohjantähti-keskus on järjestänyt ”Pohjanranta-keskusteluja”.

Tälläkin tavoin puoluepoliittisesti sitoutumaton Pohjantähti-opisto on toteuttanut tärkeää yleissivistävää tehtäväänsä.

Tammikuun alussa järjestimme seminaarin, jossa käsittelimme alkiolaisuutta 2020-luvulla. Toisen seminaarin aiheena oli ulkopolitiikka. Kolmannen teemana olivat ”Suomen voimat ja varat” – meidän henkiset voimamme ja maamme luonnonvarat, uusiutuvat ja uusiutumattomat.

Seminaarien alustajat olivat oman alansa huippuasiantuntijoita. Osa heistä oli poliittisesti sitoutumattomia, osa eri puolueisiin lukeutuvia.

x x x

Yksi mielenkiintoisimmista alustajista oli Mikael Jungner, entinen sosialidemokraatti, nykyinen LiikeNyt -aktivisti.

Jungner tuli antaneeksi virikkeen Pohjantähti-keskuksen seuraavalle seminaarille.

Alkiolaisuutta käsitelleessä seminaarissa tuli esiin kirjailija Markku Lahtelan rooli 1970-luvun alun yhteiskunnallisessa keskustelussa. Markku oli Mikaelin eno.

Markku Lahtela oli kansanedustaja Olavi Lahtelan poika ja kansanedustaja Matti Oskari Lahtelan pojanpoika.

Mikael Jungnerin alustus antoi minulle aiheen palauttaa mieleeni Markku Lahtelan 1970-luvun alussa kirjoittamat teokset ”Uuteen ihmiskuvaan” ja ”Katso ihmistä”. Aloin myös perehtyä Matti Oskari ja Olavi Lahtelan yhteiskunnalliseen toimintaan.

Syntyi ajatus järjestää seminaari, jossa käsitellään kaikkien kolmen elämää ja toimintaa. Pääpuhujaksi saimme Markku Lahtelan pojan, kirjailija Johannes Lahtelan.

Toivoimme saavamme alustajaksi myös Janne Kaisanlahden, joka on kirjoittanut kirjan Matti Oskari Lahtelasta. Seminaari ei sopinut hänen aikatauluunsa, mutta kirjan anti on muutoin vahvasti mukana.

Seminaari Matti Oskari, Olavi ja Markku Lahtelan yhteiskunnallisesta toiminnasta järjestetään Kemijärven kulttuurikeskuksessa sunnuntaina 12.3. klo 15. Jatkot järjestetään Kemissä Pohjantähti-opiston tiloissa maanantaina 13.3. klo 18.

x x x

Lahtelat-seminaari on aiheuttanut jo ennakkoon suuren kiinnostuksen erityisesti Koillis-Lapin alueella. Vaalien yhteydessä näköjään poliittinen historiakin kiinnostaa.

Tämä antoi Pohjantähti-keskukselle aiheen järjestää seminaarin, jossa käsitellään laajemminkin Lapin poliittista historiaa – ja nykypäivää. Tapahtuman työnimenä on ”Lappi 1970 – 2023”.

Olen yksi seminaarien alustajista. Kerron poliittisesta tilanteesta erityisesti 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa.

Tulin valituksi ensimmäisen kerran eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa. Muut valitut olivat Veikko Hanhirova, Urho Knuuti, Niilo Koskenniemi, Jouni Mykkänen, Artturi Niemelä, Pekka Salla, Anna-Liisa Tiekso ja Pekka Vilmi.

Kerron seminaarissa yhteistyöstä näiden työtovereitteni kanssa ja heidän myöhemmistä vaiheistaan.

Historian valossa ovat esillä myös tulevaisuuden näkymät.

Muiksi alustajiksi seminaariin kutsutaan eri puolueiden edustajia.

Seminaari on tarkoitus järjestää lauantaina 25.3. Kemissä.