4
maalis
2022
24

Dissidenttejä murhataan Suomessakin

Olemme tuottaneet Susanna Junttilan kanssa Alfa-TV:lle ohjelmasarjaa ”Dissidentti – toisinajattelija”. Susanna on pariin otteeseen todennut, että monessa maassa minut olisi toisinajattelijana tapettu. Näin varmasti on.

Kun Suomessa ei sentään käytetä väkivaltaa politiikan välineenä, vallanpitäjät ja vastustajat ovat tyytyneet poliittisen murhan yrityksiin. Monen suomalaisen poliitikon ura on tällä tavoin tuhottu.

Olen joutunut poliittisen murhayrityksen kohteeksi monta kertaa, mutta kaikista niistä olen selviytynyt. Välillä ovat sivulliset joutuneet kärsimään, kuten ”jalasmökki”- ja päivärahakohun yhteydessä, kun mm. Lasse Lehtinen ja Johannes Virolainen putosivat eduskunnasta. Virolainen sentään palasi, mutta Lehtisen eduskuntaura päättyi siihen.

Poliittisen murhan yrityksissä tiedotusvälineillä, medialla, on ollut ja on ratkaiseva rooli.

Susanna on Dissidentissä arvellut, että murhayritysten epäonnistuttua minut yritetään nyt vaientaa kuoliaaksi. Niin minustakin tuntuu. Kannanottoni eivät tahdo millään ylittää uutiskynnystä edes oman puolueen lehdessä. Kynnyksen ylittävät vain kohujutut, joilla minua yritetään vahingoittaa.

Dissidentti on muuten Susannakin. Hän perehtyy asioihin ja ottaa niihin itsenäisesti kantaa. Susanna on itse sanonut, että häntä pidetään itsepäisenä ja hankalana.

x x x

Oma poliittinen vakaumukseni syntyi 1970-luvun alussa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa omaksuin Kekkosen linjan. Olen taistellut Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden puolesta.

Minusta tuli alkiolaisen ihmisyysaatteen kannattaja. En hyväksy materialistista arvomaailmaa. Pyrin siihen, että ihmisten elämä ja yhteiskunnan toiminta perustuisivat henkisiin, hengellisiin ja yhteisöllisiin arvoihin.

Pyrin rakentamaan tasa- arvoista ja hajautettua tieto- ja sivistysyhteiskuntaa. Vastustan yhteiskunnan keskittämistä, puolustan maaseudun ja maakuntien elinvoimaa.

Dissidenttinä, toisinajattelijana, minua pidetään ennen muuta sen vuoksi, että olen rohjennut vastustaa valtavirtaa ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikassa.

Olen joutunut puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta sekä suhteessa Neuvostoliittoon ja Venäjään että läntisen yhdentymisen yhteydessä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan paineet ovat olleet suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.

Dissidenttiä kohdellaan erityisen kovakouraisesti silloin, kun on osoittautunut, että hän on ollut oikeassa. Maalle ja kansalle vahinkoa aiheuttaneet tunarit palkitaan arvonimin, kunniamerkein ja henkilökohtaisilla hillotolpilla. He saavat vapaasti jatkaa tuhotyötään.

x x x

Kun tulin kansanedustajaksi ja pääministerin sihteeriksi vuonna 1970, suhteissa Neuvostoliittoon elettiin jännitteistä aikaa.

Kannatin EEC-vapaakauppasopimusta, jota muiden muassa Tarja Halonen, Paavo Lipponen ja Erkki Tuomioja kiivaasti vastustivat.

Urho Kekkosen presidenttikauden loppupuolella, erityisesti vuonna 1968 toteutetun Tshekkoslovakian miehityksen jälkeen, Neuvostoliitto painosti Suomea luopumaan puolueettomuudestaan.

Tuin kaikin voimin Kekkosen työtä Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden turvaamiseksi. Olin hänen viimeinen ulkoministerinsä vuosina 1977-1981.

1970-luvulla maamme ”suomettui” ennen muuta sen vuoksi, että SDP ja koko vasemmisto pyrkivät Kekkosesta vasemmalta ohi. Kun presidentti vaihtui, suomettumisen lieveilmiöt pahenivat entisestään.

Kekkosen linjan tiukkana puolustajana jouduin Neuvostoliiton epäsuosioon. Tultuani Keskustan puheenjohtajaksi suhteita NKP:n kanssa hoitivat aluksi muut henkilöt. Kekkosen toivomuksesta huolimatta minua ei kutsuttu ulkoministerivierailulle Moskovaan.

Mauno Koiviston arkistojen avauduttua on käynyt ilmi, että hän ja SDP:n johto pelasivat Moskovan kortilla minua vastaan. Tästä kerromme lauantaina esitettävässä Dissidentin jaksossa ”Poliittisen murhan toinen yritys”.

Kaiken huippu on se, että minut leimattiin maanpetturiksi. Stalinistiseen tapaan uhrista tehtiin syyllinen.

Näitä syytöksiä olen saanut viime päivinä taas silmilleni.

x x x

Kannatin alusta lähtien Suomen osallistumista läntiseen vapaakauppaan ja yhdentymiseen.

Kannatin EEC-vapaakauppasopimusta. Ulkoministerinä yritin saada aikaan päätöksen Suomen liittymisestä Euroopan vapaakauppaliiton, EFTA:n täysjäseneksi. Tämä toteutui 1980-luvulla. Ajoin Suomen liittymistä Euroopan neuvostoon, joka sekin toteutui.

Olin hyvin tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio tarjosi meille ja muille EFTA-maille mahdollisuutta päästä EY:n sisämarkkinoille Euroopan talousalueen (ETA) kautta.

Olisimme säilyttäneet itsenäisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja kauppapolitiikan. Meillä olisi ollut oma maatalous-, alue- ja ympäristöpolitiikka, emmekä olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon.

Hyväksyin sen, että Suomi haki jäsenyyttä EY:ssä. Katsoin, että meidän olisi vaikea jäädä ulkopuolelle, jos Ruotsi liittyy. Olin aluksi mukana neuvotteluissa.

Kun neuvottelut päättyivät, kävi ilmi, että sopimus oli erityisesti maatalouden kannalta huono ja epäselvä. Lisäksi Ruotsissa oli kova vastustus EU-jäsenyyttä kohtaan. Oli ilmeistä, että se jäisi ulkopuolelle, jos Suomi ei liittyisi.

Tein kaiken mahdollisen sen puolesta, että Suomi ja Ruotsi olisivat jättäytyneet ETA:n jäseniksi ja pysyneet sitä kautta osana EU:n sisämarkkinoita. Tällöin me olisimme voineet säilyttää itsenäisyytemme ja muodostaa yhdessä muiden Pohjoismaisen kanssa Pohjolan yhteisön.

Erityisesti viime päivinä olen surrut syvästi sitä, että epäonnistuin. Maatalouden kurja tilanne on suoraa seurausta EU-jäsenyydestä. EU:n järjetön ilmastopolitiikka uhkaa Suomen maaseudun tulevaisuutta. Olemme kokeneet jäsenyyden vuoksi mittavia kansantaloudellisia tappioita.

Kaiken huippu on se, että jäsenyyden vuoksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka uhkaa suistua raiteiltaan. Viittaan tällä päätöksiin pakotteista ja aseiden viennistä.

x x x

Nyt ne tunarit, jotka suistivat Suomen näihin onnettomuuksiin, pyrkivät käyttämään Ukrainan sotaa perusteena Suomen liittymiseksi sotilasliitto Natoon. Tässä pyritään käyttämään hyväksi niitä pelkoja, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut kansan keskuudessa aikaan.

Ukrainan kriisin pitäisi johtaa päinvastaiseen johtopäätökseen.

Ukrainan kriisiin puhkeamiseen on ratkaisevalla tavalla vaikuttanut Ukrainan pyrkimys päästä Naton jäseneksi. Ukrainan tapahtumat osoittavat, kuinka viisasta ulko- ja turvallisuuspolitikkaa Suomi on harjoittanut.

Venäjän hyökkäys vaikuttaa ratkaisevasti suurvaltojen välisiin suhteisiin, ja se vahingoittaa vakavasti koko kansainvälistä yhteistyöjärjestelmää.

Täällä Suomen lähialueilla on kuitenkin rauhallinen tilanne. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ajamalla viisaalla vakauspolitiikalla meillä on mahdollisuus säilyttää tämä suotuisa tilanne.

Ne, jotka ovat Suomen nykyiseen tilanteeseen ajaneet, pyrkivät nyt kiirehtimään Suomen Nato-jäsenyyttä. He pelkäävät, että sotatoimien loputtua ja neuvottelujen käynnistyttyä mielialat rauhoittuvat ja suomalaisten into Nato-jäsenyyteen heikkenee.

On jälleen käynyt ilmi, että suurelle osalle Nato-jäsenyyden ajajista kysymys on mielikuvapolitiikasta. He haluavat, että Suomi olisi kaikissa suhteissa ”länsimaa”. Tämä oli hyvin monille peruste myös siihen, että Suomen piti liittyä Euroopan unioniin ja euroalueeseen.

Minusta tämä on ollut ja on typerää. Suomi on aina ollut länsimaa. Euroopan talousalueen ja Pohjolan yhteisön jäsenenä olisimme saavuttaneet kaikkein arvostetuimman kansainvälisen aseman.

Nyt olisi uudet virheet estettävä.

x x x

Olen viime viikon keskiviikosta lähtien kirjoittanut useita blogeja Ukrainan tilanteesta.

Ensimmäisessä 23.2. julkaistussa kirjoituksessa ”Ukrainalla on oikeus myös puolueettomuuteen” esitin ajatuksia siitä, kuinka sota olisi voitu välttää.

Kun Venäjän hyökkäys seuraavana päivänä käynnistyi, olen esittänyt ajatuksia siitä, kuinka sotatoimet saataisiin loppumaan ja neuvottelut poliittisesta ratkaisusta käyntiin.

Somessa kirjoitukset ovat synnyttäneet suorastaan raivokkaita henkilöön käyviä hyökkäyksiä. Tämä on tuntunut taas poliittisen murhan yritykseltä.

Kirjoituksessa mainittu Dissidentin jakso esitetään Alfa-TV:ssa huomenna lauantaina, mutta jo illasta lähtien se on katsottavissa Permannosta.