1
touko
2021
8

Mikko Alatalo – senaattori ja lauluntekijä

Katsoimme Vuokon kanssa eilen televisiosta juhlaohjelman, jossa esiteltiin perusteellisesti ja monipuolisesti tänään 70 vuotta täyttävän Mikko Alatalon uraa laulajana ja lauluntekijänä. Löytynee Areenasta. Kannattaa katsoa.

Eilisessä ohjelmassa Mikon yhteiskunnalliset ansiot saivat ymmärrettävästi vain vähän huomiota osakseen. Tämän kirjoituksen otsikkoon merkitsinkin hänen poliittisen uransa ensimmäiseksi.

Mikko Alatalon uralla musiikki ja politiikka ovat nivoutuneet toisiinsa. Alusta alkaen lauluissa oli kirkas yhteiskunnallinen sanoma. ”Lauluja Siirtomaa-Suomesta” oli upea musiikillinen kokonaisuus, jonka yhteiskunnallinen viesti oli lähellä Keskustan silloista aluepoliittista linjaa ja työtämme ”köyhän asialla”.

Vahva osoitus Mikon yhteiskunnallisesta vakaumuksesta oli, että hän poliittiseen toimintaan lähtiessään valitsi tamperelaisena puolueekseen juuri Suomen Keskustan.

Tarkemmin Mikon poliittisesta ajattelusta kertoo se, että hän toimi läheisessä yhteistyössä SMP:sta Keskustaan siirtyneen Sulo Aittoniemen kanssa.

x  x  x

Musiikki ja politiikka nivoutuivat Mikko Alatalon toiminnassa toisiinsa myös siinä mielessä, että hän esiintyi mielellään vaalitilaisuuksissa.

Mikko oli mukana minunkin vaalitilaisuuksissani ja minä puolestani kävin tukemassa hänen vaalityötään Tampereella. Mikko sekä lauloi että julisti yhteiskunnallista sanomaa.

Yhteiset esiintymisemme alkoivat kuitenkin epäpoliittisissa merkeissä. Heti kun olin tullut ulkoministeriksi, minut kutsuttiin puhumaan Göteborgin lähellä sijaitsevassa Lisebergin huvipuistossa järjestettyyn juhlaan. Paikalla oli runsaasti ruotsinsuomalaisia. Musiikista vastasi tietysti Mikko Alatalo. Tätä olemme usein muistelleet.

Poliittisen uransa Mikko Alatalo aloitti vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, joissa hän tuli valituksi. Itse en ollut niissä mukana. Tämä oli yksi pahimmista virheistä pitkällä poliittisella urallani. Tästäkin olen kirjoissani kertonut.

Vuoden 2007 vaaleissa olin ehdolla Lapin vaalipiirissä. Mikko oli mukana kampanjassani, ja minä jeesasin häntä Mansessa.

Vuonna 2011 olin puoluejohdon toivomuksesta jälleen ehdolla Uudellamaalla. Kampanjoin muissa vaalipiireissä enemmän kuin omassani, myös Tampereella. Virhe tämäkin.

Lahdessa edellisen vuoden puoluekokouksessa valittu Keskustan johto toteutti poliittista linjaa, jolla puolue menetti äänestäjien luottamuksen ja kannatuksemme romahti. Mikko kuitenkin valittiin, minä jäin rannalle.

Luottamus palautettiin vuoden 2012 presidentinvaaleissa, joiden kampanjoinnissa Mikko Alatalo oli vahvasti mukana.

Vuoden 2015 vaaleissa olin taas ehdolla Lapissa. Tuimme Mikon kanssa toistemme kampanjointia. Tällä kertaa molemmat valittiin.

x  x  x

Kesän 2015 hallitusratkaisu oli paha pettymys. Puolue palasi sille linjalle, jolla kannatus oli neljä vuotta aikaisemmin romahtanut. Tämä näkyi jo ministerivalinnoissa.

Pidin itsestään selvänä, että liikenne- ja viestintäministeriksi valittaisiin Mikko Alatalo. Hän oli tehnyt kolmen vaalikauden ajan ansiokasta eduskuntatyötä ja toiminut liikennevaliokunnan varapuheenjohtajana.

Mikosta olisi tullut loistava liikenneministeri, joka olisi vahvistanut Keskustan kannatusta sekä maaseudulla että kaupungeissa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuitenkin käytti ”ikäleikkuria”. Hän kertoi tehneensä ministerilistan sillä periaatteella, että kaikki ovat häntä nuorempia.

Mikko Alatalo oli 10 vuotta Sipilää vanhempi, mutta mies parhaassa iässä.

Sipilä valitsi liikenneministeriksi Anne Bernerin, joka oli houkuteltu Kokoomuksen listalta Keskustan ehdokkaaksi. Tämä oli ministerivalintojen pahin virhe, kuten myöhemmät tapahtumat ovat osoittaneet.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien ehdokkaaksi Mikko Alatalo ei enää ryhtynyt. Sivuun jättäytyivät monet muutkin ikärasismia kokeneet: Sirkka-Liisa Anttila, Timo Kalli ja Seppo Kääräinen. Mauri Pekkarinen siirtyi Euroopan parlamenttiin.

Muissa eduskuntaryhmissä on useita heidän ikätovereitaan.

x  x  x

Vaalikauden loppupuolella kohtasin Mikko Alatalon eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan työssä. Hänen työtään kovasti arvostettiin, ja hän mm. kävi muiden maiden parlamenteissa esittelemässä kansainvälisesti ainutlaatuisen valiokuntamme työtä.

Valiokunnassa Mikko puolusti erityisesti luovien alojen toimintaa ja niiden työntekijöitä. Tässä suhteessa hänellä on mahtavat ansiot koko eduskuntakautensa ajalta.

Olisipa ollut myös oivallinen kulttuuriministeri!

Mikko Alatalon kaksi vuosikymmentä Suomen kansan edustajana muodostavat upean uran.

Kaikki Mikko Alatalon toiminta perustui vahvaan Keskustan perinteiseen arvomaailmaan ja sen mukaisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Mikon työssä toteutui parhaalla mahdollisella tavalla keskusta-aatteen suuri linja. Mikko oli syrjäseutujen puolustaja, ja hän osoitti tamperelaisillekin, että tasapainoinen aluekehitys on myös heidän ja koko Suomen etu. Tampereen valtuustossakin tämä linja tuli esille.

Onneksi olkoon Sinulle Mikko merkkipäiväsi johdosta. Toivotamme Vuokon kanssa Sinulle terveyttä ja pitkää ikää!

x  x  x

Kirjoituksessa mainittuja poliittisen elämän tapahtumia olen käsitellyt mm. teoksissani ”Huonomminkin olisi voinut käydä”, ”Suomen linja” ja ”Yhteinen vuosisatamme”. Ne ovat luettavissa ja kuunneltavissa äänikirjoina kotivuni kirja-arkistosta. Viimeksi mainittu teos on hankittavissa kirjakauppojen kautta ja Pohjanrannan verkkokaupasta.