9
elo
2020
21

Uhkapeliä kansalaisten terveydellä

Olen alkukesästä lähtien pyrkinyt virittelemään keskustelua siitä, että Ouluun syyskuun aluksi koolle kutsuttu puoluekokous siirrettäisiin korona-kriisin vuoksi tuonnemmaksi. Menestys ei ole ollut rapea.

Kesäkuun 19. päivänä julkaisemassani blogissa Keskustan puoluekokous on siirrettävä ensi kesään kirjoitin:

”Hallituksen äskettäin päättämät lievennykset kokoontumisrajoituksiin ja karanteeniohjeisiin jättävät epävarmaksi sen, voidaanko Keskustan puoluekokous syyskuun alussa puolueen sääntöjen ja yhdistyslain edellyttämällä tavalla järjestää. Näissä oloissa puoluekokous olisi viisasta siirtää ensi kesään.

Tämä myös rauhoittaisi puolueen tilannetta ja koko maan poliittista elämää.

Hallitus voisi keskittyä korona-kriisin ja sen seurausten täysipainoiseen hoitamiseen. Annika Saarikko saisi tilaisuuden näyttää kykynsä hallituspolitiikan johtamisessa ja Keskustan kannatuksen kasvattamisessa. Edellisessä hallituksessa annetut näytöt eivät vielä vakuuta.”

Kun Keskustan äänenkannattaja Suomenmaa ei julkaissut kirjoitustani, lähetin sen lehdelle vielä erikseen. Pyysin sille tilaa mielipide-osiossa. Kysyin lisäksi, olisiko blogissa aihetta myös uutisjutuksi.

Kun juttua ei ollut julkaistu mielipiteissä eikä siitä ollut laadittu uutista, kirjoitin vielä 22.6. sekä mielipide- että uutistoimitukselle:

”Olisikohan Suomenmaan lukijoiden hyvä tietää, että on virinnyt keskustelua puoluekokouksen siirtämisestä edelleen korona-kriisin vuoksi. Oheinen teksti mielipiteisiin?”.

Tästäkään ei ollut apua. Kesäkuun 26.päivänä lähetetyllä jäsenkirjeellä kutsu puoluekokoukseen vahvistettiin ja kerrottiin siihen liittyvistä erityisjärjestelyistä.

x  x  x

Kun Annika Saarikko kutsui 29.7. seuraavaksi päiväksi koolle tiedotustilaisuuden, kysyin kirjoittamassani blogissa Mikä muutti Annikan mielen?, miksi hän aientaa ilmoittautumistaan puheenjohtajan vaaliin. Arvelin, että syynä olisi pelko korona-viruksen leviämisestä.

”Ovatko syynä viime päivien uutiset korona-viruksen tartuntojen lisääntymisestä? Ne saattavat johtaa vaatimuksiin puoluekokouksen siirtämisestä ensi kesään.

Aikaistamalla ehdokkuuden julkistamista voidaan luoda mielikuva, että kokousta haluttaisiin lykätä sen vuoksi, että estettäisiin Saarikon nousu puolueen johtoon. Kokous pyrittäisiin pandemia-tilanteesta piittaamatta väen väkisin järjestämään.”

Elokuun 6. päivän blogissani kysyin, Mikä on isänmaan, puolueen ja oma etunne, Sanna Marin ja Annika Saarikko?:

”Valtioneuvoston jäseninä Sanna Marin ja Annika Saarikko joutuvat miettimään suhtautumistaan isänmaan, puolueen ja omaan etuunsa.

Kumpikin on ehdolla oman puolueensa puheenjohtajaksi kokouksessa, jonka järjestäminen on vaakalaudalla.

Tukahdutetaanko koronaa ensi sijassa pyrkimällä ehkäisemään suuria väenkokousten – kuten puoluekokousten ja festareiden – järjestämistä ja rajoittamalla yökerhojen aukioloa. Jatketaanko etätöitä? Vai määrätäänkö maskien käyttäminen pakolliseksi?

Keskustelussa etätyöt ja maskipakko näyttävät nyt olevan etusijalla. Kokoontumisrajoituksiin verrattuina ne ovat hankalia ja kalliita keinoja.

Syksyn mittaan on varauduttava kaikkiin vaikuttaviin toimenpiteisiin.”

x  x  x

Ikään kuin vastauksena viime torstain blogiini puoluetoimisto lähetti seuraavana päivänä jäsenkirjeen, jossa vahvistettiin kokouskutsu Oulun puoluekokoukseen ja kerrottiin aikaisempaa tarkemmin niistä erityisjärjestelyistä, joiden turvin yli 500 henkilön kokoontuminen väitetään voitavan turvallisesti järjestää.

Osanottajat jaetaan 500 henkilön ”suljettuihin osastoihin”, joilla on omat puhujapöntöt. Etäisyys kokousedustajien välillä on vähintään yksi metri. Kaikille on varattu kasvomaskit.

Kokousedustajat joutuvat kuitenkin käymään WC:ssä ja ravintoloissa. Näissä tilanteissa tartuntavaara on ilmeinen.

Vakavin ongelma ovat kuitenkin kontaktit kokoustilojen ulkopuolella.

Suuri osa kokousedustajista matkustaa tilausbusseissa tai julkisissa liikennevälineissä. Kuinka turvallisuus taataan?

Kokous alkaa perjantaina puoliltapäivin ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Suurin osa kokousedustajista asuu hotelleissa ja ruokailee ravintoloissa. Niissä olosuhteet viruksen leviämiselle ovat hyvin otolliset.

Ouluun on määrä tulla 2000-3000 kokousedustajaa ja muuta väkeä eri puolilta Suomea. Nyt kun viruksen leviäminen on käynnistyt, mukana on varmasti oireettomia kantajia. Ja kokouksen jälkeen tartunnat leviävät tehokkaasti eri puolille Suomea.

Hallituksen tulee mahdollisimman pian kieltää kaikki suuret yleisötapahtumat. Ruotsissa raja on 50 henkilöä. Monissa maissa tätä paljon tiukempi.

x  x  x

Keskustan pitää kantaa omaa vastuutaan siirtämällä oma puoluekokouksensa ensi kesään.

Esittelijän vastuu on puoluesihteerillä. Päätöksestä vastaa koko puoluehallitus.

Myöhään eilisiltana Keskustan puoluehallituksen jäsenille lähetettiin kutsu 13.8. järjestettävään kokoukseen. Korona-viruksen vuoksi sitä ei voida kutsun mukaan pitää puoluetoimistossa, vaan se järjestetään etäkokouksena.

Etäkokoukseen kokoontuva puoluehallitus joutuu ottamaan kantaa siihen, voidaanko kolmipäiväinen 2000-3000 osanottajan puoluekokous korona-epidemian voimistumisesta huolimatta kuitenkin järjestää livenä!

On kohtuutonta, että puoluehallitus joutuu tekemään päätöksen puoluekokouksen järjestämisestä etäkokouksessa, jossa ei ole mahdollisuutta kunnolliseen keskusteluun. Vastuu kokouksen pitämisestä on raskas, kun se saattaa johtaa vakaviin sairastumisiin ja jopa kuolemantapauksiin.

Jos puoluekokous korona-kriisistä huolimatta järjestetään, sen legitimiteetti on olematon. Tämä jättäisi pahoja jännitteitä puolueväen keskuuteen.

Kuntavaalien ehdokastilanne viittaa siihen, että parhaimmassakin tapauksessa jäämme kuntavaalien tuloksessa pahasti jälkeen edellisistä.

Ei olisi ihme, jos surkeasti sujuneen puoluekokouksen ja kuntavaalien kehnon tuloksen perusteella viisi puolueen piirijärjestöä vaatisi ensi kesäksi koolle ylimääräistä puoluekokousta vaihtamaan puolueen ylintä johtoa.

Kaikki järkisyyt puhuvat sen puolesta, että sääntömääräinen puoluekokous siirretään ensi kesään.