1
maalis
2019
18

Hävittäjähankinta uuteen harkintaan

Me kansanedustajaehdokkaat joudumme vastaamaan vaalikoneissa kysymykseen, montako nykyiset Hornetit korvaavaa hävittäjää Suomen olisi hankittava.

Monet ovat ehdottaneet, että koneita voisi olla vähemmän kuin ne 64, joista tarjouspyynnöt on esitetty. Puolustusministeri on sadan tai jopa sadan kahdenkymmenen koneen kannalla.

Hävittäjähankinta on kallis investointi. Sen rahoittaminen uhkaa vaikeuttaa ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämistä, maavoimien vahvistamista ja merivoimien suorituskyvyn kasvattamista. Nämä ovat ratkaisevassa asemassa oman maamme puolustamisessa.

On syytä pohtia, löydämmekö edullisemman ratkaisun ilmavalvonnan ja –puolustuksen järjestämiseen. Tällainen voisi olla nykyisten koneiden elinkaaren jatkaminen.

Voisimme harkita samankaltaista ratkaisua, johon Sveitsi on päätynyt.

Sveitsillä on meneillään tarjouskilpailu, jossa sillä on samat hävittäjäehdokkaat kuin Suomella. Osana omaa hanketta siellä jatketaan nykyisten Hornet-hävittäjien elinkaarta. Samaan on päätynyt tiettävästi Kanada.

Suomi voisi jatkaa nykyisten hävittäjien elinkaarta noin kymmenellä vuodella. Sveitsistä tulleiden tietojen perusteella tämä saattaisi maksaa noin miljardi euroa.

Säästöjen avulla voisi tulla mahdolliseksi hankkia ulkomailta käytettyjä Hornet-hävittäjiä samaan tapaan kuin aikanaan tehtiin Hawk-koneiden suhteen. Tällöin koneiden kokonaismäärä voisi kasvaa tuntuvasti nykyistä suuremmaksi. Varoja jäisi käytettäväksi myös ohjuspuolustuksen investointeihin.

Kun ilmavalvonta ja –puolustus saataisiin järjestetyksi edullisemmin, voisimme toteuttaa maavoimien ja merivoimien välttämättömät hankinnat ja lisätä kertausharjoituksia.

Uusien koneiden hankinnan lykkääntyminen antaisi arvokasta aikaa tarjolla olevien vaihtoehtojen punnintaan. Tänä aikana teknologian ja koneiden kehitys saattaa muuttaa asetelmia.

Toivon, että tätä vaihtoehtoa vakavasti harkitaan.