9
maalis
2019
23

Sipilän on peruutettava eronpyyntönsä

Seitsemän tähden liikkeellä oli tänään vaalistartti Helsingissä hotelli Grand Marinassa. Paikalla oli yli puolet puolueen 179 ehdokkaasta. Kokouksessa oli innostunut tunnelma. Tähtiehdokkaat uskovat hyvään vaalitulokseen. Ainakin yhtä eduskuntapaikkaa tavoitellaan lähes kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä.

Kokousta seurasi yksi toimittaja Lännen Mediasta. Paikalla oli kaksi kuvaajaa.

Kokouksessa minulta pyydettiin kommenttia siihen, että pääministeri Juha Sipilä oli jättänyt tasavallan presidentille hallituksensa eronpyynnön.

Ehkäpä hotellin merellinen ympäristö johdatti minut rinnastamaan Sipilän menettelyn merikapteeniin, joka ajaa laivansa karille ja pakenee uppoavasta aluksesta ensimmäisenä. Italiassa Costa Concordian kapteeni joutui tällaisesta menettelystä oikeuteen ja tuli tuomituksi.

Myös Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat saaneet Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kaikkoselta kutsun ensi tiistaina järjestettävään neuvotteluun, jossa käsitellään hallitustilannetta. Kokouksen järjestäminen on ilmeisesti ollut perustuslain mukaan välttämätöntä. Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaisi toimitusministeristönä.

Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän mielestä ryhmien ei tule hyväksyä pääministeri Sipilän jättämää eronpyyntöä. Eduskuntaryhmien tulisi kehottaa pääministeriä peruuttamaan eronpyyntönsä ja kantamaan vastuun johtamansa hallituksen toiminnasta siihen saakka, kunnes uusi on eduskuntavaalien jälkeen muodostettu.

Pääministerin jättämä eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava. Tiistain neuvottelu ei voi olla tilaisuus, jossa ero vain muodollisesti siunataan.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallituspuolueista vain Keskusta on hyväksynyt Sipilän menettelyn. Muut kaksi olivat sitä vastaan. Myös suurimmat oppositioryhmät ovat arvostelleet pääministerin jättämää eronpyyntöä. Sipilän menettelyllä ei siis näytä olevan eduskunnan enemmistön tukea.