9
kesä
2018
5

Ratkaisut lähestyvät

Kansalaispuolueen toiminnan halvaannuttaneita kiistoja käsitellään lähi viikkoina.

Sen jälkeen kun Oulussa 3.3. klo 11.30 pidetyn Kansalaispuolueen yleisen kokouksen päätökset olivat viime viikonloppuna saaneet lainvoiman ( Tiedote 4.6.18  ), tein maanantaina 4.6. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään yhdistysrekisteriin ilmoituksen puolueen uudesta puheenjohtajasta.

Sami Kilpeläinen oli jo ennakkoon ilmoittanut vastustavansa muutosta. PRH on vastannut  Kilpeläiselle, että rekisteröinnin voi estää toimittamalla virastoon Helsingin käräjäoikeuden päätöksen yhdistyslain 34. pykälän mukaisesta täytäntöönpanokiellosta. Aikaa sen hankkimiseen on viime tiistaista alkaen kaksi viikkoa. Ellei tällaista päätöstä tule, ilmoittamani muutos rekisteriin tehdään.

Kun yhdistyslain 32. pykälän mukainen määräaika yleisen kokouksen tekemistä päätöksistä on kulunut umpeen, Kilpeläisen tulisi ymmärtääkseni nostaa puoluetta vastaan Helsingin käräjäoikeudessa kanne yhdistyslain 33. pykälän nojalla. Siihen tulisi liittää vaatimus toimeenpanokiellon määräämisestä.

Ensi perjantaina 15.6. Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään kahta kannetta, joilla olen moittinut Kilpeläisen johtaman puoluehallituksen ja sen koolle kutsuman yleisen kokouksen päätöksiä.

Tilanne on erikoinen sen vuoksi, että oikeudessa puoluetta edustaisivat Sami Kilpeläinen, Piia Kattelus ja Tuula Komsi, joilla ei ymmärtääkseni ole puhevaltaa puolueen puolesta sen jälkeen kun minun johtamani hallituksen valinnasta tehty päätös on saanut lainvoiman.

Vaikka käräjäoikeus hylkäisi moitekanteeni, Kilpeläisen johtaman hallituksen valinta ei tulisi lainvoimaiseksi, koska tietysti valittaisin käräjäoikeuden päätöksestä.

Kansalaispuolueen toiminnan halvaannuttaneet epäselvyydet eivät siis ehkä ratkea oikeuslaitoksen puitteissa.

Ratkaisun aikaansaaminen on kuitenkin varmistunut.

Kuluneen viikon alussa Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti antaa minulle oikeuden kutsua koolle Kansalaispuolue rp:n yleisen kokouksen uuden hallituksen valitsemiseksi yhdistyksen kustannuksella. Sen järjestämistä viivyttää se, että aluehallintoviraston päätöksestä voi valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Nopeampaan ratkaisuun päästäisiin, jos Kilpeläinen ei pystyisi 19.6. mennessä toimittamaan PRH:lle käräjäoikeuden päätöstä, jolla johtamani puoluehallituksen valinta määrättäisiin toimenpidekieltoon. Tällöin PRH tekisi ilmoittamani muutoksen yhdistysrekisteriin.

Tämä ratkaisisi ymmärtääkseni kiistan lopullisesti. Tällöin yleisen kokouksen järjestämiseen ei olisi tarpeen käyttää aluehallintoviraston myöntämää oikeutusta, vaan kutsun sen kokoontumiseen voisi esittää johtamani puoluehallitus.

Jos näin ei olisi, käyttäisin kokouksen järjestämiseen aluehallintoviraston minulle antamaa valtuutusta.

Joka tapauksessa on varmaa, että Kansalaispuolueen kiistat ratkeavat parhain päin, ja pääsen hyvillä mielin aloittamaan työni sen eduskuntaryhmän johdossa.

Kannattaa muuten katsoa youtubesta tervehdys, jonka lähetin torstaina Brysselistä (https://www.youtube.com/watch?v=Lw-HL0zIogk)