20
huhti
2018
7

Keskustan vaihtoehdot

Keskustan puoluekokouksen lähestyessä tilanteet ovat vaihdelleet.

Presidentinvaalien tulos rohkaisi minua ilmoittautumaan ehdolle puolueen puheenjohtajan vaaliin. (On voimien kokoamisen aika )

Kerroin päättäneeni tehdä vielä yhden yrityksen Keskustan pelastamiseksi. Kirjoitin, että valintani kautta Keskustan perinteisen kannattajakunnan luottamus palaisi ja voisimme ryhtyä rakentamaan puolueen ympärille laajaa alkiolaista allianssia.

Lupasin johtaa Keskustan voittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jos en tulisi valituksi, ryhtyisin johtamaan Kansalaispuolueen vaalikampanjaa.

Tästä alkoi erikoinen tapahtumasarja.

Aluksi puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti olevansa valmis rehtiin kilpaan.

Sitten puoluehallitus päätti hankkimiensa maksettujen asiantuntijalausuntojen nojalla, että en ole vaalikelpoinen. Tällä perusteella järjestöväelle annettiin ohjeet, ettei minua voida ottaa mukaan panelikeskusteluihin. Keskustelu puolueen linjasta pyrittiin tyystin välttämään.

Puheenjohtaja ilmoitti kuitenkin julkisuuteen, että voisin olla ehdolla, jos eroaisin Kansalaispuolueesta.

Viime viikon torstaina kirjoitin blogin (Alkiolaista allianssia rakentamaan ), jossa ilmoitin päättäneeni erota Kansalaispuolueen jäsenyydestä. Tämän jälkeen arvelin voivani kiistatta olla ehdolla puolueen puheenjohtajaksi.

Seuraavana päivänä Seinäjoella järjestetyssä Etelä-Pohjanmaan piirikokouksessa kävi ilmi, että näin ei ole. Epävarmuus jatkuisi, eikä ehdokkaiden välisiä keskusteluja olisi mahdollista saada aikaan.

Eilen tapasin omasta aloitteestani Juha Sipilän. Kävimme avoimen ja rakentavan keskustelun.

Kerroin Juhalle, että kaiken tapahtuneen jälkeen en ole ehdolla puolueen puheenjohtajaksi. Vaihtoehtoni on jatkaa Kansalaispuolueessa.

Kerroin hänelle pohtineeni, olisiko löydettävissä jokin muu ratkaisu, jolla voisin saada riittävät takeet mahdollisuuksistani vaikuttaa Keskustan politiikkaan.

Kerroin, että voisin olla valmis harkitsemaan ehdokkuutta puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävään, jos valinta siirrettäisiin puoluekokoukselle. Pohjois-Pohjanmaan piiri on tehnyt tätä koskevan aloitteen.

Tämä ratkaisu saattaisi auttaa Keskustaa menestymään eduskuntavaaleissa. Luottamus puolueeseen voisi vahvistua perinteisen kannattajakunnan keskuudessa, ja mukaan voitaisiin saada niitä, jotka ovat tulleet alkiolaisen aatteen kannattajiksi Kansalaispuolueen kautta ja niitä, jotka tukivat minua presidentinvaaleissa.

Puoluehallitus, puoluevaltuusto ja puoluekokous voisivat niin halutessaan muuttaa sääntöjä ja saattaa ne uudistettuina voimaan jo Sotkamon kokouksessa.