Väitteitä ja tosiasioita
Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus esiintyvät ahkerasti julkisuudessa Kansalaispuolueen nimissä mitä kummallisimpia väitteitä esittäen. Heidän sylttytehtaastaan taitavat olla lähtöisin myös Maaseudun Tulevaisuuden äskettäin julkaisemat minuun liittyneet kohu-uutiset.
Kilpeläistä ja Kattelusta ei hidasta se, että heidän tukenaan ei ole oikeustoimikelpoista hallitusta eikä se, että he eivät nauti jäsenten suuren enemmistön luottamusta.
Sekavan tilanteen selvittämiseksi olisi saatava aikaan ylimääräinen yleinen kokous, jollaisen järjestämistä kaksikymmentä jäsentä on äskettäin vaatinut. Kaikkiaan jäseniä on 33, mutta suuri osa heistä ei ole osallistunut toimintaan eikä kokouksiin tai on jättäytynyt kiistojen vuoksi sivuun. Kilpeläisellä ja Katteluksella on vain muutaman jäsenen tuki.
Omalta osaltani olen pyrkinyt pitäytymään tiukasti tosiasioihin ja välttelemään asiattomien väitteiden kommentoimista.
Kaksi viikkoa sitten minulle toimitettiin lausuman antamista varten Kansalaispuolueen hallitusta viime kesän jälkeen johtaneiden vastine moitekanteisiini, jotka koskevat heidän järjestämiensä kokousten laillisuutta.
Vasta käräjäoikeuden minulle toimittamien asiakirjojen yhteydessä sain hallituksen jäsenenä nähtävikseni pöytäkirjat 20.2. ja 3.3. pidetyistä hallituksen kokouksista ja 3.3. pidetystä vuosikokouksesta.
Vasta nyt sain tietää, että 20.2. pidetyssä kokouksessa erotettiin peräti 11 puolueen jäsentä, joiden joukossa oli myös hallituksen jäsen. Uusia jäseniä otettiin kahdeksan.
Erottamisten perusteena oli, että jäsenet eivät olleet hallituksen kokouksen ajankohtaan mennessä maksaneet edellisen vuoden jäsenmaksua. Erottamiset olivat laittomia, sillä jäsenmaksun maksamiselle ei ollut asetettu määräaikaa eikä sen maksamisesta ollut lähetetty perintäkirjettä eikä laskua. Oulussa 3.3. pidetyssä kokouksessa laittomia erottamisia jatkettiin.
Erottamalla ja ottamalla uusia jäseniä pyrittiin rajusti vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin. Näiden hallituksen kokousten päätösten täytäntöönpano on käräjäoikeuden päätöksillä keskeytetty.
Vasta äskettäin sain kopion 2.2. pidetyn hallituksen kokouksen pöytäkirjasta. Osoittautui, että pöytäkirja ei monelta osin vastaa kokouksen tapahtumia. Olen tehnyt jo 3.4. poliisille tutkintapyynnön mm. sen johdosta, että pankille oli 6.2. toimitettu pöytäkirjanote, johon sisältyy muutoksia tilinkäyttöoikeuksiin, vaikka niitä ei kokouksessa käsitelty.
Syytökset taloudellisista väärinkäytöksistä ja vaaliraharikkomuksista ovat tietysti perusteettomia. Olen jättänyt poliisille tutkintapyynnön niihin liittyvistä ilmeisistä kunnianloukkauksista.
Kansalaispuolue tietysti saattoi tukea ja sillä oli suoranainen velvollisuus tukea presidentinvaalikampanjaa, johon se alusta loppuun saakka keskeisellä tavalla osallistui, mutta johon liittyviä velvoitteita se jätti täyttämättä.
Puolue sitoutui keräämään kannattajakortit, minkä tehtävän se laiminlöi. Tämä aiheutti tuntuvat ylimääräiset kustannukset sekä ehdokkaalle että hänen tukiyhdistykselleen ja vaikeutti itse kampanjan rahoittamista.
Kampanjan kustannuksia kasvatti merkittävällä tavalla se, että puolueen johto halusi julkaistaviksi lehtiliitteitä, joissa se itse halusi olla näkyvästi esillä. Puolueen ”osastoja” ryhdyttiin ehdokkaan vastustuksesta huolimatta perustamaan vaalitilaisuuksien yhteydessä. Vaalivalvojaisissa puolueen johto esiintyi pääroolissa ja puheenjohtaja esiteltiin kampanjan päästrategina.
Puolueen keskeistä roolia presidentinvaaleissa osoittaa sekin, että sen vaalipäällikkö johti kampanjaa.
Vaalirahoitukseen liittyviin asioihin otetaan kantaa sitten kun on saatu aikaan jäsenten ylimääräinen yleinen kokous ja siinä on saatu valituksi uusi oikeustoimikelpoinen hallitus.