28
joulu
2023
75

Rikostutkinta käynnistyy. – Vaalipiirilautakunta koolle?

Viime perjantaina julkaisin blogikirjoituksen Presidentinvaalien tulos ratkesi – syntyi kadonneitten korttien arvoitus

Kirjoitukseni lopussa kerroin, että kannattajamme kysyvätkin nyt, mihin ovat tuhannet kannattajakortit kadonneet. 

Kirjoitin, että ”ehkä tähän saadaan joskus selvyyttä”.

Selvyyttä alettiin saada jo viikonlopun ja joulunpyhien aikana. Tämä johti siihen, että valitsijayhdistykseni jätti eilen rikosilmoituksen poliisille. Tutkintaa kiirehdittiin sillä perusteella, että se saattaa vaikuttaa presidentinvaalien ehdokasasetteluun.

Rikosilmoitus on lähetetty tiedoksi Helsingin vaalipiirilautakunnalle.

Rikosilmoituksen lopussa todetaan:

”Jos käy ilmi, että valitsijayhdistyksemme ehdokkaan Paavo Väyrysen pääsy ehdokaslistalle estettiin rikollisin keinoin, Helsingin vaalipiirilautakunnan tulisi ottaa hänen ehdokkuutensa uuteen käsittelyyn. 

Tähän on vielä mahdollisuus sen vuoksi, että varsinainen vaalitoiminta alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen.”  

x  x  x

Poliisitutkinnassa tulee selvittää kaikki mahdollisuudet kannattajakorttien katoamiseen. 

Myöhempien tapahtumien valossa näyttää ilmeiseltä, että kortteja katosi jo 12.12., jolloin ehdokkuuteen tarvittavat 20 000 korttia oli jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle. 

Ilmeisesti jo silloin kannattajakortteja ohjattiin Viroon. Tästä ei ole näyttöä sen vuoksi, että joukossa ei ollut yhtään nettiseurannassa ollutta lähetystä. 

Viitteitä väärinkäytöksistä antaa kuitenkin se, että Pohjanrannasta 11.12. yrityksen kirjekuoressa lähetetyt sadat kortit saapuivat perille vasta 16. joulukuuta. Postin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan niiden piti olla perillä jo 12. joulukuuta. Kävikö tämäkin kirje ensin Virossa?

Näyttöä postinkulusta sen sijaan on Pohjanrannasta 18.12. ja 19.12. lähetettyjen pakettien osalta.

Maanantaina 18.12. lähetetty pikapaketti ei tullut koskaan perille Helsingin Postikeskuksen vastauslähetyspalveluun ja sitä kautta meidän käsiimme. Paketti kävi Postin seurantatietojen mukaan Helsingissä, ja se palautettiin Pohjanrantaan 20.12. 

Tiistaina 19.12. Pohjanrannasta lähetetty paketti saapui seurantatietojen mukaan 20.12. Tallinnaan, missä se luovutettiin vastaanottajalle. Tämä paketti palautettiin Pohjanrantaan 21. joulukuuta. Paketin matkasta Tallinnasta Keminmaalle ei ole käytettävissä seurantatietoja.  

Postin edustajan eilen Ilta-Sanomille antama tieto ei siis pitänyt paikkaansa. Kumpikaan paketti ei saapunut vastaanottajalle, ei Helsingin Postikeskuksen vastauslähetyspalveluun eikä Suomen linja ry:lle. Molemmat palautettiin lähettäjälle.

Poliisia on nyt pyydetty tutkimaan, mihin osoitteeseen paketti Tallinnassa toimitettiin. On mahdollista, että samaan osoitteeseen lähetettiin suurin osa 15. – 18. joulukuuta postitetuista kannattajakorteista. Toisaalta kortteja on saatettu ohjata muihinkin virheellisiin osoitteisiin – ehkä ulkomaille.

Samalla poliisia on pyydetty selvittämään kaikki muutkin mahdollisuudet korttien katoamiseen.