4
marras
2023
32

Kävikö Olli taas kauppaa RKP:n kanssa?

Eilen pääsin taas uutiskynnyksen yli, kun Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos kertoi Keskustan puoluehallituksen päättäneen ehdottaa puolueen kaksikielisen piirin puoluetuen lakkauttamista.

Sandroosin kertoman mukaan tarkoituksena on lakkauttaa kaksikielinen piiri ja siirtää ruotsinkielinen toiminta aluepiirien hoidettavaksi. Perusteena oli piirin puheenjohtajan Paavo Väyrysen poliittinen toiminta.  

Tämä Sandroosin ulostulo toi mieleeni tapahtumat kymmenen vuoden takaa.

Valmistauduimme silloin vuoden 2014 eurovaaleihin. Puoluehallitukselle tuli yllättäen ehdotus, että Keskusta solmisi vaaliliiton RKP:n kanssa. Tämä olisi todennäköisesti johtanut siihen, että Keskusta olisi ”lahjoittanut” yhden omista paikoistaan RKP:lle.

Ehdotukseen liittyi myös RKP:n sisäinen valtataistelu. Pohjanmaan väki halusi vaaliliiton avulla syrjäyttää Nils Torvaldsin ja valituttaa Olav Jern hänen tilalleen. Luvassa oli kuulemma runsaasti rahaa vaalityöhön.

Hankkeen kätilönä toimi Olli Rehn, jonka kabinetissa Brysselissä työskenteli Jernin valintaa tukenut pohjalaisten agentti.

Puoluehallitus hylkäsi ehdotuksen vaaliliiton solmimiseksi.

Kerron näistäkin tapahtumista kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”. Teos on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.

x  x  x

Tällä pelillä oli laajempi tausta. 

Keskustan kaksikielinen toiminta käynnistettiin 1980-luvulla. 

Vauhtia saatiin siitä, että vuoden 1991 vaaleissa puolue sai Vaasan vaalipiiristä ruotsinkielisen edustajan, Rose-Marie Björkenheimin. Hänen uransa olisi varmasti jatkunut, mutta hän menetti äänestäjiensä luottamusta tukemalla Suomen EU-jäsenyyttä. 

Kaksikielisen valtakunnallisen piirin perustaminen oli puoluesihteeri Jarmo Korhosen idea. Esikuvana oli SDP:n kaksikielinen piiri.

Keskustan suosio ruotsinkielisen väestön keskuudessa etenkin Pojanmaalla perustui siihen, että RKP oli kehittynyt puhdaspiirteiseksi liberaalipuolueeksi. Puolueen perinteisen linjan edustajia siirtyi silloin Keskustan kannattajiksi.

Kun liberaalit valtasivat vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa Keskustan johtopaikat, he alkoivat ajaa ruotsinkielistä toimintaa alas.

Piiriltä lakkautettiin puoluetuki. Yhtenä syynä oli, että piirin poliittinen linja oli puolueen johdon mielestä vääränlainen. 

Kun minut oli syksyllä 2020 valittu piirin johtoon, puoluetuki palautettiin. 

Nyt sitä ollaan taas lakkauttamassa, kun minun poliittisesta linjastani ei pidetä.

x  x  x

Tämä hanke näyttää liittyvän sekä tammikuun presidentinvaaleihin että ensi kevään eurovaaleihin.

Nyt ollaan ilmeisesti palaamassa kymmenen vuoden takaisiin asetelmiin.

Presidentinvaaleihin RKP ei asettanut omaa ehdokasta. Tästä lehtitietojen mukaan puolueen sisällä on syntynyt jälkikäteen purinaa.     

Merkille pantavaa on, että RKP:n Nils Torvalds ryhtyi ensimmäisten joukossa näyttävästi tukemaan Olli Rehnin presidenttiehdokkuutta. Vanhat kaunat on ilmeisesti unohdettu.

Merkille pantavaa on myös se, että Pohjanmaan RKP:n koko kärkikaarti on ryhtynyt näyttävästi tukemaan Olli Rehnin kampanjaa. 

Nämä ratkaisut ja ulostulot herättävät kysymyksiä siitä, toistuvatko menneet tapahtumat.

Onko Olli käynyt jälleen kauppaa RKP:n kanssa?

Valmistellaanko nytkin Keskustan ja RKP:n vaaliliittoa ensi kevään eurovaaleissa? 

Liittyykö tähän puolueiden väliseen kauppaan myös se, että Keskustan kaksikielinen piiri pyritään lakkauttamaan?

x  x  x

Keskustan tilanteesta viime päivien tapahtumat antavat murheellisen todistuksen.

Keskustan kannatus on romahtanut. 

Siitä huolimatta Keskustan johto on ilmeisesti valmis valtapoliittisista syistä lakkauttamaan puolueen kaksikielisen toiminnan ja jättämään poliittisen toiminnan ruotsinkielisen väestön keskuudessa RKP:n yksinoikeudeksi. 

Siitä huolimatta Keskustan johto aikoo ilmeisesti ”lahjoittaa” RKP:lle toisen paikkansa Euroopan parlamentissa.

Murheellista on jälleen todeta myös nuorisojärjestön alennustila. 

Keskusta oli vielä äskettäin Suomen johtava nuorisopuolue. Puolueen kannatus nuorten keskuudessa on romahtanut vielä pahemmin kuin varttuneen väen keskuudessa. 

Nuorisojärjestön johto on alentunut likaisen työn tekijäksi puolueen sisäisessä valtataistelussa.

Kaksikielisen piirin tulevaisuus ei kuitenkaan ole Keskustanuorten eikä puolueenkaan käsissä. Siitä päättää piiri itse. Jos puoluetuki lakkautetaan, se saatetaan tulevaisuudessa jälleen palauttaa.

Jään mielenkiinnolla odottamaan puoluevaltuuston päätöstä ensi vuoden puoluetuen jaosta.