Kerro kantasi, Olli!
Eilen julkaistiin Helsingin Sanomien viimeinen puoluegallup. Se jäi lähes tyystin samana päivänä julkistetun Ylen presidenttigallupin varjoon.
Keskustalle HS:n mielipidemittauksen tulokset ovat murheelliset. Kannatus on eduskuntavaalien jälkeen kääntynyt jälleen laskuun. Nyt vain 10,1 % kyselyyn vastanneista ilmoitti tukevansa Keskustaa.
Puoluegallupin tulosten valossa Keskustan tilanne presidentinvaaleja ajatellen muistuttaa yhä enemmän tilannetta 12 vuotta sitten.
Keskusta oli kokenut kevään 2011 eduskuntavaaleissa siihenastisen historiansa pahimman tappion. Puolueen kannatus oli alentunut 7,35 prosenttiyksiköllä 15,76 prosenttiin. Kansanedustajien määrä oli pudonnut 51:stä 35:een.
Yksi keskeinen syy tappioon oli Eurooppa-politiikka. Komission jäsenenä Olli Rehn painosti Brysselistä käsin sekä kulissien takana että julkisuudessa Mari Kiviniemen johtamaa hallitusta tukemaan avokätisesti Portugalia ja Kreikkaa. Hallituksessa me Mauri Pekkarisen kanssa olimme tiukemmalla kannalla. Olen kertonut tästä teoksessani ”Huonomminkin olisi voinut käydä” (ss.233-235).
Olli Rehn oli puolueen johdon suosikki presidenttiehdokkaaksi. Minun ehdokkuuttani vastustettiin.
Tämä osaltaan johti siihen, että puolueen kannatus vajosi kesällä 12 prosentin tasolle. Samoin näyttää käyneen nyt.
Olli lykkäsi suostumustaan esivaaliin elokuulle ja lopulta kieltäytyi. Maanittelusta huolimatta kukaan muukaan ei suostunut ehdolle. Tulin ehdokkaaksi puoluekokouksen yksimielisellä päätöksellä.
Presidenttigallupeissa kannatukseni oli 2 prosentin tasolla. Tästä nousimme kärkijoukkoon, ja puolue palasi suurten joukkoon.
Vuoden 2012 presidentinvaaleja olen käsitellyt mm. teoksessani ”Suomen linja” (ss. 260-264).
x x x
Keskustan 10 prosentin kannatus herättää kysymyksen, millä tavoin puolueen johto uskoo Olli Rehnin yltävän presidentinvaalien toiselle kierrokselle ja sen voittoon.
Ollilla on galluppien mukaan suosiota Keskustan kannattajien lisäksi lähinnä kokoomuslaisten keskuudessa.
Tästä voisi olla apua toisella kierroksella. Mutta miten hän sinne pääsisi, kun kaikki keskustalaisetkaan eivät häntä tue?
Keskustan mahdollisuudet perustuvat siihen, että saisimme palautetuksi Perussuomalaisille menettämäämme kannatusta. Sitä ajatellen Olli ei taida olla paras mahdollinen ehdokas.
Ehdokasasettelun suhteen on syntynyt hankala tilanne, kun Olli aikoo jälleen pantata suostumustaan.
Ilmeisesti tästä syystä piireissä on ryhdytty tekemään päätöksiä, joilla on tuettu Ollin esivaaliehdokkuutta ja toivottu hänen antavan suostumuksensa.
Viime viikon lopulla syntyi käsitys, että piirien kannanotoilla pyrittäisiin myös siihen, että esivaalia ei toteutettaisikaan. Eilen tähän epäilyyn tuli vahvistusta, kun puoluetoimiston edustaja ilmoitti julkisuudessa, että esivaalia ei ehkä järjestettäisikään.
Tästä syystä kirjoitin eilen blogin, jossa vaadin, että ”Keskustassa on noudatettava lakeja ja sääntöjä”. Jos esivaalia ei sen ehtojen täyttyessä järjestettäisi, rikottaisiin yhdistyslakia, puolueen sääntöjä ja puoluevaltuuston päätöstä.
x x x
Olli Rehnin vitkuttelu on hyvin vahingollista sen vuoksi, että vaaliin ei ole toistaiseksi ehdotettu ketään muita.
Mahdolliset ehdokkaat ja heidän kannattajansa ovat odottaneet Ollin ratkaisua.
Omasta puolestani olen ilmoittanut, että olen joka tapauksessa ehdolla esivaalissa. Pidän varmana, että saan ainakin 20 osaston tuen.
Jos Olli vetäytyy, mukaan lähtee varmasti useita muita naisia ja miehiä, ja saamme aikaan kunnollisen esivaalin.
On kohtuutonta, jos puolueessa joudutaan kovin pitkään odottamaan Ollin ratkaisua. Sen lykkäämiseen ei ole kestävää perustetta.
Tänään Helsingin Sanomissa on suositeltu Ollille valitsijayhdistyksen perustamista. Tätä mahdollisuutta Olli on itsekin julkisuudessa väläyttänyt.
Tällä tavoin Olli voisi välttää puolueen sisäisen jäsenvaalin. Toisaalta tämä sulkisi häneltä oven tulla ehdolle Keskustan puoluekokouksessa.
x x x
Kirjoituksessa mainitut teokset ovat luettavissa ja kuunneltavissa äänikirjoina kotisivuni kirja-arkistosta.