7
maalis
2023
33

”Vahva markka” syöksi Suomen lamaan ja kurjuuteen

Kolmas TikTok-päivitykseni on nyt julkaistu. Video on katsottavissa myös Polaris-TV:n kautta.

Videon alussa muistutan mieliin ”kassakaappisopimuksen” ja kerron, mistä siinä oli kysymys.

Vuoden 1987 eduskuntavaaleihin valmistauduttaessa olin sopinut yhdessä Kokoomuksen puheenjohtajan Ilkka Suomisen ja RKP:n puheenjohtajan Christoffer Taxellin kanssa talouspoliittisesta ohjelmasta, jolla Suomesta olisi tehty ”pieni talousmahti”.

Eduskuntavaaleissa saavutimme voiton, joka olisi tehnyt mahdolliseksi ohjelmamme toteuttamisen.

Silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto kuitenkin mitätöi vaalituloksen ja runnasi maahan Harri Holkerin johtaman sinipunahallituksen.

Tällä hallitusratkaisulla Koivisto hankki Holkerin tuen jatkokaudelleen vuoden 1988 presidentinvaaleissa.

Koivisto toimi kuin italialainen taskuvaras, joka lompakon siepattuaan osoitti väkijoukkoon ja huusi: ”Ottakaa varas kiinni”.

Koivisto suuntasi huomioon sivuun vallankaappauksesta ja esitti tarinan ”kassakaappisopimuksesta”, josta suututtuaan hän esti eduskunnan enemmistöä muodostamasta tahtomaansa hallitusta.

Holkerin hallitus ryhtyi Koiviston tukemana harjoittamaan ”vahvan markan” talouspolitiikkaa, jolla Suomi ajettiin tähänastisen historiamme syvimpään lamaan. Tätä väärää politiikkaa jatkoi myös Esko Ahon johtama seuraava hallitus.

Laman kielteiset vaikutukset iskivät erityisesti lapsiin ja nuoriin. Ne ovat heijastuneet näihin päiviin saakka.

1990-luvun lama sai aikaan valtiontalouden pahan velkakierteen. Silloin syntynyt valtion velka on osa sitä taakkaa, jota nyt ja tulevaisuudessa kannamme.

Kutsuin ”vahvan markan” politiikkaa aikanaan ”yhteiseksi julkiseksi itsepetokseksi”. Sitä se olikin: maan valtiollinen johto, etujärjestöt, kaikki puolueet ja valtamedia sitä tukivat.

Dissidenttinä vastustin tätä väärää politiikkaa ja sain valtaeliitin vihat päälleni. Jouduin myös poliittisten murhayritysten kohteeksi.

Vahvan markan politiikalla Suomea valmennettiin jäsenyyteen Euroopan unionissa ja siirtymään aikanaan yhtenäisvaluutta euroon.

Tulosten olisi pitänyt johtaa hyvin suureen varovaisuuteen näissä yhdentymisratkaisuissa. Toisin kävi. Tästä kerron seuraavassa TikTok-videoissani.

x x x

Vahvan markan” politiikasta ja ”kassakaappisopimuksesta” on saatavissa tietoa kirjoistani ”On totuuden aika 2”, ”On muutoksen aika 2” ja ”itsenäisen Suomen puolesta”. Ne ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Viimeksi mainittu teos on myös kuunneltavissa äänikirjana.