5
helmi
2022
13

Olisikohan vihdoinkin totuuden aika?

Alfa-TV:n Dissidentti-ohjelman tähänastiset jaksot ovat perustuneet Ylen dokumenttiohjelmaan ”Politiikka-Suomi”.

Viikko sitten esitetyssä 8. jaksossa nojauduimme toisen dissidentin, Susanna Junttilan, kanssa sen viimeiseen jaksoon ”Vastakkainasettelun aika on aina”.

Dissidentin jaksossa ”Valta ja raha vai aate ja ihanteet” keskustelimme ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudesta.

Keskustelimme muun muassa siitä, kuinka poliittisten avustajien suuri määrä ja heidän vaikutusvaltansa muodostavat uhkan kansanvallan toteutumiselle. Heillä on usein enemmän valtaa kuin kansanedustajilla. Myös viestintätoimistojen rooliin liittyy sairaita piirteitä.

Näihin asioihin tulisi kriittisen median ja politiikan tutkijoiden paneutua.

x  x  x

Tänään Alfa-TV:ssa esitetyssä Dissidentin jaksossa ”Ei Urho Kekkonen ollut Mauno Koivistoa kaatamassa” siirryimme 1980-luvun alun tapahtumiin. Jakso esitetään uusintana ensi torstaina 10.2. klo 15.30.

Jo nyt se on katsottavissa Alfa-TV:n Permannosta. Sieltä ovat nähtävissä kaikki muutkin Dissidentin aikaisemmat jaksot.

Viime vuosina olen pyrkinyt monin tavoin osoittamaan, että julkisuudessa jatkuvasti vallalla ollut tulkinta kevään 1981 tapahtumista ei perustu tosiasioihin.

Ei Urho Kekkonen ollut Mauno Koivistoa kaatamassa. Kysymys oli sosialidemokraattien sisäisestä valtataistelusta, jossa Kalevi Sorsa ja Mauno Koivisto kampailivat Suomen johtajuudesta ja puolueen presidenttiehdokkuudesta.

Vuonna 2014 ilmestyneessä kirjassani ”Suomen linja” käsittelin seikkaperäisesti vuoden 1981 tapahtumia. Tulkintani perustin lukuisiin dokumentteihin.

Vuonna 2016 kirjoitin tosiasioihin perustuvan näytelmän ”Urho ja hänen kisällinsä”. Ohjasin sen itse ja esitin Urho Kekkosta.

Seuraavana vuonna kirjoitin ja ohjasin näytelmän ”Manu ja minä”, jossa osoitin filmi-inserttien avulla, että edellisen vuoden näytelmäni perustui tosiasioihin.

Todistajana oli Mauno Koivisto itse.

x  x  x

Dissidentin tämänaamuisessa jaksossa esitimme pienen katkelman Pohjanrannan kesäteatterin näytelmästä ”Urho ja Hänen kisällinsä”. Näytelmä on katsottavissa YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=Vid0tM6Hb2Y . Valitettavasti tallenteen lopusta puuttuu pieni osa. Sen käsikirjoitus on luettavissa vuonna 2016 ilmestyneestä kirjastani ”Kukahan nämäkin sotkut selvittää?” (ss. 279-287).

Mukana on kaksi videoklippiä Mauno Koiviston haastatteluista. Ne esitettiin myös näytelmässä ”Manu ja minä”.

Hannu Lehtilän Katajanokalla 6.4.1981 tekemästä haastattelusta näytämme sen alusta ja lopusta ne pätkät, jotka esitettiin TV-uutisissa vain kerran ja jotka myöhemmin leikattiin pois.

Ne osoittavat, että Koivisto oli ryhtynyt taisteluun nimenomaan Kalevi Sorsaa vastaan, joka oli edellisen päivän Uudessa Suomessa osoittanut olevansa kaatamassa hallitusta.

Haastattelu oli kaikkiaan yli neljän minuutin mittainen.

Ylen Areenasta löytyy yksi siitä leikatuista lyhyemmistä versioista. Sitä pohjustetaan tällaisella tekstillä: ”Koiviston asema pääministerinä oli vahva uutta presidenttiä valittaessa, mikä tiedettiin keskustan leirissä. Tämän vuoksi Kekkonen pyysikin häntä eroamaan pääministerin tehtävistä vuoden 1981 huhtikuussa.”

Virheellistä tulkintaa siis ylläpidetään myös Ylen Areenassa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/mauno-koivisto-valitaan-presidentiksi

Toinen videoklippi on ote Hannu Lehtilän vuonna 2000 tekemästä Mauno Koiviston haastattelusta. Se on katsottavissa Ylen Areenasta nimellä ”Murrosajan presidentti, Mauno Koiviston presidenttikaudet 1982-1994”. Klippimme on otettu haastattelun alusta. Areenasta on nähtävissä, millaiseen asiayhteyteen se liittyy.
https://areena.yle.fi/1-1398087

x  x  x

Tulevissa Dissidentin jaksoissa käsittelemme Susanna Junttilan kanssa muita 1980-luvun poliittisia tapahtumia, joista aikanaan syntyi julkisuudessa hyvin yksipuolinen ja suorastaan valheellinen kuva.

Olisikohan vähitellen koittamassa totuuden aika, kun vale-todellisuutta luoneet ja ylläpitäneet tutkijat ja journalistit ovat siirtyneet tai siirtymässä sivuun?

Yllä mainitut teokset ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. ”Suomen linja” on myös kuunneltavissa äänikirjana.