2
maalis
2021
8

Nuoret pelastavat Keskustan, Suomen ja ihmiskunnan?

Omistin vuosi sitten kirjoittamani kirjan Yhteinen vuosisatamme Kalevalan ja Kantelettaren kieltä käyttäen ”Kansalle kasuavalle, nuorisolle nousevalle”.

Panin toivoni siihen, että nuorten uusi sukupolvi johdattaisi Keskustan ulos siitä umpikujasta, johon edellinen oli meidät vienyt.

Kirjoitin, että puolueen aatteellinen harharetki näyttää olleen sukupolvikysymys. Liberalismin tielle harhautui sukupolvi, joka lähti poliittiseen toimintaan meidän suurten ikäluokkien vanavedessä. Valtapolitiikka oli vetänyt mukaan myös nuorempaa väkeä.

Toivoin, että nuoret löytäisivät uudelleen sen keskustalaisen ihmisyysaatteen, jonka kantamana puolue vuoden 1970 romahduksen jälkeen pelastettiin.

Kun kirjani ilmestyi, mursin nilkkani, enkä päässyt sen ilosanomaa levittämään. Sitten alkoivat korona-kriisi ja karanteeni.

Olisin lähettänyt kirjan omalla kustannuksellani kunnallisjärjestöjen luottamushenkilöille, mutta puoluetoimisto ja piirit kieltäytyivät antamasta heidän osoitteitaan.

Nuoriso- ja opiskelijajärjestön johtoa tapasin ja toimitin kirjat molempien hallituksen jäsenille. Mitään vastakaikua en heiltä saanut.

Nyt valoa on alkanut näkyä yllättävältä suunnalta.

x  x  x

Viime syksynä tarjouduin auttamaan Keskustaa siellä, missä hätä näytti olevan suurin.

Ilmoitin olevani valmis harkitsemaan ehdokkuutta Helsingin pormestarinvaalissa. Ajattelin, että voisin auttaa puoluetta saamaan useita valtuustopaikkoja ja vahvan edustuksen kaupungin hallintoon.

Arvelin, että ehdokkuuteni olisi vaikuttanut myönteisesti Keskustan vaalityöhön koko maassa.

Tämä tarjous hylättiin. Käsittämättömien käänteiden jälkeen minua ei hyväksytty edes kuntavaaliehdokkaaksi.

Toinen tarjoukseni liittyi pahasti hiipuneen puolueen ruotsinkielisen toiminnan vahvistamiseen. Halusin auttaa kaksikielisen piirin sisäisten ongelmien selvittämisessä ja suhteiden parantamisessa piirin ja puolueen välillä.

Tähän vastattiin käynnistämällä ajojahti piirin erottamiseksi puolueesta. Tätä käsittämätöntä prosessia on pitkittämällä pitkitetty.

Annika Saarikon kanssa marraskuussa sopimaamme puolueetonta selvitystä piirin toimintaan liittyneistä taloudellisista ja muista ongelmista ei ole edes saatu käyntiin.

Piirille ei ole maksettu sille kuuluvaa puoluetukea, eikä se ole saanut muitakaan varoja toimintaansa.

Tämän kurjuuden keskellä iloa ja toivoa meille on antanut nuorten mukaantulo kaksikieliseen toimintaan.

x  x  x

Eilen perustettiin Keskustalle uusi kaksikielinen osasto nimeltään ”Centern i Helsingfors nejden – Helsinkin seudun Keskusta r.f.”. (Suomenmaa 2.3.2021)

Puheenjohtajaksi valittiin Klaus Sallinen, joka oli mukana perustamassa vuoden 2015 eduskuntavaalien edellä Mitten r.f. -nimistä nuorten kaksikielistä jäsenyhdistystä. Sen toiminta-alueena on koko maa.

Vuosien mittaan Mittenin toiminta oli hiipunut. Viime vuoden lopulla toiminta käynnistettiin oululaisen Miika Jauhiaisen johdolla uudelleen.

Miikan aloitteesta olemme ryhtyneet kehittämään yhteistyötä Keskustan kaksikielisen piirin ja Mittenin välillä puolueen kaksikielisen toiminnan tehostamiseksi. Viime viikolla Pohjanrannassa järjestetyssä tapaamisessa suunnittelimme hänen kanssaan tulevaa toimintaa.

Viime viikolla tapasin Pohjanrannassa myös Mittenissä toimivan Simon Jyrkäksen. Hän on syntynyt Ruotsissa ja on äidinkieleltään ruotsinkielinen, mutta opiskellut ahkerasti suomea. Simonin sukujuuret ovat Peräpohjolassa, Kuivaniemellä.

Kaikki kolme ovat ehdolla kuntavaaleissa, Miika Oulussa ja Simon Turussa.

Klaus Sallinen tuo vahvan lisän Helsingin ehdokkaiden joukkoon.

Klaus on kuudennen polven helsinkiläinen. Hän opiskelee teologiaa ja on töissä ravintolassa. Vahva yhdistelmä!

Klaus on tunnettua kulttuurisukua. Aulis Sallinen on hänen isoisänsä. Klauskin on musiikillisesti lahjakas, mutta hänellä musiikki on jäänyt harrastukseksi.

Klausin äidin sukujuuret ovat Korsholman (Mustasaaren) kunnassa, joka on maailman ruotsinkielisin kunta. Klaus on aidosti kaksikielinen.

Kaikki nämä kolme Mittenin aktivistia ovat perinteisen keskusta-aatteen vankkoja kannattajia.

Elättelen toiveita siitä, että nuoret laajemminkin löytäisivät alkiolaisen ihmisyysaatteen ja siihen nojautuvan kestävän suunnan sekä Suomelle, Euroopalle että koko ihmiskunnalle.

Kun Keskusta palaa aatteellisille juurilleen ja alkaa toteuttaa perinteistä keskustapolitiikkaa, voimme taas nousta suurten puolueiden joukkoon.

Kirjoituksessa mainittu teos on luettavissa ja kuunneltavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Sen voi hankkia kirjakaupan kautta tai Pohjanrannan verkkokaupasta.