18
joulu
2020
26

Väyrynen ehdokkaaksi Vaasaan?

Keskustelu Helsingin pormestarinvaalista saa yhä oudompia piirteitä.

Viime tiistaina -siis jo ennen piirihallituksen kokousta – minulta kysyttiin, voisinko olla kuntavaaliehdokkaana Vaasassa.

Vielä yllättävämpää on, että tänään minuun otti yhteyttä Keskusta puoluejohdon korkea edustaja, joka esitti saman kysymyksen.

Voiko hullumpaa esitystä tehdä? Että minun pitäisi muuttaa Vaasaan voidakseni olla kuntavaaliehdokkaana siellä.

Muitakin ehdotuksia olen saanut. Jotkut ovat esittäneet, että olisin valitsijayhdistysten yhteisenä pormestariehdokkaana. Toinen ehdotettu vaihtoehto on ollut valtakunnallisen kaksikielisen piirin kuntavaali- ja pormestariehdokkuus.

Tiedustelu ehdokkuudestani Vaasassa toi mieleeni vuoden 1999 eduskuntavaalit, jolloin Esko Aho, Antti Kaikkonen ja Matti Vanhanen yrittivät estää minua olemasta ehdokkaana Uudellamaalla, vaikka olin tullut vuoden 1995 vaaleissa valituksi tästä vaalipiiristä. Paikkaa tarjottiin Lapista.

Taustalla olivat kunkin omat intressit.

Aho oli ehdokkaana Helsingissä. Hän halusi seuraavan vuoden presidentinvaalien vuoksi päästä valtakunnalliseksi äänikuninkaaksi. Vanhanen halusi Uudenmaan äänikuninkaaksi ja Kaikkonen eduskuntaan. Kaikki epäonnistuivat pyrkimyksissään.

x  x  x

Keskustan Helsingin piirihallituksen toiminta oli peräti omituista.

Ilmeisesti sen ydinjoukko halusi varmistaa sen, että piirikokouksessa ei syntyisi keskustelua puolueen linjasta. Lisäksi haluttiin varmistaa se, että piirikokous ei ”vahingossa” valitsisi minua pormestariehdokkaaksi.

Tähän päästiin, kun minua ei hyväksytty edes valtuustoehdokkaaksi. Tästä saattoi piirihallitus päättää.

Olen varmuuden vuoksi peruuttanut suostumukseni varmistaakseni sen, ettei minua ryhdytä pormestariehdokkaan nimeämisen jälkeen kuitenkin vokottelemaan ehdokkaaksi.

Outo on tuo piirihallituksen päätös. Jos minä en voi mielipiteitteni ja linjani vuoksi olla Keskustan listalla, ehdokkuus pitäisi kieltää suurelta osalta jo ehdolle suostuneilta sekä Helsingissä että muualla maassa.

Joulukuun 22. päivän piirikokous saattaa olla mielenkiintoinen. Tulkaa mukaan. Aikaa ilmoittautumiseen on vielä tunnin verran. Määräaika on klo 14. Linkki: https://bit.ly/3oCR0AC.

x  x  x

Tänään ilmestyi äänikirjana tämän vuoden alussa julkaisemani teos ”Yhteinen vuosisatamme”.

Tämä on jo kolmas äänikirjani. Aikaisemmin ovat valmistuneet ”Itsenäisen Suomen puolesta” (1999) ja ”Suomen linja” (2014).

”Suomen linja” oli konsulttityö. Vuonna 2012 Keskustan puheenjohtajaksi valitulla Juha Sipilällä ei ollut juuri lainkaan poliittista kokemusta. Ajattelin, että teokseni kautta hän voisi perehtyä keskusta-aatteen juuriin ja puolueen historiaan. Tähän nojautuen hän voisi toimia tavalla, joka turvaisi puolueen tulevaisuuden.

Sipilä ei valitettavasti kirjaa lukenut. Vuoden 2015 onnettoman hallitusratkaisun jälkeen hän myönsi, että olisi pitänyt.

Samankaltainen konsulttityö oli myös teokseni ”Yhteinen tulevaisuutemme”.

Kerron siinä näkemykseni niistä syistä, joiden vuoksi Keskustan kannatus romahti vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ja joiden vuoksi kannatus on alentunut sen jälkeenkin. Kerron, kuinka puolue voisi jälleen kohota suurimpien joukkoon.

Tapaamisessamme 30.11., Annika Saarikko kertoi, ettei hän ollut kirjaani lukenut. Olisi pitänyt. Monilta uusilta virheiltä olisi voitu välttyä.

Jutussa mainitut äänikirjat ovat kuunneltavissa kotisivuni kirja-arkiston kautta. Tässä vielä suora linkki uusimpaan: Yhteinen vuosisatamme 2020