17
joulu
2020
27

Saako kourallinen helsinkiläisiä tuhota Suomen Keskustan, Annika Saarikko?

Keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho soitti eilen illalla ja kertoi, että en voinut olla ehdolla pormestariehdokkaaksi, kun hänen johtamansa piirihallitus ei ollut hyväksynyt minua edes piirin kuntavaaliehdokkaaksi.

Perusteena olivat olleet ennen muuta minun ”väärä” poliittinen linjani ja valtuustossa käyttämäni sen mukaiset puheenvuorot.

Päätös oli tehty tuntien keskustelun jälkeen äänin 6-2. Poissa oli ollut viisi piirihallituksen 13 jäsenestä.

Ehdokas on määrä asettaa 22.12. järjestettävässä ylimääräisessä piirikokouksessa.

Marraskuussa pidettyyn vuosikokoukseen oli piirin puheenjohtajaksi valitun Harriet Longan mukaan osallistunut 26 virallista edustajaa. Nyt saattaa tulla enemmän, kun nuoret ovat viime päivinä pitäneet valintakokouksiaan.

Vielä maanantainakin pidettiin kolme kokousta puolen tunnin välein.

Ovatkohan päätöksen tehneet kuusi piirihallituksen jäsentä ajatelleet, minkä vastuun he ovat ottaneet Keskustan vaalimenestyksestä Helsingissä ja koko maassa? Ovatkohan he ottaneet huomioon heikon kuntavaalituloksen vaikutukset puolueen asemaan ja sen tulevaisuuteen?

Mitähän Annika Saarikko tästä ratkaisusta ajattelee?

x  x  x

Eilisillä tapahtumilla on mielenkiintoinen tausta.

Kun palasin Keskustan jäseneksi, pyrin edesauttamaan puolueen menestystä ryhtymällä kaksikielisen piirin puheenjohtajaksi ja suostumalla sen edustajaksi puoluehallitukseen. Pyrin eheyttämään piiriä ja tervehdyttämään suhteita sen ja puoluetoimiston välillä.

Toinen avun tarjoukseni oli, että ilmoitin olevani valmis harkitsemaan ehdokkuutta Helsingin pormestarin vaalissa.

Molemmista asioista keskusteltiin tapaamisessa, jonka puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko järjesti 30. marraskuuta opetusministeriössä. Keskustelu käytiin hyvässä hengessä.

Sovimme Annikan kanssa, että laaditaan puolueeton selvitys kaksikielisen piirin toimintaan liittyneistä taloudellisista ja muista ongelmista. Jälkikäteen tämä vahvistettiin sähköpostitse.

Selvitystä ei ole valitettavasti saatu vieläkään käyntiin. Olen ehdottanut, että tehtävään pyydettäisiin Etelä-Pohjanmaan piirin entinen toiminnanjohtaja Aki Utter.

x  x  x

Keskustelimme myös Helsingin kuntavaaleista.

Ihmettelin, että Helsingin piirijärjestö ei ollut ottanut minuun mitään yhteyttä, vaikka puolueen ohjeen mukaan ehdokkaaksi piti ensimmäiseksi pyytää istuvia valtuutettuja. Olisimme voineet keskustella myös mahdollisesta pormestariehdokkuudestani.

Yhteyttä ei ollut ottanut myöskään puolueen varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, jonka tehtävänä oli johdon puolesta organisoida kuntavaaleihin valmistautumista erityisesti kaupungeissa.

Annika sanoi keskustelevansa asiasta piirin edustajien ja Pakarisen kanssa. Lupasi, että ottavat yhteyttä. Eivät ottaneet.

Sen sijaan alkoi omituinen näytelmä, jonka ilmiselvänä tarkoituksena on ollut nimetä Annikan erityisavustaja Keskustan pormestariehdokkaaksi.

Vuodenvaihteessa väistyvä piirin johto kutsui koolle vielä ennen joulua pidettävän ylimääräisen piirikokouksen, jossa ehdokas on tarkoitus valita.

Tämä oli vastoin vuodenvaihteessa puheenjohtajuutensa aloittavan Harriet Longan tahtoa. Helsingin Keskustanaisten ehdotus neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestämiseksi hylättiin.

x x  x

Olin maanantaina ja tiistaina sähköpostiyhteydessä kaikkiin piirihallituksen jäseniin. Ketjuun kertyi 25 viestiä.

Kyselin, milloin kokous oli kutsuttu koolle, kun siitä ei löytynyt tietoa edes piirin verkkosivulta. Löysin vain Suomenmaan uutisen, jossa ei mainittu kokouksen kellonaikaa eikä sen pitopaikkaa.

Vasta tiistaina puolen päivän jälkeen tuli vastaus, kun piirihallituksen jäsen oli löytänyt sen Suomenmaan järjestöpalstalta. Väitetään, että se olisi ollut siellä jo perjantaina 11.12., jolloin kutsu oli sääntöjen mukaan pitänyt viimeistään julkaista. Mene ja tiedä. Saattaa olla, että kokousta ei ole laillisesti kokoon kutsuttu, eikä se siten olisi päätösvaltainen.

Piirikokous joka tapauksessa pidetään 22.12. klo 18.30 etäkokouksena. Sitä ennen klo 17 alkaen järjestetään hyväksyttyjen ehdokkaiden välinen paneelikeskustelu.

Puoluetoimiston antamassa ohjeessa todetaan:

”Keskustan yleiset kokoukset ovat avoimia ja esimerkiksi piirikokouksissa puolueen kannattajilla on läsnäolo-oikeus. Etäyhteyksin järjestetty kokous on siksi oltava avoin myös muille kuin varsinaisille kokousedustajille. Tarvittaessa kokous on striimattava.”

x  x  x

Kokoukseen on ilmoittauduttava ennakkoon viimeistään 18.12. klo 14 osoitteeseen https://bit.ly/3oCR0AC. Aion itsekin ilmoittautua seuraamaan kokousta. Jos meitä on runsaasti, kokous striimataan.