21
maalis
2020
14

Erkki Tuomioja haastattelee Paavo Väyrystä

Elämme Vuokon kanssa karanteenin omaisissa oloissa. Ohjeita olemme tarkkaan noudattaneet.

Yhden poikkeuksen kuitenkin tein, kun kävin eilen Töölön sairaalassa näyttämässä murtunutta nilkkaani. Ajattelin, että tämä on sallittua, kun sain sairaalasta muistutuksen ajanvarauksesta.

Nilkka on parantunut normaalisti, ja kipeälle jalalle voi jo varata täyden painon. Huhtikuun lopussa on käytävä vielä lopputarkastuksessa.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä minulla on oikeus poiketa ikäihmisiä koskevasta suosituksesta. Jättäydyn kuitenkin varmuuden vuoksi pois ensi keskiviikon kokouksesta. Vuokko on erityisessä vaaravyöhykkeessä.

Aikani kuluksi olen sekä lueskellut että katsellut televisiota ja videoita. Siltä varalta, että muillakin on tarvetta löytää sopivaa ajankulua, jaan kaksi mielestäni mielenkiintoista videota myös muiden katsottaviksi.

Kuusi vuotta sitten Kirjan ja ruusun päivänä 24.4.2014 (https://www.youtube.com/watch?v=r7mIQc01MZ4) ulkoministeriössä järjestettiin Osku Pajamäen järjestämä tilaisuus, jossa silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja haastatteli minua. Haastattelun aiheena oli äskettäin ilmestynyt teokseni ”Suomen linja”. Tuomioja osoittautui olevan erinomainen haastattelija.

Haastattelun teki mielenkiintoiseksi sekin, että olemme Erkin kanssa ikätovereita ja tulleet valituiksi ensimmäisen kerran eduskuntaan samaan aikaan tasan 50 vuotta sitten. Lisäksi olemme kaksi Suomen pitkäaikaisinta ulkoministeriä.

Haastattelun alussa Tuomioja huomautti, että hän ohittaisi minut virkapäivissä, jos silloinen hallitus istuisi koko vaalikauden ajan. Toivotin hänelle tässä onnea, mutta huomautin, että säilyttäisin edelleen ennätyksen toimimisessa ulkoministeriön johdossa, kun olin työskennellyt lisäksi yli neljän vuoden ajan ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

Haastattelussa on monia yksityiskohtia, jotka ovat mielenkiintoisia sekä historian että myöhemmän kehityksen valossa. Sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa että Eurooppa-politiikassa olemme olleet samalla peruslinjalla.

Toinen video on kuvattu 15.12.2017 Turun ylipiston Presidentinvaalit –luentosarjassa (https://www.youtube.com/watch?v=uL7K-ms6ia4).

Tässä luennossani kuten koko vuoden 2018 presidentinvaalien kampanjassani keskeinen viestini oli, että hallitsemattoman globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen aika oli ohi.

Suuntaa oli muutettava. Valtaa oli palautettava kansallisvaltioille, kauppapolitiikan sääntöjä oli muutettava ja globalisaatio oli saatava hallintaan.

Oli siirryttävä kestävään kehitykseen sekä Suomessa, Euroopassa että koko ihmiskunnan tasolla. Keskittämispolitiikasta oli luovuttava.

Runsaat kaksi vuotta sitten en osannut tietysti aavistaakaan, että ihmiskuntaa voisi uhata sen kaltainen pandemia, johon korona-virus on nyt johtanut. Tämä on painava lisäperuste sen muutoksen toteuttamiseksi, josta tuolloin puhuin ja jonka puolesta olen viiden vuosikymmenen ajan toiminut.

Videoiden lisäksi tarjoan hyödylliseksi ajankuluksi myös kirjoittamiani kirjoja. Tuomiojan haastattelun kohteena olleen ”Suomen linja” –teoksen lisäksi suosittelen erityisesti uusinta kirjaani ”Yhteinen vuosisatamme”, joka on nyt hyvin ajankohtainen. Ne ovat luettavissa ilmaiseksi kotisivuni sähkökirja-arkistosta (paavovayrynen.fi/Sähkökirjat). Lisäksi niitä voi hankkia Pohjanrannan verkkokaupasta.