4
helmi
2020
17

Jäsenyys ratkesi, nilkka nyrjähti

Eilisessä tiedotustilaisuudessa en osannut vielä vastata kysymykseen, minkä paikallisosaston kautta aion Keskustan jäseneksi liittyä.

Mahdollisina vaihtoehtoina mainitsin Keminmaalla, Tuusulassa ja Helsingissä toimivat osastot. Nämä ovat paikkakuntia, joissa meillä on asunto. Kirjoilla olemme Helsingissä, ja kuulun sen kaupunginvaltuustoon. Mahdollisena vaihtoehtona mainitsin myös Keskustan yhteiskuntatieteilijöiden osaston.

Tämä kysymys alkoi ratketa jo eilen. Keskustan ruotsinkielinen piiri ehdotti, että liittyisin puolueeseen sen kautta. Puolueen jäseneksi ei voi kuitenkaan tulla suoraan piirin kautta, vaan on liityttävä sen jäsenenä olevaan paikallisyhdistykseen.

Kiinnostuin tästä kutsusta sen vuoksi, että ajattelin voivani tätä kautta ehkä tehokkaimmin tukea puolueen uutta nousua. Selvitin, onko piirillä paikallisyhdistystä Helsingissä. Kävi ilmi, että ei ole. Kun osastoa ei ole, sellainen pitäisi perustaa.

Keskustan uuden nousun ytimessä on pääkaupunkiseudulla aikanaan saavutetun kannatuksen palauttaminen ja sen kasvattaminen. Tämä on mahdollista, kun puolue ryhtyy jälleen rohkeasti vastustamaan keskittävää metropolipolitiikkaa. Se tuhoaa luontoa ja Helsingin arvokkaita kulttuuriympäristöjä. Varsinkin pienituloisimmat kärsivät alueen korkeista elinkustannuksista ja heikosta elinympäristöstä.

Vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa Keskusta vahvistaa luottamustaan myös maaseudulla ja maakuntakaupungeissa.

Keskustalla on ollut pääkaupunkiseudulla runsaasti ruotsinkielisiä kannattajia. Heille on tarjottava mahdollisuus osallistua puolueen toimintaan omalla äidinkielellään. Helsinkiin on perustettava ruotsinkielinen osasto, johon voisivat liittyä myös muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien asukkaat.

Kun helsinkiläistä osastoa ei vielä ole, päätin liittyä aluksi piirin puheenjohtajan osaston Maalahdenseudun Keskusta ry:n (Centern i Malaxnejden rf) jäseneksi. Ruotsinkielisen piirin jäsenenä ryhdyn perustamaan osastoa Helsinkiin ja liityn aikanaan sen jäseneksi.

Aion osallistua muutoinkin ruotsinkieliseen toimintaan. Keskustan tulee ryhtyä sitä jälleen yhteisvoimin kehittämään.

Ruotsinkielisen piirin aktiivit voivat antaa arvokkaan panoksen myös yhteyksien ja yhteistyön kehittämisessä Ruotsin, Norjan ja muiden pohjoismaisten talonpoikais-keskustalaisten puolueiden kanssa. Niitä on kovan talous- ja arvoliberalismin valtakaudella laiminlyöty.

Samalla kun puolueen jäsenyys lonksahti aamulla paikalleen, nilkkani nyrjähti sijoiltaan.

Kysymyksessä on vanha vamma.

Keväällä 1966 nilkkani nyrjähti RUK:n maastoharjoituksessa. Astuin täyspakkaus selässäni kannolta mättäälle, jonka alla oli pyöreä liukas kivi. Nilkka vääntyi pahasti paikaltaan. Seuraavina vuosikymmeninä nilkka nuljahteli, mutta ei ole pitkään aikaan enää vaivannut.

Tämä tapaus on yhtä paha kuin 54 vuotta sitten kokemani. Tästedes joudun taas nilkkaani varomaan.