3
touko
2019
17

Muutokseen on nyt pyrittävä presidentinvaalien kautta

Valmistautuessani vuoden 2011 eduskuntavaaleihin julkaisin teoksen Huonomminkin olisi voinut käydä.

Vaaleissa Keskusta koki siihenastisen historiansa suurimman vaalitappion. Minäkin menetin eduskuntapaikkani.

Eduskuntavaalien jälkeen tarjouduin puolueen ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Kampanjaani liittyen julkaisin kirjastani uusintapainoksen, johon sisältyi kaksi täydentävää lukua. Teos on luettavissa kotisivuni sähkökirja-arkistosta ( Sähkökirjat ).

Uusintapainoksessa kommentoin eduskuntavaalien tulosta:

”Yön yli nukuttuani aloin nähdä vaalituloksessa myös hyviä puolia. Saatoin sanoa taas, että huonomminkin olisi voinut käydä.”

Saman voin todeta vuoden 2019 eduskuntavaalien tuloksesta.

Jos Tähtiliike olisi päässyt muiden eduskuntapuolueiden rinnalla mukaan niille järjestettyihin television vaaliohjelmiin, olisimme voineet tavoitella jopa kymmentä eduskuntapaikkaa. Olisimme saattaneet nousta hallituspuolueeksi, ja kilpailla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa asemasta Suomen suurimpana eduskuntapuolueena.

Televisio-ohjelmissa toteutetusta syrjinnästä huolimatta uskoimme saavamme edes yhden paikan Uudeltamaalta.

Nyt voin todeta: onneksi emme saaneet. Onneksi en tullut valituksi eduskuntaan.

Olisin ollut sidottu tiukasti eduskuntatyöhön, mutta vaikutusvaltamme ja medianäkyvyytemme olisivat olleet olemattomat, kuten kokemuksemme edelliseltä eduskuntakaudelta osoittivat.

Kun en tullut valituksi eduskuntaan, asemani eurovaaliehdokkaana selkiintyi. Jos tulen valituksi, otan paikan vastaan ja hoidan sitä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, jolloin aion olla ehdolla eduskuntaan ja tulla valituksi sinne.

Viime vuosien kokemukset osoittavat, että minun on muutettava sitä strategiaa, jolla pyrin vaikuttamaan Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Kun päätin Keskustan politiikkaan perin juurin pettyneenä perustaa uuden puolueen, ajatukseni oli muuttaa Suomen politiikan suuntaa parlamentaarisen järjestelmän kautta.

Tästä syystä olin hyvin vastahakoinen osallistumaan vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Ne olivat kuitenkin rohkaiseva kokemus. Sain kansanliikkeen tuella vahvemman kannatuksen kuin suurten puolueiden, Keskustan ja SDP:n, ehdokkaat.

Kun minulta on kysytty, aionko olla ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa, olen vastannut, että tavoittelen mieluummin pääministerin paikkaa vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaalit murskasivat nämä mahdollisuudet.

Suomen poliittinen järjestelmä on kehittynyt yllättävällä tavalla.

Uuden perustuslain uskottiin johtavan siihen, että pääministeri johtaisi selkeästi Suomen sisä-, Eurooppa- ja ulkopolitiikkaa. Tasavallan presidentistä piti tulla lähinnä representatiivinen figuuri.

Uuden perustuslain voimaantulon jälkeen Suomessa on ollut heikkoja hallituksia ja pääministereitä. Näissä oloissa presidentti-instituutio on kehittynyt aivan toiseen suuntaan kuin uutta perustuslakia kirjoitettaessa ajateltiin. Sama suunta näyttää jatkuvan.

Kun Suomen politiikan suunnan muuttaminen ei onnistu eduskuntavaalien ja parlamentaarisen järjestelmän avulla, siihen on pyrittävä presidentinvaalien kautta.

Niinpä aion asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa – sillä edellytyksellä tietysti, että terveyteni ja työkykyni säilyvät hyvinä.

Joka tapauksessa aion olla Tähtiliikkeen ehdokkaana vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Kolmen viikon kuluttua ratkeaa, pääsenkö vaikuttamaan Euroopan parlamentin kautta Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Jäsenyys tarjoaisi hyvät puitteet muullekin poliittiselle toiminnalle. Voisimme osallistua myös kuntavaaleihin.

Jos tätä mahdollisuutta ei avaudu, voin käyttää enemmän aikaa poliittiseen toimintaan kotimaassa ja keskittyä valmistelemaan eduskunta- ja presidentinvaaleja.