10
huhti
2019
17

Kuinka Vuokko voi?

Lukuisissa vaalitilaisuuksissani olen saanut vastata kysymyksiin, kuinka Vuokko voi. Ilokseni olen voinut vastata, että hän on kuntoutunut ja päässyt kantasoluhoitoihin. Jos kaikki menee hyvin, niiden ansiosta hänen terveydentilansa saattaa palautua lähes normaaliksi.

Myeloomaan sairastuminen on ollut Vuokolle rankka kokemus. Marraskuu kului sairaalassa. Sen jälkeen alkoi hidas kuntoutuminen.

Aluksi liikkuminen oli vaikeaa ja siihen tarvittiin rollaattorin tukea. Nyt Vuokko on voinut tehdä useamman kilometrin kävelylenkkejä. Rollaattoria ei ole tarvittu, eikä enää edes muuta tukea. Turvallinen kumppani rinnalla on riittänyt.

Pääsiäisen jälkeen on edessä 3-4 viikon mittainen rankka sairaalajakso, kun helmikuussa kerätyt kantasolut palautetaan. Sitä seuraa jälleen kuntouttaminen.

Sairautensa vuoksi Vuokko on joutunut välttelemään sellaisia julkisia paikkoja, joilla on vaara saada tartuntatauteja. Teatteriin olemme uskaltautuneet vain kerran.

Viime vuosina Vuokko on osallistunut vaalikampanjoihini. Hän on toiminut autonkuljettajana ja myynyt mukeja ja kirjoja. Vuosi vuodelta hänestä on tullut yhä tärkeämpi neuvonantaja.

Nyt osallistuminen vaalityöhön ei ole ollut mahdollista. Ensi perjantaina Vuokko kuitenkin on mukana vauhdittamassa vaalityön loppukiriä hotelli Arthurin juhlasalissa klo 18 järjestettävässä vaalijuhlassa.

Vuokon sairauden vuoksi olen kokenut kovan talvikauden.

Sain tietää Vuokon sairaudesta marraskuun alussa. Silloin kannattajakorttien kerääminen Tähtiliikkeelle oli vielä pahasti kesken. Sairaalajakson aikana saatoin osallistua siihen, vaikka pyrin käymään päivittäin Meilahdessa.

Vaalikampanjaa olen joutunut käymään kuntoutusvaiheen aikana. Sitä on helpottanut se, että kaksi tytärtämme perheineen ovat jakaneet kanssani omaishoitajan tehtäviä.

Yleisradion mielivaltainen päätös sulkea Tähtiliike eduskuntapuolueiden vaalikeskustelujen ulkopuolelle oli paha takaisku. Se johti samanlaiseen boikottiin MTV:ssä ja monissa muissa tiedotusvälineissä.

Omaishoitajana olisin voinut melko helposti osallistua kotoa käsin TV-tentteihin ja -keskusteluihin. Nyt olen joutunut käymään rankan kampanjan, joka on suuntautunut kaikkiin Suomen maakuntiin.

Olen harmitellut sitä, että Tähtiliikkeen 175 Tähtiehdokasta eivät ole saaneet vaalityölleen sitä tukea, jonka puolueen TV-julkisuus olisi heille antanut. Meitä on päinvastoin syrjitty myös maakunnallisissa keskusteluissa ja ohjelmissa.

Vuokon sairaudessa on ollut jotakin hyvääkin. Kun olen omaishoitajana joutunut hoitamaan kotitöitä ja kanniskelemaan rollaattoria, kuntoni on kohonnut ja painoni pudonnut. Tämän ansiosta olen jaksanut toteuttaa rankan maakuntakampanjan.

Myös vaalikampanja on minua jälleen virkistänyt ja voimaannuttanut. Tämän ansiosta olen valmis eurovaalikampanjaan ja vaativiinkin valtiollisiin tehtäviin, jos niitä eduskuntavaalien jälkeen avautuu.